Kangoeroe

Inhoud

 • De ontwikkeling van de kangoeroe
 • De meeste bekende soorten
 • De kenmerken van een kangoeroe
 • De levensloop van de kangoeroe
 • Hoe komt hij aan zijn naam?

De ontwikkeling van de kangoeroe

Toen het land van Australië van het vaste land af begon te drijven, ontstonden er vele kleine tropische eilanden. Deze eilanden kwamen lager te liggen en het klimaat werd droger, waardoor grote stukken graslanden ontstonden. De buideldieren maakten gebruik van deze veranderingen. Dieren ter grote van een rat verlieten de veiligheid van de bomen waarin zij leefden. Uit deze soorten ontwikkelde zich de verschillende soorten kangoeroes, variërend in grootte van minder dan een halve kilo wegende muskusratachtige kangoeroes tot meer dan 80 kilo wegende rode kangoeroes.Van oorsprong zijn alle zoogdieren in Australië buideldieren.

In Australië is het grasland van de kangoeroe omdat er geen hoefdieren aanwezig zijn. Door het eten van het gras en bladeren krijgen ze voldoende vocht binnen zodat ze wekenlang zonder water kunnen. Dat is erg belangrijk voor in de droge periodes.

De meeste bekende soorten zijn de;

De reuzenkangoeroe; Deze kunnen de lengte van wel 2 meter,zittend op hun achterpoten. In een sprong zijn ze al 8 meter verder op het hoogste punt kunnen ze soms wel 3 meter hoog springen.Op volle snelheid halen ze dan wel 50 km per uur. De grote kangoeroe kan wel 90 kilo wegen het is vooral een graseter en leeft op de vlaktes van Australië.

De boomkangoeroe; leeft vooral in de en eet bladeren en lianen.Leven vooral in tropische wouden. De voorpoten zijn krachtiger ontwikkeld en de achterpoten zijn veel minder typische springpoten.

De Rotskangoeroe; is met uitsterven bedreigd. Hun voeten zijn speciaal aangepast om niet van de rotsen af te glijden.

Wallaby; de kleinere soort van de kangoeroe. Zij eten gras ,wortels van vetplanten en bladeren.

De kenmerken van de kangoeroe

 • Heeft lang achterpoten
 • Kan huppelen
 • Kan niet achteruit lopen
 • Heeft geen duim aan voorpoot
 • Heeft een staart die hem in balans houdt wanneer hij snelle sprongen maakt
 • Is een vegetariër
 • Ontwikkelt (de vrouwtjes hebben jongen in de buidel)
 • Is bijna continue zwanger(de vrouwtjes)

De levensloop van de kangoeroe

De draagtijd van dit buideldier is maar een maand. Voor de geboorte is het vrouwtje druk bezig met haar buidel schoon te likken. Vaak leunend tegen een boom, waarbij de staart tussen de achterpoten door naar voren steekt. Als het jong er is, klimt het via de vacht heen en weer kronkelend als een slang naar boven, om uiteindelijk in de buidel te komen. Deze klimpartij duurt zo’n 3 minuten en de moeder helpt daarbij niet. Het kleintje is maar 2 cm. Groot en weegt 0,75 gram. Het is blind en doof, maar via zijn neus kan hij de weg wel vinden. Het vel is helemaal naakt. En de voorpoten zijn langer dan de achterpoten. Deze worden gebruikt bij zijn klimpartij. Als het jong in de buidel zit, zoekt het de tepel op en zuigt het er zich aan vast. De tepel zwelt (wordt groter en dikker )in zijn bekje op waardoor het jong niet los kan schieten. Zo blijft het er weken vast zitten. Gevoed met dunne waterige melk, die uit de tepel komt.

Na deze periode steekt het af en toe zijn kopje uit de buidel, maar pas na 6 maanden zal hij er uit komen. Dan huppelt hij in de buurt van zijn moeder wat rond, en gaat bij het minste gevaar schuilen in de buidel. Als het jong 8 maanden oud is, wordt hij te groot voor in de buidel. Toch wil hij nog gevoed worden door zijn moeder en zal zijn kop nog in de buidel steken, op zoek naar een tepel met de bijhorende melk. Deze melk is dikker en voedzamer. Na nog eens 4 maanden komt ook hier een einde aan.

Heel apart; Een dag nadat de jonge kangoeroe de buidel verlaat, zit er al een nieuw kleintje klaar. In deze tijd maakt de moeder dus twee soorten melk…

Het zweetsysteem van de kangoeroe

De kangoeroe is het enige zoogdier, dat niet alleen door middel van zweten (transpiratie )zijn lichaam af koelt. Als hij stopt met huppelen stopt ook zijn lichaam met zweten….Dan begint hij te hijgen om zijn lichaamswarmte af te koelen. De kangoeroe is de enige soort die op deze manier overschakelt als de lichaamsbeweging stopt. De kangoeroe is het enige dier dat vlak onder de huid van zijn voorpoten vele fijne bloedvaten heeft. Tijdens het hijgen kwijlt ( zevert ) de kangoeroe. Door het likken van zijn voorpoten zorgt het vocht van het kwijl dat het bloed afkoelt door de hulp van de wind.

