Bijna jarig?
klik hier!Home   Televisie

Televisie


Ik hou mijn werkstuk over de televisie omdat ik heel vaak tv kijk, en ik dacht dan hou ik het over de televisie. Ik ga het in mijn werkstuk hebben over:

 • Hoe het vroeger ging met televisies
 • Wat is er in de tijd verandert met de tv
 • Hoe de afstand bediening werkt
 • Wat voor soorten tv’s zijn er

De geschiedenis van de televisie

In 1984 vond de Duitser P. Nipkow een systeem voor het zenden en ontvangen van bewegende beelden uit. Dit systeem werd de nipkowschijf het was een ronde schijf die heel snel in de rondte draaide. In deze schijf waren spiraalvormige gaatjes gemaakt. Het licht die door de gaatjes heen kwam scheen tegen een fotocel aan. Met een fotocel kun je licht omzetten in elektriciteit,denk maar aan een zonnecel. Op deze manier werd beeld omgezet in elektriciteit. De schijf deed je in een fotocel die zo’n lichtstraal gaf, je ziet hem op het plaatje . Als je de nipkowschijf in de fotocel deed en je zette hem aan dan kwam de lichtstraal door de gaatjes, en zo projecteerde je toen televisie, later werden de foto cellen veel moderner. Ook was er nog iemand anders die een televisie uitvond namelijk ook een Duitser genaamd F. Braun hij was de eerste uitvinder die een echte elektronische televisie uitvond zonder een schijf of fotocel maar dus gewoon op elektriciteit.

In 1935 waren de eerste tv uitzendingen maar er was maar een net en er werd maar een paar dagen in de week tv uitgezonden (donderdag,dinsdag en zaterdag) en als dat nog niet genoeg was kon je ook alleen maar in de avond kijken!

Elke dag van de week was er iets zoals:

 • Dinsdagavond een oude film.
 • Donderdagavond een toneelstuk.
 • En zaterdag avond een amusement of quiz

Pas in 1958 werd er 12 uur per dag uitgezonden. En de uitzend uren namen steeds toe.
Zelfs in 1964 kwam er een tweede net bij namelijk net 2 en in 1967 kwam er zelfs kleuren tv.

De afstandbediening

Een afstandbediening is een langwerpig plastic ding met knopjes waarbij er iets van een afstand kan worden bestuurd de voordelen daarvan zijn:

 • Niet hoeven opstaan om de tv aan te zetten.
 • De fabrikanten hoeven geen knopjes op de tv te maken.
 • En je kan de tv makkelijker aanzetten.

Maar hoe werkt hij eigenlijk? Een afstand bediening die kan een signaal uitbrengen
en weer terug ontvangen. Het signaal kan op verschillende manieren worden gestuurd:

 • Via een stekker (draad)
 • Via geluid (bijv. een ‘ping’)
 • Via internet (computer)
 • Via een lichtstraal (infrarood, of lampje)

Als een afstandbediening via een lichtstraal gaat is hij draadloos, maar hoe kan dat? Nou als je in een een afstandbediening kijkt zie je zo’n bolletje dat noem je het oog en als je dan bijv. op `power` drukt dan komt er een infrarood lichtstraal uit die wij niet kunnen zien, die straal kan je alleen zien als je bijv. een nachtkijker op hebt of een infraroodcamera. Maar dat is niet het enige want zo’n lichtstraal kan ook met andere dingen gaan, want het kan ook met een ultrasone geluid gaan, dat is een bepaalde trilling of geluid waarvan het geluid (frequentie) te hoog is om het te horen, alleen de tv ‘hoort’ de trilling wel. Ook kan het radiografisch gaan, dat zijn allemaal radiografische golven die naar de tv gaan die golven komen bijvoorbeeld ook uit de antenne uit je (wekker)radio en ja ook die kan je niet horen.

Hoe komen de tv uitzendingen nou op onze televisie?

Televisie uitzendingen worden door een hele grote zendmast uitgezonden maar hoe kan dat?Uit de zendmast komen allemaal golven (tv golven) maar die golven moeten uiteindelijk ook ontvangen worden, daar heb je verschillende manieren voor:

 • antenne
 • ondergrondse kabel (kabel televisie)
 • een satelliet

Vroeger had iedereen een antenne maar dat was niet heel handig want toen ontstonden er allemaal antenne wouden sommige tv centrales dachten: ‘dat moet afgelopen zijn’, ze maakte zelf een hele grote antenne op hun dak (de zendmast) en (bijna) alle mensen kregen kabel tv bij een kabel tv zend die mast golven naar de ondergrondse kabel uit en komt zo bij jou tv. Ook kan je met die grote zendmast veel buitenlandse programma’s ontvangen omdat die antenne van de zendmast veel en veel hoger is dan je antenne op het huis. Maar dat is nog niet alles want als je nog programma’s uit veel verdere landen wilt ontvangen dan moet je satelliet tv nemen, dan krijg je zo’n hele grote schotel op je dak die schotel zend ook golven uit maar dan naar een satelliet en die satelliet brengt de buitenlandse tv naar die van jou

Het beeldscherm

Je denkt vast wel dat je bij de tv allemaal bewegende beelden ziet maar dat is niet zo want je ziet eigenlijk allemaal verschillende beelden die de computer supersnel achter elkaar laat zien (wel zo snel dat je het goed kan zien hoor!). Op elk stuk beeld staat dan iets anders en laat je hersenen denken dat het bewegende beelden zijn. Het hele beeld bestaat uit super veel kleine vierkantjes die elk een kleur hebben, dat kan je zien door heel dicht bij je televisie te kijken want als het goed is zie je dan allemaal vierkantjes. Al die vierkantjes hebben een bepaalde kleur en al die kleuren moet je mengen om beeld te krijgen. Je ziet het misschien niet maar in je tv zit ook nog een grote buis (daarom de naam ‘beeldbuis’) in die buis zitten twee delen, aan de ene kant digitaal verf en aan de andere kant zit het elektronen kanon. Dat kanon schiet allemaal kleine elektronen naar het digitale verf en zo worden het dan puntjes. En al die dingen is eigenlijk het zelfde als een computer.

