Bijna jarig?
klik hier!Home   Internet en tv door de jaren heen

Internet en tv door de jaren heen


  • Inleiding
  • Televisie
  • Ontstaan tv
  • Tv kijken vroeger
  • Tv kijken nu heel anders
  • Internet
  • Ontstaan internet
  • Gebruik internet
  • Opsomming veranderingen

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over internet en televisie. Internet en tv is voor ons allemaal heel erg normaal om te hebben, maar dit was niet altijd zo. En eigenlijk is er nog niet eens zo heel lang internet. Televisie bestaat al iets langer. Maar eigenlijk ook nog niet heel lang, want voor onze opa’s en oma’s (of in elk geval overgrootopa’s en -oma’s) was televisie er nog niet toen ze zo oud waren als jij en ik. Daarom wil ik jullie graag meer vertellen over het ontstaan van televisie, de manier waarop we televisie kijken, het ontstaan van het internet, het gebruik, de voor- en nadelen van internet en het leven zonder internet en tv.

Tv

Als eerst wil ik het hebben over de televisie. Deze was er namelijk eerder dan het internet. Ik zal vertellen over het ontstaan van de televisie, hoe tv kijken vroeger ging en hoe we in Nederland nu tv kijken. Daarin is namelijk een heel groot verschil te zien. Dat zal jullie verbazen!

Ontstaan tv

Bewegende beelden op het scherm werden voordat de televisie er was alleen getoond in bioscopen. In 1951 was de eerste televisie-uitzending te zien in Nederland. Deze beelden waren zwart-wit, werden live uitgezonden en de uitzending was niet eens in heel Nederland te zien omdat de uitzendverbinding niet sterk genoeg was!

Bij Klokhuis kun je meer vinden over de geschiedenis van de televisie – wel is die informatie al wat ouder. Sinds die tijd is er ook al best wat veranderd.

Tv kijken vroeger

Toen de televisie net voor het grotere publiek beschikbaar was, stond deze niet meteen in elke woonkamer. Ook was er niet 24 uur per dag, zeven dagen per week iets te zien op het tv-scherm. Soms was er gewoon niets. Heel vaak eigenlijk niet, want in het begin was er maar drie uur per week televisie. En dat allemaal op een zender; Nederland 1. Van zappen was er dus geen sprake. Kun je het je voorstellen? In de beginperiode van de televisie, waren er ook nog maar ongeveer 500 televisies in woonkamers in Nederland. Iedereen die geen tv had, moest dan dus tv kijken bij een vriend óf door een winkelraam (als daar een televisie was, in een elektronicazaak bijvoorbeeld). Toen beelden later ook in kleur uitgezonden konden worden, moest hiervoor een speciale kleurentelevisie worden aangeschaft.

Tv kijken nu heel anders

Zoals je je wel kunt voorstellen, is er door de jaren heen flink wat veranderd. Tv kijken zoals wij nu kunnen is veel uitgebreider. Er zijn zo’n achttien Nederlandse tv-zenders. Voorbeelden daarvan zijn Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6 en 9, Net 5 en Veronica. Zenders die je misschien zelf vaker gebruikt zijn Nickelodeon, MTV en TLC. En zo zijn er nog meer. Ook veel buitenlandse zenders. Een stuk meer dus dan alleen Nederland 1, waarop niet altijd televisie te kijken was. Zetten wij de televisie aan, dan is er altijd wel wat te zien. En bevalt het je niet? Dan zap je gewoon naar een andere zender. Veel mensen kunnen tegenwoordig ook programma’s terugkijken.

Internet

Naast televisie is er ook het internet waar we veel gebruik van maken. Misschien wel meer dan van de tv zelfs! Internet zoals wij het kennen is niet altijd zo geweest. En zo is het eigenlijk nog niet eens dertig jaar. Ik ga nu iets vertellen over het ontstaan, het gebruik, de apparaten waarmee we op internet zitten en de voordelen en nadelen van internet.

Ontstaan internet

Natuurlijk begin ik met het ontstaan van het internet. Wij weten niet beter dan dat er internet is. Waarschijnlijk heb jij al je hele leven toegang tot het internet. Hoe en waarom het internet in eerste instantie is ontstaan, is een beetje te uitgebreid om zo even te vertellen. In het heel kort: het begon allemaal met de optie om onderzoeksinstituten apparatuur te laten delen, omdat computers duur waren. Dit was in 1969.

Het internet dat wij kennen, is sinds 1993 te gebruiken voor mensen zoals je ouders en jij en ik. En vanaf dat moment zat nog zeker niet iedereen op internet, en ook niet altijd. In 1996 was internet bekender bij een grote groep mensen. Wilde je in die tijd internetten, dan gebeurde dit op de computer en via de telefoonkabel.
Dat klonk ongeveer zo. Op deze manier konden jouw ouders dus vroeger gebruikmaken van internet. Vraag ze er maar eens naar.

Gebruik internet

De manier waarop internet wordt gebruikt is door de jaren heen flink veranderd. Eerst werd internet door veel mensen vooral gebruikt om te mailen, met elkaar te praten via bepaalde programma’s om informatie op te zoeken. Tegenwoordig is dat internetgebruik veel uitgebreider dan dat. Niet alleen op de computer en binnen, maar ook op andere apparaten én buiten. Zo gebruiken we internet ook op smartphones, tablets, laptops en gadgets. Met je smartphone heb je buiten ook internet als je een internetbundel hebt of als je gebruik kunt maken van een wifi-netwerk. We downloaden, gebruiken heel veel verschillende apps, gamen en versturen heel veel berichten naar elkaar via WhatsApp. Bedenk je maar eens waar jij internet voor gebruikt; dit is misschien wel voor meer dan je denkt of doorhebt.

Voordelen en nadelen internet

Die toename in gebruik van internet heeft voordelen, maar ook nadelen. Ik zal er een aantal noemen en ben benieuwd of jullie er ook een aantal kunnen bedenken.

Sociaal
Als eerst is er het sociale deel: hier is eigenlijk sprake van voor- en nadelen. Door het gebruik van internet is er contact mogelijk over flinke afstanden. Op deze manier weten we snel veel over andere delen van de wereld en kun je spreken met een familielid dat op vakantie is. Ook weet je door sociale media vaak wat er in het leven van veel mensen die je kent speelt. Sociaal dus! Toch zorgt internet er ook juist voor dat we een stuk minder sociaal zijn. Heel veel mensen zitten continu op hun mobiele telefoon, ook als ze samen zijn met anderen. Dit zorgt er eigenlijk ook weer voor dat we veel minder in gesprek zijn met de mensen in onze directe omgeving. Hierdoor ben je dan eigenlijk weer een stuk minder sociaal. Probeer je telefoon eens weg te leggen!

Pesten
Naast het sociale deel, is er ook het online pesten. Dit is natuurlijk een groot nadeel. Hopelijk ben je hier nooit in aanraking mee geweest. Pesten gebeurt niet alleen op school zelf, maar door internetgebruik en sociale media kan dit ook buiten school uit de hand lopen. Op het internet kunnen mensen zich machtiger voelen én er zijn veel mensen mee te bereiken. Dit heet cyberpesten en mocht je hier last van hebben dan is het goed om hier met iemand over te praten!

Privacy
Dan is er nog de privacy-kwestie. Eigenlijk alles wat we op het internet doen, versturen en ontvangen wordt opgeslagen. Let dus op met wat je stuurt en deelt. En zoek je iets op? Dan is de kans groot dat je hier later advertenties over te zien krijgt. Internet is slim. Dit delen is heel handig, maar heeft dus ook nadelen.

Kennis
Het grootste voordeel van internet is waarschijnlijk wel de mate waarin we informatie kunnen verzamelen. In veel landen hebben mensen toegang tot het internet, en iedereen kan informatie delen. Hierdoor is het heel makkelijk voor ons om gewenste informatie te vinden en heel veel te leren. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met dat niet alles wat je op het internet leest waarheid is. Controleer je bronnen dus altijd goed en neem niet alles zomaar aan als waarheid.

Leven zonder internet en tv

Door de mate waarin we televisie en internet kunnen gebruiken, is de kans groot dat we ons ook iets meer opsluiten. Vroeger speelden kinderen nog veel vaker buiten. Bedenk je dus; hoe vaak zit jij thuis voor de televisie of achter de computer? Misschien kun je eens iets vaker naar buiten gaan en het echte contact met mensen opzoeken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen