Televisie

Ik hou mijn werkstuk over de televisie omdat ik heel vaak tv kijk, en ik dacht dan hou ik het over de televisie. Ik ga het in mijn werkstuk hebben over:

  • Hoe het vroeger ging met televisies
  • Wat is er in de tijd verandert met de tv
  • Hoe de afstand bediening werkt
  • Wat voor soorten tv’s zijn er

De geschiedenis van de televisie

In 1984 vond de Duitser P. Nipkow een systeem voor het zenden en ontvangen van bewegende beelden uit. Dit systeem werd de nipkowschijf het was een ronde schijf die heel snel in de rondte draaide. In deze schijf waren spiraalvormige gaatjes gemaakt. Het licht die door de gaatjes heen kwam scheen tegen een fotocel aan. Met een fotocel kun je licht omzetten in elektriciteit,denk maar aan een zonnecel. Op deze manier werd beeld omgezet in elektriciteit. De schijf deed je in een fotocel die zo’n lichtstraal gaf, je ziet hem op het plaatje . Als je de nipkowschijf in de fotocel deed en je zette hem aan dan kwam de lichtstraal door de gaatjes, en zo projecteerde je toen televisie, later werden de foto cellen veel moderner. Ook was er nog iemand anders die een televisie uitvond namelijk ook een Duitser genaamd F. Braun hij was de eerste uitvinder die een echte elektronische televisie uitvond zonder een schijf of fotocel maar dus gewoon op elektriciteit.

In 1935 waren de eerste tv uitzendingen maar er was maar een net en er werd maar een paar dagen in de week tv uitgezonden (donderdag,dinsdag en zaterdag) en als dat nog niet genoeg was kon je ook alleen maar in de avond kijken!

Elke dag van de week was er iets zoals:

  • Dinsdagavond een oude film.
  • Donderdagavond een toneelstuk.
  • En zaterdag avond een amusement of quiz

Pas in 1958 werd er 12 uur per dag uitgezonden. En de uitzend uren namen steeds toe.
Zelfs in 1964 kwam er een tweede net bij namelijk net 2 en in 1967 kwam er zelfs kleuren tv.

De afstandbediening

Een afstandbediening is een langwerpig plastic ding met knopjes waarbij er iets van een afstand kan worden bestuurd de voordelen daarvan zijn:

  • Niet hoeven opstaan om de tv aan te zetten.
  • De fabrikanten hoeven geen knopjes op de tv te maken.
  • En je kan de tv makkelijker aanzetten.

Maar hoe werkt hij eigenlijk? Een afstand bediening die kan een signaal uitbrengen
en weer terug ontvangen. Het signaal kan op verschillende manieren worden gestuurd:

  • Via een stekker (draad)
  • Via geluid (bijv. een ‘ping’)
  • Via internet (computer)
  • Via een lichtstraal (infrarood, of lampje)

Als een afstandbediening via een lichtstraal gaat is hij draadloos, maar hoe kan dat? Nou als je in een een afstandbediening kijkt zie je zo’n bolletje dat noem je het oog en als je dan bijv. op `power` drukt dan komt er een infrarood lichtstraal uit die wij niet kunnen zien, die straal kan je alleen zien als je bijv. een nachtkijker op hebt of een infraroodcamera. Maar dat is niet het enige want zo’n lichtstraal kan ook met andere dingen gaan, want het kan ook met een ultrasone geluid gaan, dat is een bepaalde trilling of geluid waarvan het geluid (frequentie) te hoog is om het te horen, alleen de tv ‘hoort’ de trilling wel. Ook kan het radiografisch gaan, dat zijn allemaal radiografische golven die naar de tv gaan die golven komen bijvoorbeeld ook uit de antenne uit je (wekker)radio en ja ook die kan je niet horen.

Hoe komen de tv uitzendingen nou op onze televisie?

Televisie uitzendingen worden door een hele grote zendmast uitgezonden maar hoe kan dat?Uit de zendmast komen allemaal golven (tv golven) maar die golven moeten uiteindelijk ook ontvangen worden, daar heb je verschillende manieren voor:

  • antenne
  • ondergrondse kabel (kabel televisie)
  • een satelliet

Vroeger had iedereen een antenne maar dat was niet heel handig want toen ontstonden er allemaal antenne wouden sommige tv centrales dachten: ‘dat moet afgelopen zijn’, ze maakte zelf een hele grote antenne op hun dak (de zendmast) en (bijna) alle mensen kregen kabel tv bij een kabel tv zend die mast golven naar de ondergrondse kabel uit en komt zo bij jou tv. Ook kan je met die grote zendmast veel buitenlandse programma’s ontvangen omdat die antenne van de zendmast veel en veel hoger is dan je antenne op het huis. Maar dat is nog niet alles want als je nog programma’s uit veel verdere landen wilt ontvangen dan moet je satelliet tv nemen, dan krijg je zo’n hele grote schotel op je dak die schotel zend ook golven uit maar dan naar een satelliet en die satelliet brengt de buitenlandse tv naar die van jou

Het beeldscherm

Je denkt vast wel dat je bij de tv allemaal bewegende beelden ziet maar dat is niet zo want je ziet eigenlijk allemaal verschillende beelden die de computer supersnel achter elkaar laat zien (wel zo snel dat je het goed kan zien hoor!). Op elk stuk beeld staat dan iets anders en laat je hersenen denken dat het bewegende beelden zijn. Het hele beeld bestaat uit super veel kleine vierkantjes die elk een kleur hebben, dat kan je zien door heel dicht bij je televisie te kijken want als het goed is zie je dan allemaal vierkantjes. Al die vierkantjes hebben een bepaalde kleur en al die kleuren moet je mengen om beeld te krijgen. Je ziet het misschien niet maar in je tv zit ook nog een grote buis (daarom de naam ‘beeldbuis’) in die buis zitten twee delen, aan de ene kant digitaal verf en aan de andere kant zit het elektronen kanon. Dat kanon schiet allemaal kleine elektronen naar het digitale verf en zo worden het dan puntjes. En al die dingen is eigenlijk het zelfde als een computer.

Soorten televisie`s

We hebben heel veel verschillende tv’s zoals LCD tv, plasma tv, en de normale tv.

Normale tv

Met deze tv is de hele tv wereld begonnen, de beeldverhouding is: 4:3 dat is ongeveer 540 cm² . Het beeldscherm van de tv is een klein beetje bol en de achterkant is dik,. In 1989 komt er een breedbeeld uit in Nederland dit toestel heeft een beeldverhouding van 4:3 (ongeveer 540 cm²) en 16:9 dat is ongeveer 638 cm². De breedbeeld tv is meestal wat mooier dan een gewone tv want zoals ik al zei is de gewone tv is wat dikker, hier wat redenen waarom de breedbeeld tv wat beter is:

  • hij is dun (dus wat mooier van uiterlijk)
  • hij heeft goede beeld kwaliteit (je ziet de vierkantjes bijna niet)

Ik wil niet dat je deze tv moet kopen want een gewone tv is net zo goed.

Plasma tv

Een plasma tv is een hele grote tv hij kan verschillende maten hebben dus bijv. net zo groot als een dakraam of net zo groot als een zonnepaneel, dus wat ik al zei: een hele grote tv!.Een plasma tv is ongeveer het zelfde als een LCD tv (dat staat voor Liquid Crystal Display.) want de LCD tv is ook zeer groot.

 

Teletekst

Teletekst is een informatie scherm van de zender waar je naar kijkt het geeft info over bijv.

  • de tv gids van wat er op die zender komt (die staat op teletekst)
  • informatie over de zender (natuurlijk!)
  • en de programma’s die op die zender komen

De zender kan zelf de pagina inrichten van teletekst. iedereen heeft teletekst. Met teletekst kan je ook programma’s ondertitelen. De oprichter van teletekst is de NOS (Nederlandse publieke omroep). De NOS richtte teletekst op, in 1 april 1980.

Teletekst zag er vroeger heel anders uit (zie plaatje) maar waarom de naam `teletekst`?
Nou je hoort het eigenlijk al aan de naam tele- tekst, tele staat voor televisie en tekst is dus gewoon tekst dus eigenlijk is de echte naam televisie-tekst. Maar hoelang bestaat teletekst? Teletekst bestaat in Nederland ongeveer 32 jaar en in die 32 jaar is het wel veranderd dat zie je op het plaatje wel.

Weetjes over teletekst

  • teletekst kost ook geld
  • teletekst koop je voor € 0,25 per jaar voor elke nederlander (natuurlijk niet de kinderen)
  • teletekst word door de NOS beheerd maar ook anderen doen dat zoals schiphol en andere omroepen
  • Op 1 april 2005 heeft de NOS de teletekst-pagina’s vernieuwd.
  • Teletekst zit op elke tv

Digitaal en analoog

Zoals je wel weet zijn er analoge tv’s en digitale tv’s. Het verschil is dat het tv signaal die je ontvangt bij de ene analoog is en de andere digitaal. Bij analoog heb je een bepaald aantal zenders die je gewoon kan kijken. Bij digitaal heb je heel veel zenders waaruit je zelf kan kiezen. Ook kan je kan de zender op pauze zetten en nog veel meer extra’s. Voor digitale televisie heb je wel meestal nog een digitale decoder of recorder nodig.

Voorbeelden van digitale recorders zijn:

  • Upc
  • Kpn
  • Ziggo

Upc word het meest gebruikt, want hier in Alkmaar kan je geen Ziggo nemen dat komt omdat de kabel van Alkmaar overgenomen is door Upc en er mag geen ander bedrijf gebruik maken van deze kabel.

Upc

Zoals ik al zei is Upc de meest gebruikte digitale box. Upc heeft al in verschillende delen van Nederland de nieuwste is horizon decoder uitgebracht. Met deze nieuwe decoder kun je onder meer ook je eigen video’s, afbeeldingen en muziek kijken en luisteren die op je computer of mobieltje staan. Ook kan je programma’s opnemen of terug halen als je iets gemist hebt. Je hebt zelfs geen televisie meer nodig want je kan ook op je ipad, mobieltje en computer tv kijken.

Het geluid

Het geluid van een tv is natuurlijk heel belangrijk omdat je geen film wilt zonder geluid, maar hoe zit het met het geluid, hoe word het gemaakt? Nou eigenlijk werkt het als een radio het geluid komt er via een een draadje in en dan word het geluid uitgezonden maar er zijn ook camera’s waar een microfoon bij zit en dan zit het geluid er bij, op elke tv zit een verschillende box op een breedbeeld tv meestal onderaan en bij gewone tv’s aan de zijkant. Het geluidskwaliteit moet ook goed zijn al heb je een box met harde rondjes dan word het geluid wat schuwer en met zachte boxen juist wat zachter het geluid van een breedbeeld tv/LCD tv is wat mooier maar je hebt verschillende kabels waarmee je het geluid mooier kan maken ook heb je voor je computer een kabel waardoor het geluid door boxen komt. Veel dove mensen hoeven geen geluid wat hun hebben ondertiteling en gebaren.

Bronnen

 

11 Responses to “Televisie”

  1. Ik vond het heel interessant want ik doe mijn spreekbeurt ook over de tv en ik heb hier heel veel informatie vandaan
    Bedankt!!!!!!
    Nu krijg ik hopelijk een hoog cijfer

    • ik vind het ook een hele goede spreekbeurt ik heb de informatie gebruikt en ik kreeg een A+ (10+) als cijfer dus harstikker bedankt

  2. Welke jaar is dit onderwerp gemaakt ik heb mijn spreekbeurt op 29 oktober 2015 en het is vandaag 26 oktober 2015 en ik heb het onderwerp gekozen voor televisie (en ik zit in groep 8) hopelijk krijg ik minstens een 8 of 9 of een 10 ik dank deze website omdat ik elke jaar deze website gebruik voor mijn spreekbeurt onderwerpen nog een dank! :D

  3. ik deed mijn werkstuk over de televisie en toen kreeg ik een 10 dus vanaf toen ging ik altijd naar deze site

  4. jereiah

    heel goed ,en duidelijk, hoop ook dat ik een mooi cijfer voor krijg.
    bedankt voor de tip,nu opzoek naar plaatjes.

  5. Sofie Vander Elst

    Deze spreekbeurt is geweldig!!!!!♥

  6. kasper

    Vet goede spreekbeurt ik heb deze donderdag mijn spreekbeurt.

  7. super veel info en ik denk dat ik een goed sijfer krijg

  8. pietjepuk

    super info alleen er staat een foutje in