Amerika

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over Amerika omdat ik er geboren ben en ik het een mooie staat vind met een interessante geschiedenis. Verder staat Amerika ook om veel dingen bekend, zoals het Vrijheidsbeeld of de empire state building. Ook om bijvoorbeeld de cola en de hamburgers . ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt leuk gaan vinden . veel plezier !!!

Inhoud

 • Geschiedenis
 • Sporten
 • Nu
 • Bezienswaardigheden
 • Geld
 • Eten
 • Vragen
 • Quiz

Geschiedenis van Amerika

Amerika is nu een bekend land maar vroeger in 1400 kende nog bijna niemand het en werd het bewoond door indianen. In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Eigenlijk wou hij naar Indië, omdat hij eerst dacht dat het Indië was noemde hij de mensen daar indianen.

Amerika is aan zijn naam gekomen door Amerigo Vespucci, hij was een van de weinigen die wist dat het niet om Azië ging, maar om een nog niet ontdekt land.

In Amerika werd ook slavenhandel gedreven. Daarom vochten de indianen hard tegen de Engelsen. Toen de slavernij werd afgeschaft begon er een burgeroorlog. Abraham Lincoln werd president. De slaven vonden dat hij hen te weinig vrijheid gaf, daarom ontstond er een hevige burgeroorlog. Deze oorlog zou de bloederigste ooit zijn geweest en duurde 4 jaar. Dit is natuurlijk een zwarte bladzijde voor Amerika.

In het eind van de 2e Wereldoorlog doet Amerika iets vreselijks met Japan. Als Japan zelfmoord piloten op de Amerikanen afstuurt met vliegtuigen vol met explosieven gooit Amerika een atoombom op een eiland van Japan, Hiroshima, daarom is er nu de TOP in den haag, om over de nucleaire stoffen te praten.

Sporten

De populairste sporten in Amerika zijn honkbal (baseball) basketbal (basketbal) rugby (football) en ijshockey (hockey).

Honkbal

Bij honkbal is het, zoals bij de meeste sporten, de bedoeling om zo veel mogelijk punten te halen. Er is een PITCHER die de bal opgooit en een HITTER. Dat is in het Nederlands gewoon werper en slagman. De pitcher gooit de bal naar de hitter, meestal doet de pitcher dit hard , maar het kan ook anders, de hitter probeert de bal zo hard mogelijk weg te slaan en dan als een bezetene van HONK naar HONK te rennen. Als hij 3 honks heeft afgelegd en weer bij de 4e thuishonk komt, krijgt hij een punt. Je mag ook bijvoorbeeld eerst 2 honks en daarna nog eens 2 honks afleggen, dat is ook een punt. Mijn favoriete honkbalteam is de New York yankees, omdat ik in New York ben geboren.

Basketbal

Bij basketbal is het de bedoeling om de bal door de ring te gooien . de bal is meestal oranje en heeft zwarte strepen. Een basketbalveld is zo’n 28 meter lang en zo’n 15 meter breed, de afstand tussen de vrije worp streep en de ring is zo’n 5,8 meter.

Rugby

Rugby is bekend omdat het soms een tikkeltje ruw is. Rugby is ontstaan in Zuid Frankrijk, waar de mensen een zak met hooi van het ene dorp naar het dorp moesten krijgen. er waren geen regels, behalve dan dat er geen gewonden mochten vallen.

IJshockey

ijshockey is een kruising tussen veldhockey en schaatsen. De bedoeling is om de puck, een ronde schijf in het doel van de tegenstander de krijgen. Een grappig weetje is dat als je in Nederland hockey zegt , bedoel je meestal veldhockey en als je in Amerika hockey zegt bedoel je meestal ijshockey .

Amerika nu

Amerika is nu een belangrijk land. Amerika staat op nummer 7 als het om de rijkste landen gaat. Amerika staat ook bekend om de tornado’s die daar vaak razen. In Amerika is Barack Obama de president.

Bezienswaardigheden

In Amerika zijn er veel dingen te zien zoals het vrijheidsbeeld en de empire state building. De geschiedenis van het vrijheidsbeeld is erg interessant. De Fransen hebben de Amerikanan het beeld gegeven. Wist je dat de vlam van de toorts van echt goud is? De empire state building is een gebouw dat 381 meter hoog is, de op een na hoogste wolkenkrabber van New York. Als het donker is geeft het gebouw ook nog eens licht!

Geld

Geld in Amerika word er betaald mer de dollar. De dollar is nog al raar omdat er op geen enkel briefje het dollar teken staat .$. Amerika is niet het enige land dat met dollars betaalt . in Canada, Mexico, Australië, Belize, Hong Kong en nog meer landen. In totaal betalen er 13 landen met de Amerikaanse dollar. Je hebt ook nog de Caribische dollar.

Eten

Amerika staat bekend om eten. De Amerikanen hebben namelijk de hamburgers (broodje vlees broodje ), de cola, krakelingen en muffins (grote cakejes) uitgevonden. Amerika heeft ook hot dogs, donuts, cipcorn en natuurlijk ook nog american pancakes uitgevonden omdat het water jullie waarschijnlijk al in de mond loopt heb ik muffins gemaakt!

Zijn er vragen?

 

De Amerika Quiz

Vraag 1. Wie heeft Amerika ontdekt?

a. Christoffel Columbus
b. Amerigo Vespucci
c. Barack Obama

Vraag 2. Wie woonde er al in Amerika?

a. Indianen
b. Kanibalen
c. Oempa Loempa’s

Vraag 3. Bij welke sport komt er een pitcher van te pas?

a. Rugby
b. Basketbal
c. Honkbal

Vraag 4. Bij welke sport is de lengte van het veld 28 meter?

a. Honkbal
b. Basketbal
c. Cricket

Vraag 5. Op welk nummer staat amerika op de lijst van de rijkste landen?

a. 4
b. 7
c. 9

Vraag 6. Wie is nu president van Amerika?

a. Abraham Lincoln
b. Steve Jobs
c. Barack Obama

Vraag 7. Waarvan is de toorts van het Vrijheidsbeeld?

a. Nikkel
b. IJzer
c. Goud

Vraag 8. Welk gebouw geeft licht in het donker?

a. Empire state building
b. De dom
c. Vrijheidsbeeld

Vraag 9. Wat vinden jullie van de muffins?

 

30 Responses to “Amerika”

  • gaafe spreekbeurt ik ga ook mijne over Amerika houden ^_^

   • thirza de vries

    ik ga ook me spreekbeurt over amerika dankjewel voor het info

 1. Je betaalt in canada wel met dollar maar niet met de amerikaanse dollar, met de canadese, net zoals in australie met de australische dollar. En in Hong kong heb je Hong kong dollar.

 2. Mooie spreekbeurt. Ik ben eigenlijk best jarloers op je dat je in Amerika bent geboren! ik ga er later echt wonen. Als ik een verblijfsvergunning krijg.. en als mijn man mijn droom ook leuk vind… Ik ga mijn spreekbeurt ook over Amerika doen. Bedankt voor een beetje informatie. Niet dat ik het ga kopieren… maar de meeste dingen wist ik echt niet! Ik hoop dat ik sowieso een 9 krijg :)
  Grtjs. Rose

 3. Dit kan je er nog aan toevoegen: hoeveel staten Amerika heeft.
  en over het witte huis, Washington omdat dat de hoofdstad is.
  Misschien iets over de vlag van Amerika
  de natuur
  en de cultuur

 4. Wacht. de cultuur van Amerika heb je eigenlijk al ;d

  • i.p.v kipcorn staat er cipcorn ik helemaal zoeken he wat is dat kom ik er achter dat er kipcorn hoort te staat dusssssss tis maar dat je het weet

 5. Echt goed! Ik kan dit goed gebruiken voor mijn spreekbeurt over Amerika! Ik ben er zelf ook geweest.

 6. Goed dat deze op deze website staat want ik wou net een werkstuk maken over Amerika

  Super bedankt!

 7. gerlinde

  ik ga mijn spreekbeurt over
  AMERIKA doe ik hoop echt op een9

 8. het werkt goed ik wou mijn spreek beurt over houden en super goede spreekbeurt

 9. dit kan je er ook nog bij zetten: Zuid-Amerika en Noord-Amerika.

 10. ik vind Amerika echt super leuk maar ik ben er nog nooit geweest want ik heb mijn spreekbeurt over Barack Obama en me werkstuk over Amerika

 11. ik ga ook mij spreek beurt/werkstuk houden