Kangoeroes hebben wel vaak last van parasieten in hun vacht, maar gelukkig hebben deze buideldieren een soort kam , waarmee de vacht verzorgd kan worden. ( denk aan hoofdluizen) Die “kam “ zit aan de achterpoten ; de tweede en de derde teen zitten aan elkaar vast. Behalve het uiterste puntje. Hiermee kunnen ze ook achter hun oren krabben…

Gras is moeilijk te verteren. Daarom is de maag verdeeld in 4 kamers waarvan de sappen op verschillende wijze op in werken. Net als bij de koeien en andere herkauwers. Zelfs herkauwen de kangoeroes ook een beetje. Af en toe komt het ingeslikte voedsel uit de maag weer omhoog. Ze slikken het dan wel direct door….

Vijanden van de kangoeroe

De 2 grote vijanden van de kangoeroe zijn;

Roofdieren ; zeker de katten, die met de Europeanen mee zijn gekomen,die zich zeer snel voortplanten. Niet alle katten zijn op de mens na de grootste vijand.

De mens ; De mens verandert veel in het leefgebied,tevens worden er veel Kangoeroes overreden. Of worden afgeschoten door de mens, omdat ze het gras opeten van de schapen. Ook jagen ze op kangoeroes omdat ze een mooie vacht hebben. En het vlees wordt ingeblikt als katten- en hondenvoer.

De wilde honden ; Ook de wilden honden in Australië zijn een gevaar voor de kangoeroes. Ze moeten daarom ook vaak vechten tegen de Dingo’s(wilde honden)

De Python ; Deze wil de kleine kangoeroes vangen.

Het gevecht van de kangoeroes

Een kangoeroe grijpt de vijand met de voorpoten om vervolgens met de achterpoten rake klappen uit te delen. Op die manier vechten de mannetjes ook met elkaar.

Hoe komt de kangoeroe aan zijn naam?

Toen de eerste ontdekkingsreizigers aan Australië kwamen, vroegen ze aan de inlandse bevolking ; “Wat zijn dat voor hoppende beesten ? “ De Aboriginals antwoorden “kangoeroe “

Wat betekent “ Ik begrijp het niet “.

 

34 Responses to “Kangoeroe”

 1. fllllllleeeeeeeeeeeeefff

  heel mooi geschreven hoor
  dat komt in het grote boek

  groeten
  sinterklaas

   • Emily gorzeman

    Ha ha ha ik doe ook mijn werkstuk over Kangoeroes.
    En het is ook mijn lievelings-dier.
    En mijn werkstuk moet af zijn op 2015 27 okteber

 2. hallo heel mooi hoor
  goeie info
  ik doe mijn werkstuk en spreekbeurt over kangoeroes doei

   • Ik doe ook mijn werkstuk over kangaroes en ik ben het ook met jou eens

 3. sanne

  hallo allemaal ik vindt het echt een heel erg leuke powerpoint

  • maanie

   sanne,
   sorry hoor maar hier staat echt een leuke powerpoint
   terwijl het niet zo is het is een werkstuk.

   groeten maanie

   • jannke

    met jou ben ik het wel eens dom ding he

  • jannke

   ik vind geen goeie informatie uit kan halen

 4. jannke

  sorry dat ik dat zei maar het is gewoon zo\

 5. jannke

  ik doe mijn pouwerpoint over kangoeroes

 6. hallo

  IK DOE MIJN WERKSTUK OVER DIT OMGG O GGGMOGMOMOGMGOMGM cool eh

 7. Het is egt goede informatie
  Ik en mijn vriendin zal een hele goeie spreekbeurt hebben

   • dieren vriend

    vonden ze het leuk????
    of ging je het niet voordragen????

  • nana |||

   JA ik denk dat dat heel goed is…. denk ik …

 8. ga ik niet zeggen

  sorry hoor maar ik doe hier een werkstuk over en vind niks over het uiterlijk!

 9. Ik vind het leuk om een werkstuk over kangoeroes

 10. Ik vind dat je er geen goede informatie uit kunt halen

 11. Hoi niet tegenspreken wat ik zeg

  Ik vind het goede info iedereen was onder de indruk

 12. kaaaaaa ik ben een meeuw

  ik vind dit een leuk onderwerp met goede info

 13. ik doe mijn werkstuk over kangoeroes doen.