Soorten televisie`s

We hebben heel veel verschillende tv’s zoals LCD tv, plasma tv, en de normale tv.

Normale tv

Met deze tv is de hele tv wereld begonnen, de beeldverhouding is: 4:3 dat is ongeveer 540 cm² . Het beeldscherm van de tv is een klein beetje bol en de achterkant is dik,. In 1989 komt er een breedbeeld uit in Nederland dit toestel heeft een beeldverhouding van 4:3 (ongeveer 540 cm²) en 16:9 dat is ongeveer 638 cm². De breedbeeld tv is meestal wat mooier dan een gewone tv want zoals ik al zei is de gewone tv is wat dikker, hier wat redenen waarom de breedbeeld tv wat beter is:

 • hij is dun (dus wat mooier van uiterlijk)
 • hij heeft goede beeld kwaliteit (je ziet de vierkantjes bijna niet)

Ik wil niet dat je deze tv moet kopen want een gewone tv is net zo goed.

Plasma tv

Een plasma tv is een hele grote tv hij kan verschillende maten hebben dus bijv. net zo groot als een dakraam of net zo groot als een zonnepaneel, dus wat ik al zei: een hele grote tv!.Een plasma tv is ongeveer het zelfde als een LCD tv (dat staat voor Liquid Crystal Display.) want de LCD tv is ook zeer groot.

 

Teletekst

Teletekst is een informatie scherm van de zender waar je naar kijkt het geeft info over bijv.

 • de tv gids van wat er op die zender komt (die staat op teletekst)
 • informatie over de zender (natuurlijk!)
 • en de programma’s die op die zender komen

De zender kan zelf de pagina inrichten van teletekst. iedereen heeft teletekst. Met teletekst kan je ook programma’s ondertitelen. De oprichter van teletekst is de NOS (Nederlandse publieke omroep). De NOS richtte teletekst op, in 1 april 1980.

Teletekst zag er vroeger heel anders uit (zie plaatje) maar waarom de naam `teletekst`?
Nou je hoort het eigenlijk al aan de naam tele- tekst, tele staat voor televisie en tekst is dus gewoon tekst dus eigenlijk is de echte naam televisie-tekst. Maar hoelang bestaat teletekst? Teletekst bestaat in Nederland ongeveer 32 jaar en in die 32 jaar is het wel veranderd dat zie je op het plaatje wel.

Weetjes over teletekst

 • teletekst kost ook geld
 • teletekst koop je voor € 0,25 per jaar voor elke nederlander (natuurlijk niet de kinderen)
 • teletekst word door de NOS beheerd maar ook anderen doen dat zoals schiphol en andere omroepen
 • Op 1 april 2005 heeft de NOS de teletekst-pagina’s vernieuwd.
 • Teletekst zit op elke tv

Digitaal en analoog

Zoals je wel weet zijn er analoge tv’s en digitale tv’s. Het verschil is dat het tv signaal die je ontvangt bij de ene analoog is en de andere digitaal. Bij analoog heb je een bepaald aantal zenders die je gewoon kan kijken. Bij digitaal heb je heel veel zenders waaruit je zelf kan kiezen. Ook kan je kan de zender op pauze zetten en nog veel meer extra’s. Voor digitale televisie heb je wel meestal nog een digitale decoder of recorder nodig.

Voorbeelden van digitale recorders zijn:

 • Upc
 • Kpn
 • Ziggo

Upc word het meest gebruikt, want hier in Alkmaar kan je geen Ziggo nemen dat komt omdat de kabel van Alkmaar overgenomen is door Upc en er mag geen ander bedrijf gebruik maken van deze kabel.

Upc

Zoals ik al zei is Upc de meest gebruikte digitale box. Upc heeft al in verschillende delen van Nederland de nieuwste is horizon decoder uitgebracht. Met deze nieuwe decoder kun je onder meer ook je eigen video’s, afbeeldingen en muziek kijken en luisteren die op je computer of mobieltje staan. Ook kan je programma’s opnemen of terug halen als je iets gemist hebt. Je hebt zelfs geen televisie meer nodig want je kan ook op je ipad, mobieltje en computer tv kijken.

Het geluid

Het geluid van een tv is natuurlijk heel belangrijk omdat je geen film wilt zonder geluid, maar hoe zit het met het geluid, hoe word het gemaakt? Nou eigenlijk werkt het als een radio het geluid komt er via een een draadje in en dan word het geluid uitgezonden maar er zijn ook camera’s waar een microfoon bij zit en dan zit het geluid er bij, op elke tv zit een verschillende box op een breedbeeld tv meestal onderaan en bij gewone tv’s aan de zijkant. Het geluidskwaliteit moet ook goed zijn al heb je een box met harde rondjes dan word het geluid wat schuwer en met zachte boxen juist wat zachter het geluid van een breedbeeld tv/LCD tv is wat mooier maar je hebt verschillende kabels waarmee je het geluid mooier kan maken ook heb je voor je computer een kabel waardoor het geluid door boxen komt. Veel dove mensen hoeven geen geluid wat hun hebben ondertiteling en gebaren.

Bronnen

 

10 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen