Internet en tv door de jaren heen

  • Inleiding
  • Televisie
  • Ontstaan tv
  • Tv kijken vroeger
  • Tv kijken nu heel anders
  • Internet
  • Ontstaan internet
  • Gebruik internet
  • Opsomming veranderingen

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over internet en televisie. Internet en tv is voor ons allemaal heel erg normaal om te hebben, maar dit was niet altijd zo. En eigenlijk is er nog niet eens zo heel lang internet. Televisie bestaat al iets langer. Maar eigenlijk ook nog niet heel lang, want voor onze opa’s en oma’s (of in elk geval overgrootopa’s en -oma’s) was televisie er nog niet toen ze zo oud waren als jij en ik. Daarom wil ik jullie graag meer vertellen over het ontstaan van televisie, de manier waarop we televisie kijken, het ontstaan van het internet, het gebruik, de voor- en nadelen van internet en het leven zonder internet en tv.

Tv

Als eerst wil ik het hebben over de televisie. Deze was er namelijk eerder dan het internet. Ik zal vertellen over het ontstaan van de televisie, hoe tv kijken vroeger ging en hoe we in Nederland nu tv kijken. Daarin is namelijk een heel groot verschil te zien. Dat zal jullie verbazen!

Ontstaan tv

Bewegende beelden op het scherm werden voordat de televisie er was alleen getoond in bioscopen. In 1951 was de eerste televisie-uitzending te zien in Nederland. Deze beelden waren zwart-wit, werden live uitgezonden en de uitzending was niet eens in heel Nederland te zien omdat de uitzendverbinding niet sterk genoeg was!

Bij Klokhuis kun je meer vinden over de geschiedenis van de televisie – wel is die informatie al wat ouder. Sinds die tijd is er ook al best wat veranderd.

Tv kijken vroeger

Toen de televisie net voor het grotere publiek beschikbaar was, stond deze niet meteen in elke woonkamer. Ook was er niet 24 uur per dag, zeven dagen per week iets te zien op het tv-scherm. Soms was er gewoon niets. Heel vaak eigenlijk niet, want in het begin was er maar drie uur per week televisie. En dat allemaal op een zender; Nederland 1. Van zappen was er dus geen sprake. Kun je het je voorstellen? In de beginperiode van de televisie, waren er ook nog maar ongeveer 500 televisies in woonkamers in Nederland. Iedereen die geen tv had, moest dan dus tv kijken bij een vriend óf door een winkelraam (als daar een televisie was, in een elektronicazaak bijvoorbeeld). Toen beelden later ook in kleur uitgezonden konden worden, moest hiervoor een speciale kleurentelevisie worden aangeschaft.

Tv kijken nu heel anders

Zoals je je wel kunt voorstellen, is er door de jaren heen flink wat veranderd. Tv kijken zoals wij nu kunnen is veel uitgebreider. Er zijn zo’n achttien Nederlandse tv-zenders. Voorbeelden daarvan zijn Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8, SBS 6 en 9, Net 5 en Veronica. Zenders die je misschien zelf vaker gebruikt zijn Nickelodeon, MTV en TLC. En zo zijn er nog meer. Ook veel buitenlandse zenders. Een stuk meer dus dan alleen Nederland 1, waarop niet altijd televisie te kijken was. Zetten wij de televisie aan, dan is er altijd wel wat te zien. En bevalt het je niet? Dan zap je gewoon naar een andere zender. Veel mensen kunnen tegenwoordig ook programma’s terugkijken.

Internet

Naast televisie is er ook het internet waar we veel gebruik van maken. Misschien wel meer dan van de tv zelfs! Internet zoals wij het kennen is niet altijd zo geweest. En zo is het eigenlijk nog niet eens dertig jaar. Ik ga nu iets vertellen over het ontstaan, het gebruik, de apparaten waarmee we op internet zitten en de voordelen en nadelen van internet.

Ontstaan internet

Natuurlijk begin ik met het ontstaan van het internet. Wij weten niet beter dan dat er internet is. Waarschijnlijk heb jij al je hele leven toegang tot het internet. Hoe en waarom het internet in eerste instantie is ontstaan, is een beetje te uitgebreid om zo even te vertellen. In het heel kort: het begon allemaal met de optie om onderzoeksinstituten apparatuur te laten delen, omdat computers duur waren. Dit was in 1969.

Het internet dat wij kennen, is sinds 1993 te gebruiken voor mensen zoals je ouders en jij en ik. En vanaf dat moment zat nog zeker niet iedereen op internet, en ook niet altijd. In 1996 was internet bekender bij een grote groep mensen. Wilde je in die tijd internetten, dan gebeurde dit op de computer en via de telefoonkabel.
Dat klonk ongeveer zo. Op deze manier konden jouw ouders dus vroeger gebruikmaken van internet. Vraag ze er maar eens naar.

Gebruik internet

De manier waarop internet wordt gebruikt is door de jaren heen flink veranderd. Eerst werd internet door veel mensen vooral gebruikt om te mailen, met elkaar te praten via bepaalde programma’s om informatie op te zoeken. Tegenwoordig is dat internetgebruik veel uitgebreider dan dat. Niet alleen op de computer en binnen, maar ook op andere apparaten én buiten. Zo gebruiken we internet ook op smartphones, tablets, laptops en gadgets. Met je smartphone heb je buiten ook internet als je een internetbundel hebt of als je gebruik kunt maken van een wifi-netwerk. We downloaden, gebruiken heel veel verschillende apps, gamen en versturen heel veel berichten naar elkaar via WhatsApp. Bedenk je maar eens waar jij internet voor gebruikt; dit is misschien wel voor meer dan je denkt of doorhebt.

Voordelen en nadelen internet

Die toename in gebruik van internet heeft voordelen, maar ook nadelen. Ik zal er een aantal noemen en ben benieuwd of jullie er ook een aantal kunnen bedenken.

Sociaal
Als eerst is er het sociale deel: hier is eigenlijk sprake van voor- en nadelen. Door het gebruik van internet is er contact mogelijk over flinke afstanden. Op deze manier weten we snel veel over andere delen van de wereld en kun je spreken met een familielid dat op vakantie is. Ook weet je door sociale media vaak wat er in het leven van veel mensen die je kent speelt. Sociaal dus! Toch zorgt internet er ook juist voor dat we een stuk minder sociaal zijn. Heel veel mensen zitten continu op hun mobiele telefoon, ook als ze samen zijn met anderen. Dit zorgt er eigenlijk ook weer voor dat we veel minder in gesprek zijn met de mensen in onze directe omgeving. Hierdoor ben je dan eigenlijk weer een stuk minder sociaal. Probeer je telefoon eens weg te leggen!

Pesten
Naast het sociale deel, is er ook het online pesten. Dit is natuurlijk een groot nadeel. Hopelijk ben je hier nooit in aanraking mee geweest. Pesten gebeurt niet alleen op school zelf, maar door internetgebruik en sociale media kan dit ook buiten school uit de hand lopen. Op het internet kunnen mensen zich machtiger voelen én er zijn veel mensen mee te bereiken. Dit heet cyberpesten en mocht je hier last van hebben dan is het goed om hier met iemand over te praten!

Privacy
Dan is er nog de privacy-kwestie. Eigenlijk alles wat we op het internet doen, versturen en ontvangen wordt opgeslagen. Let dus op met wat je stuurt en deelt. En zoek je iets op? Dan is de kans groot dat je hier later advertenties over te zien krijgt. Internet is slim. Dit delen is heel handig, maar heeft dus ook nadelen.

Kennis
Het grootste voordeel van internet is waarschijnlijk wel de mate waarin we informatie kunnen verzamelen. In veel landen hebben mensen toegang tot het internet, en iedereen kan informatie delen. Hierdoor is het heel makkelijk voor ons om gewenste informatie te vinden en heel veel te leren. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met dat niet alles wat je op het internet leest waarheid is. Controleer je bronnen dus altijd goed en neem niet alles zomaar aan als waarheid.

Leven zonder internet en tv

Door de mate waarin we televisie en internet kunnen gebruiken, is de kans groot dat we ons ook iets meer opsluiten. Vroeger speelden kinderen nog veel vaker buiten. Bedenk je dus; hoe vaak zit jij thuis voor de televisie of achter de computer? Misschien kun je eens iets vaker naar buiten gaan en het echte contact met mensen opzoeken.

 

 

 

Comments are closed.