Bijna jarig?
klik hier!Home   Internet en tv door de jaren heen

Internet en tv door de jaren heen


 • Inleiding
 • Televisie
 • Ontstaan tv
 • Tv kijken vroeger
 • Tv kijken nu heel anders
 • Internet
 • Ontstaan internet
 • Gebruik internet
 • Opsomming veranderingen

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over internet en televisie. Internet en tv is voor ons allemaal heel erg normaal om te hebben, maar dit was niet altijd zo. En eigenlijk is er nog niet eens zo heel lang internet. Televisie bestaat al iets langer. Maar eigenlijk ook nog niet heel lang, want voor onze opa’s en oma’s (of in elk geval overgrootopa’s en -oma’s) was televisie er nog niet toen ze zo oud waren als jij en ik. Daarom wil ik jullie graag meer vertellen over het ontstaan van televisie, de manier waarop we televisie kijken, het ontstaan van het internet, het gebruik, de voor- en nadelen van internet en het leven zonder internet en tv.

Tv

Als eerst wil ik het hebben over de televisie. Deze was er namelijk eerder dan het internet. Ik zal vertellen over het ontstaan van de televisie, hoe tv kijken vroeger ging en hoe we in Nederland nu tv kijken. Daarin is namelijk een heel groot verschil te zien. Dat zal jullie verbazen!

Ontstaan tv

Bewegende beelden op het scherm werden voordat de televisie er was alleen getoond in bioscopen. In 1951 was de eerste televisie-uitzending te zien in Nederland. Deze beelden waren zwart-wit, werden live uitgezonden en de uitzending was niet eens in heel Nederland te zien omdat de uitzendverbinding niet sterk genoeg was!

Bij Klokhuis kun je meer vinden over de geschiedenis van de televisie – wel is die informatie al wat ouder. Sinds die tijd is er ook al best wat veranderd.

Tv kijken vroeger

Toen de televisie net voor het grotere publiek beschikbaar was, stond deze niet meteen in elke woonkamer. Ook was er niet 24 uur per dag, zeven dagen per week iets te zien op het tv-scherm. Soms was er gewoon niets. Heel vaak eigenlijk niet, want in het begin was er maar drie uur per week televisie. En dat allemaal op een zender; Nederland 1. Van zappen was er dus geen sprake. Kun je het je voorstellen? In de beginperiode van de televisie, waren er ook nog maar ongeveer 500 televisies in woonkamers in Nederland. Iedereen die geen tv had, moest dan dus tv kijken bij een vriend óf door een winkelraam (als daar een televisie was, in een elektronicazaak bijvoorbeeld). Toen beelden later ook in kleur uitgezonden konden worden, moest hiervoor een speciale kleurentelevisie worden aangeschaft.

Tv kijken nu heel anders

Zoals je je wel kunt voorstellen, is er door de jaren heen flink wat veranderd. Tv kijken zoals wij nu kunnen is veel uitgebreider. Er zijn zo’n achttien Nederlandse tv-zenders. Voorbeelden daarvan zijn Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6 en 9, Net 5 en Veronica. Zenders die je misschien zelf vaker gebruikt zijn Nickelodeon, MTV en TLC. En zo zijn er nog meer. Ook veel buitenlandse zenders. Een stuk meer dus dan alleen Nederland 1, waarop niet altijd televisie te kijken was. Zetten wij de televisie aan, dan is er altijd wel wat te zien. En bevalt het je niet? Dan zap je gewoon naar een andere zender. Veel mensen kunnen tegenwoordig ook programma’s terugkijken.

Internet

Naast televisie is er ook het internet waar we veel gebruik van maken. Misschien wel meer dan van de tv zelfs! Internet zoals wij het kennen is niet altijd zo geweest. En zo is het eigenlijk nog niet eens dertig jaar. Ik ga nu iets vertellen over het ontstaan, het gebruik, de apparaten waarmee we op internet zitten en de voordelen en nadelen van internet.

Ontstaan internet

Natuurlijk begin ik met het ontstaan van het internet. Wij weten niet beter dan dat er internet is. Waarschijnlijk heb jij al je hele leven toegang tot het internet. Hoe en waarom het internet in eerste instantie is ontstaan, is een beetje te uitgebreid om zo even te vertellen. In het heel kort: het begon allemaal met de optie om onderzoeksinstituten apparatuur te laten delen, omdat computers duur waren. Dit was in 1969.

