Bijna jarig?
klik hier!Home   Televisie

Televisie


Ik hou mijn werkstuk over de televisie omdat ik heel vaak tv kijk, en ik dacht dan hou ik het over de televisie. Ik ga het in mijn werkstuk hebben over:

 • Hoe het vroeger ging met televisies
 • Wat is er in de tijd verandert met de tv
 • Hoe de afstand bediening werkt
 • Wat voor soorten tv’s zijn er

De geschiedenis van de televisie

In 1984 vond de Duitser P. Nipkow een systeem voor het zenden en ontvangen van bewegende beelden uit. Dit systeem werd de nipkowschijf het was een ronde schijf die heel snel in de rondte draaide. In deze schijf waren spiraalvormige gaatjes gemaakt. Het licht die door de gaatjes heen kwam scheen tegen een fotocel aan. Met een fotocel kun je licht omzetten in elektriciteit,denk maar aan een zonnecel. Op deze manier werd beeld omgezet in elektriciteit. De schijf deed je in een fotocel die zo’n lichtstraal gaf, je ziet hem op het plaatje . Als je de nipkowschijf in de fotocel deed en je zette hem aan dan kwam de lichtstraal door de gaatjes, en zo projecteerde je toen televisie, later werden de foto cellen veel moderner. Ook was er nog iemand anders die een televisie uitvond namelijk ook een Duitser genaamd F. Braun hij was de eerste uitvinder die een echte elektronische televisie uitvond zonder een schijf of fotocel maar dus gewoon op elektriciteit.

In 1935 waren de eerste tv uitzendingen maar er was maar een net en er werd maar een paar dagen in de week tv uitgezonden (donderdag,dinsdag en zaterdag) en als dat nog niet genoeg was kon je ook alleen maar in de avond kijken!

Elke dag van de week was er iets zoals:

 • Dinsdagavond een oude film.
 • Donderdagavond een toneelstuk.
 • En zaterdag avond een amusement of quiz

Pas in 1958 werd er 12 uur per dag uitgezonden. En de uitzend uren namen steeds toe.
Zelfs in 1964 kwam er een tweede net bij namelijk net 2 en in 1967 kwam er zelfs kleuren tv.

De afstandbediening

Een afstandbediening is een langwerpig plastic ding met knopjes waarbij er iets van een afstand kan worden bestuurd de voordelen daarvan zijn:

 • Niet hoeven opstaan om de tv aan te zetten.
 • De fabrikanten hoeven geen knopjes op de tv te maken.
 • En je kan de tv makkelijker aanzetten.

Maar hoe werkt hij eigenlijk? Een afstand bediening die kan een signaal uitbrengen
en weer terug ontvangen. Het signaal kan op verschillende manieren worden gestuurd:

 • Via een stekker (draad)
 • Via geluid (bijv. een ‘ping’)
 • Via internet (computer)
 • Via een lichtstraal (infrarood, of lampje)

Als een afstandbediening via een lichtstraal gaat is hij draadloos, maar hoe kan dat? Nou als je in een een afstandbediening kijkt zie je zo’n bolletje dat noem je het oog en als je dan bijv. op `power` drukt dan komt er een infrarood lichtstraal uit die wij niet kunnen zien, die straal kan je alleen zien als je bijv. een nachtkijker op hebt of een infraroodcamera. Maar dat is niet het enige want zo’n lichtstraal kan ook met andere dingen gaan, want het kan ook met een ultrasone geluid gaan, dat is een bepaalde trilling of geluid waarvan het geluid (frequentie) te hoog is om het te horen, alleen de tv ‘hoort’ de trilling wel. Ook kan het radiografisch gaan, dat zijn allemaal radiografische golven die naar de tv gaan die golven komen bijvoorbeeld ook uit de antenne uit je (wekker)radio en ja ook die kan je niet horen.

Hoe komen de tv uitzendingen nou op onze televisie?

Televisie uitzendingen worden door een hele grote zendmast uitgezonden maar hoe kan dat?Uit de zendmast komen allemaal golven (tv golven) maar die golven moeten uiteindelijk ook ontvangen worden, daar heb je verschillende manieren voor:

 • antenne
 • ondergrondse kabel (kabel televisie)
 • een satelliet

Vroeger had iedereen een antenne maar dat was niet heel handig want toen ontstonden er allemaal antenne wouden sommige tv centrales dachten: ‘dat moet afgelopen zijn’, ze maakte zelf een hele grote antenne op hun dak (de zendmast) en (bijna) alle mensen kregen kabel tv bij een kabel tv zend die mast golven naar de ondergrondse kabel uit en komt zo bij jou tv. Ook kan je met die grote zendmast veel buitenlandse programma’s ontvangen omdat die antenne van de zendmast veel en veel hoger is dan je antenne op het huis. Maar dat is nog niet alles want als je nog programma’s uit veel verdere landen wilt ontvangen dan moet je satelliet tv nemen, dan krijg je zo’n hele grote schotel op je dak die schotel zend ook golven uit maar dan naar een satelliet en die satelliet brengt de buitenlandse tv naar die van jou

Het beeldscherm

Je denkt vast wel dat je bij de tv allemaal bewegende beelden ziet maar dat is niet zo want je ziet eigenlijk allemaal verschillende beelden die de computer supersnel achter elkaar laat zien (wel zo snel dat je het goed kan zien hoor!). Op elk stuk beeld staat dan iets anders en laat je hersenen denken dat het bewegende beelden zijn. Het hele beeld bestaat uit super veel kleine vierkantjes die elk een kleur hebben, dat kan je zien door heel dicht bij je televisie te kijken want als het goed is zie je dan allemaal vierkantjes. Al die vierkantjes hebben een bepaalde kleur en al die kleuren moet je mengen om beeld te krijgen. Je ziet het misschien niet maar in je tv zit ook nog een grote buis (daarom de naam ‘beeldbuis’) in die buis zitten twee delen, aan de ene kant digitaal verf en aan de andere kant zit het elektronen kanon. Dat kanon schiet allemaal kleine elektronen naar het digitale verf en zo worden het dan puntjes. En al die dingen is eigenlijk het zelfde als een computer.

Soorten televisie`s

We hebben heel veel verschillende tv’s zoals LCD tv, plasma tv, en de normale tv.

Normale tv

Met deze tv is de hele tv wereld begonnen, de beeldverhouding is: 4:3 dat is ongeveer 540 cm² . Het beeldscherm van de tv is een klein beetje bol en de achterkant is dik,. In 1989 komt er een breedbeeld uit in Nederland dit toestel heeft een beeldverhouding van 4:3 (ongeveer 540 cm²) en 16:9 dat is ongeveer 638 cm². De breedbeeld tv is meestal wat mooier dan een gewone tv want zoals ik al zei is de gewone tv is wat dikker, hier wat redenen waarom de breedbeeld tv wat beter is:

 • hij is dun (dus wat mooier van uiterlijk)
 • hij heeft goede beeld kwaliteit (je ziet de vierkantjes bijna niet)

Ik wil niet dat je deze tv moet kopen want een gewone tv is net zo goed.

Plasma tv

Een plasma tv is een hele grote tv hij kan verschillende maten hebben dus bijv. net zo groot als een dakraam of net zo groot als een zonnepaneel, dus wat ik al zei: een hele grote tv!.Een plasma tv is ongeveer het zelfde als een LCD tv (dat staat voor Liquid Crystal Display.) want de LCD tv is ook zeer groot.

 

Teletekst

Teletekst is een informatie scherm van de zender waar je naar kijkt het geeft info over bijv.

 • de tv gids van wat er op die zender komt (die staat op teletekst)
 • informatie over de zender (natuurlijk!)
 • en de programma’s die op die zender komen

De zender kan zelf de pagina inrichten van teletekst. iedereen heeft teletekst. Met teletekst kan je ook programma’s ondertitelen. De oprichter van teletekst is de NOS (Nederlandse publieke omroep). De NOS richtte teletekst op, in 1 april 1980.

Teletekst zag er vroeger heel anders uit (zie plaatje) maar waarom de naam `teletekst`?
Nou je hoort het eigenlijk al aan de naam tele- tekst, tele staat voor televisie en tekst is dus gewoon tekst dus eigenlijk is de echte naam televisie-tekst. Maar hoelang bestaat teletekst? Teletekst bestaat in Nederland ongeveer 32 jaar en in die 32 jaar is het wel veranderd dat zie je op het plaatje wel.

Weetjes over teletekst

 • teletekst kost ook geld
 • teletekst koop je voor € 0,25 per jaar voor elke nederlander (natuurlijk niet de kinderen)
 • teletekst word door de NOS beheerd maar ook anderen doen dat zoals schiphol en andere omroepen
 • Op 1 april 2005 heeft de NOS de teletekst-pagina’s vernieuwd.
 • Teletekst zit op elke tv

Digitaal en analoog

Zoals je wel weet zijn er analoge tv’s en digitale tv’s. Het verschil is dat het tv signaal die je ontvangt bij de ene analoog is en de andere digitaal. Bij analoog heb je een bepaald aantal zenders die je gewoon kan kijken. Bij digitaal heb je heel veel zenders waaruit je zelf kan kiezen. Ook kan je kan de zender op pauze zetten en nog veel meer extra’s. Voor digitale televisie heb je wel meestal nog een digitale decoder of recorder nodig.

Voorbeelden van digitale recorders zijn:

 • Upc
 • Kpn
 • Ziggo

Upc word het meest gebruikt, want hier in Alkmaar kan je geen Ziggo nemen dat komt omdat de kabel van Alkmaar overgenomen is door Upc en er mag geen ander bedrijf gebruik maken van deze kabel.

Upc

Zoals ik al zei is Upc de meest gebruikte digitale box. Upc heeft al in verschillende delen van Nederland de nieuwste is horizon decoder uitgebracht. Met deze nieuwe decoder kun je onder meer ook je eigen video’s, afbeeldingen en muziek kijken en luisteren die op je computer of mobieltje staan. Ook kan je programma’s opnemen of terug halen als je iets gemist hebt. Je hebt zelfs geen televisie meer nodig want je kan ook op je ipad, mobieltje en computer tv kijken.

Het geluid

Het geluid van een tv is natuurlijk heel belangrijk omdat je geen film wilt zonder geluid, maar hoe zit het met het geluid, hoe word het gemaakt? Nou eigenlijk werkt het als een radio het geluid komt er via een een draadje in en dan word het geluid uitgezonden maar er zijn ook camera’s waar een microfoon bij zit en dan zit het geluid er bij, op elke tv zit een verschillende box op een breedbeeld tv meestal onderaan en bij gewone tv’s aan de zijkant. Het geluidskwaliteit moet ook goed zijn al heb je een box met harde rondjes dan word het geluid wat schuwer en met zachte boxen juist wat zachter het geluid van een breedbeeld tv/LCD tv is wat mooier maar je hebt verschillende kabels waarmee je het geluid mooier kan maken ook heb je voor je computer een kabel waardoor het geluid door boxen komt. Veel dove mensen hoeven geen geluid wat hun hebben ondertiteling en gebaren.

Bronnen

 

  10 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen