Hoe maak je een spreekbeurt interactief?

Je hebt het zelf vast ook wel eens meegemaakt. De juf of meester vertelt een lang verhaal of legt iets uit en jij zit alleen maar te luisteren. Op een gegeven moment dwalen je gedachten af, begin je om je heen te kijken, uit het raam te staren, weg te dromen of zelfs in te dutten of met je buurman of buurvrouw te kletsen. Kortom, je kan je aandacht er niet goed bij houden.
Wie een presentatie of spreekbeurt geeft kan dit voorkomen door het interactief te maken.

Wat is een interactieve spreekbeurt?

Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt erg mee. Een interactieve spreekbeurt, betekent eigenlijk gewoon dat jouw publiek actief mee kan doen tijdens je spreekbeurt en dat ze niet alleen de hele tijd maar wat zitten te luisteren. Een spreekbeurt of presentatie interactief maken kun je heel makkelijk voor elkaar krijgen.

  • Stel vragen

Een hele makkelijke manier om iedereen meer te betrekken bij je spreekbeurt, is door ze vragen te stellen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld zijn. Geef je bijvoorbeeld een spreekbeurt over de kangoeroe, laat je klasgenoten dan gokken hoe snel hij kan springen, of hoe lang een babykangoeroe in de buidel zit.

  • Samen overleggen en discussie

Vind je het lastig om mensen aan te wijzen die de vragen moeten beantwoorden, dan kun je ze ook laten overleggen in tweetallen of in groepjes, om vervolgens te discussiëren over wat het goede antwoord zou kunnen zijn.

  • Wat denk jij? 

Een andere optie is om meerdere mogelijkheden voor te leggen. Bijvoorbeeld wie denkt dat een kangoeroe 50 km per uur kan springen? Wie denkt dat een kangoeroe 70 km per uur kan springen? Je kunt je klasgenoten dit op verschillende manieren laten zeggen. Bijvoorbeeld met rode en groene bordjes, of gewoon door een hand omhoog te steken, wat jij maar wilt.

  • Een activiteit

Als je jouw publiek actief wilt laten zijn tijdens je spreekbeurt is het slim om een activiteit te bedenken die zij of iemand uit je publiek kunnen uitvoeren. Dat kan op heel veel verschillende manieren en is natuurlijk een beetje afhankelijk van het onderwerp. Geef je een spreekbeurt over turnen, neem dan een matje mee en geef een kleine demonstratie en laat iemand anders ook iets proberen, ook al is het maar iets simpels als een koprol.

  • Eindig met een quiz 

Wil je dat jouw publiek aan je lippen hangt, geef aan het begin van je spreekbeurt aan, dat je aan het einde een kleine quiz hebt, waarin zij vragen moeten beantwoorden over het onderwerp. Je kunt zelfs een klein prijsje doen voor degene(n) die de quiz het beste doen.

 

Comments are closed.