Het internet dat wij kennen, is sinds 1993 te gebruiken voor mensen zoals je ouders en jij en ik. En vanaf dat moment zat nog zeker niet iedereen op internet, en ook niet altijd. In 1996 was internet bekender bij een grote groep mensen. Wilde je in die tijd internetten, dan gebeurde dit op de computer en via de telefoonkabel.
Dat klonk ongeveer zo. Op deze manier konden jouw ouders dus vroeger gebruikmaken van internet. Vraag ze er maar eens naar.

Gebruik internet

De manier waarop internet wordt gebruikt is door de jaren heen flink veranderd. Eerst werd internet door veel mensen vooral gebruikt om te mailen, met elkaar te praten via bepaalde programma’s om informatie op te zoeken. Tegenwoordig is dat internetgebruik veel uitgebreider dan dat. Niet alleen op de computer en binnen, maar ook op andere apparaten én buiten. Zo gebruiken we internet ook op smartphones, tablets, laptops en gadgets. Met je smartphone heb je buiten ook internet als je een internetbundel hebt of als je gebruik kunt maken van een wifi-netwerk. We downloaden, gebruiken heel veel verschillende apps, gamen en versturen heel veel berichten naar elkaar via WhatsApp. Bedenk je maar eens waar jij internet voor gebruikt; dit is misschien wel voor meer dan je denkt of doorhebt.

Voordelen en nadelen internet

Die toename in gebruik van internet heeft voordelen, maar ook nadelen. Ik zal er een aantal noemen en ben benieuwd of jullie er ook een aantal kunnen bedenken.

Sociaal
Als eerst is er het sociale deel: hier is eigenlijk sprake van voor- en nadelen. Door het gebruik van internet is er contact mogelijk over flinke afstanden. Op deze manier weten we snel veel over andere delen van de wereld en kun je spreken met een familielid dat op vakantie is. Ook weet je door sociale media vaak wat er in het leven van veel mensen die je kent speelt. Sociaal dus! Toch zorgt internet er ook juist voor dat we een stuk minder sociaal zijn. Heel veel mensen zitten continu op hun mobiele telefoon, ook als ze samen zijn met anderen. Dit zorgt er eigenlijk ook weer voor dat we veel minder in gesprek zijn met de mensen in onze directe omgeving. Hierdoor ben je dan eigenlijk weer een stuk minder sociaal. Probeer je telefoon eens weg te leggen!

Pesten
Naast het sociale deel, is er ook het online pesten. Dit is natuurlijk een groot nadeel. Hopelijk ben je hier nooit in aanraking mee geweest. Pesten gebeurt niet alleen op school zelf, maar door internetgebruik en sociale media kan dit ook buiten school uit de hand lopen. Op het internet kunnen mensen zich machtiger voelen én er zijn veel mensen mee te bereiken. Dit heet cyberpesten en mocht je hier last van hebben dan is het goed om hier met iemand over te praten!

Privacy
Dan is er nog de privacy-kwestie. Eigenlijk alles wat we op het internet doen, versturen en ontvangen wordt opgeslagen. Let dus op met wat je stuurt en deelt. En zoek je iets op? Dan is de kans groot dat je hier later advertenties over te zien krijgt. Internet is slim. Dit delen is heel handig, maar heeft dus ook nadelen.

Kennis
Het grootste voordeel van internet is waarschijnlijk wel de mate waarin we informatie kunnen verzamelen. In veel landen hebben mensen toegang tot het internet, en iedereen kan informatie delen. Hierdoor is het heel makkelijk voor ons om gewenste informatie te vinden en heel veel te leren. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met dat niet alles wat je op het internet leest waarheid is. Controleer je bronnen dus altijd goed en neem niet alles zomaar aan als waarheid.

Leven zonder internet en tv

Door de mate waarin we televisie en internet kunnen gebruiken, is de kans groot dat we ons ook iets meer opsluiten. Vroeger speelden kinderen nog veel vaker buiten. Bedenk je dus; hoe vaak zit jij thuis voor de televisie of achter de computer? Misschien kun je eens iets vaker naar buiten gaan en het echte contact met mensen opzoeken.

 

 

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen