Bijna jarig?
klik hier!Home   Formule 1

Formule 1


De eerste race binnen de autosport werd in 1887 in Frankrijk verreden, waarbij de coureurs heen en weer van Parijs naar de kustplaats Bordeaux reden. Destijds werd er veel minder hard gereden dan men tegenwoordig in de Formule 1 doet. Het gemiddelde van de winnaar over dit parcours lag op slechts 24 kilometer per uur, waardoor de race in totaal meer dan 24 uur duurde. Wanneer je dacht dat deze race over een circuit ging, heb je het mis! De race werd namelijk gewoon over de normale autoweg verreden. Dit is niet gek, want in de tijd van de eerste race reden er nog nauwelijks auto’s over deze wegen. Tijdens de race moesten coureurs zelf aan de auto sleutelen als zij met pech te maken kregen onderweg.

Na deze eerste autorace werd er nog verschillende andere keren over de Franse wegen gereden. Dit ging zo door tot men in 1903 met een zwaar ongeluk te maken kreeg, waarbij tien mensen overleden. Vanaf dat moment verbood de Franse regering nieuwe races op openbare wegen. Kort na het ongeluk, in 1906, werd het eerste circuit voor autoraces geopend.

De Grand Prix

Nadat het eerste circuit geopend was, duurde het nog even voor de eerste Formule 1-auto’s om het kampioenschap streden. Het eerste kampioenschap binnen de Formule 1 werd in 1950 verreden, welke door de Federation Internationale de l’Automobile (FIA) georganiseerd werd. Voorafgaand aan de Grand Prix worden tegenwoordig verschillende vrije trainingen en kwalificaties verreden, om de startposities van de verschillende coureurs te bepalen. Tijdens de kwalificaties vallen een aantal coureurs af, totdat het raceveld gevuld is met de beste coureurs.

De beste coureurs maken in de laatste kwalificatieronde uit wie vanaf de “Pole Position” mag starten, wat de eerste startplaats tijdens de Grand Prix is. Het gaat hierbij niet om de posities van de verschillende coureurs, maar om de coureur die de snelste tijd neer heeft weten te zetten gedurende de kwalificatie. Het is niet alleen voor de Pole Position belangrijk om tijdens de kwalificatie een goede tijd neer te zetten, ook heb je met een snellere tijd langer de tijd om aan je auto te sleutelen. Het geheel aan kwalificaties duurt niet langer dan uur, waarna de startposities voor de Grand Prix bepaald zijn.

Tijdens de Grand Prix, die vaak op zondag verreden wordt, rijden de coureurs eerst een testronde vanaf hun startpositie. Dit geeft coureurs de kans om de banden van hun raceauto op te warmen. Na deze testronde gaan de coureurs nogmaals op hun startpositie staan om de race kunnen starten. Bij de start van de Formule 1 Grand Prix staan eerst vier roodgekleurde lampen aan, waarna deze stuk voor stuk uit zullen gaan. Op het moment dat de vier rode lampen gedoofd zijn, zal het licht op groen springen en mogen de coureurs rijden.

Wereldkampioenschap Formule 1

Gedurende het raceseizoen van de Formule 1 kunnen coureurs punten bij elkaar verzamelen. Bij iedere Grand Prix wordt hetzelfde aantal punten verdeeld over de beste tien coureurs tijdens de race. Het geheel aan punten wordt bij elkaar opgeteld en bepaalt je positie in het wereldkampioenschap aan het eind van ieder seizoen. De best geklasseerde coureur krijgt 25 punten, de nummer 2 krijgt er 18 en de nummer 3 verdient 15 punten met zijn klassering.

Om deel te mogen nemen aan het wereldkampioenschap voor de Formule 1, moet je lid van een van de deelnemende teams zijn. Veel coureurs hebben voor hun deelname aan de Formule 1 deelgenomen aan andere raceklassen, zoals de Formule 3000, de Formule 2 en de DTM-klassen.

Een Formule 1-raceauto

Door de jaren heen is het ontwerp van de Formule 1-raceauto sterk veranderd, tot het model wat we nu kennen van de Formule 1. Bij dit model raceauto moet het stuur eerst losgehaald worden om in de auto te kunnen gaan zitten. Wanneer je met deze auto’s op een lang recht stuk rijdt, kan de auto snelheden van boven de 300 kilometer per uur halen, wat met een normale auto in geen geval mogelijk zou zijn. Dit komt door de kracht die de motor in de Formule 1-raceauto genereert.

In 1970 werden veel raceauto’s van een turbomotor voorzien, die ervoor zorgde dat de motor nog meer kracht kan leveren. Tegenwoordig is het gebruik van de turbomotor niet langer toegestaan.

Gedurende de Grand Prix is het voor coureurs mogelijk om van banden te veranderen. Vaak is de bandenkeuze afhankelijk van het weer tijdens de race. Zo hebben teams bij de Formule 1 speciale regenbanden, die meer grip bieden tijdens een race. Met deze regenbanden wordt het water onder de banden vandaan gedrukt. Ook de standaardbanden van de raceauto’s bieden voldoende grip, mede doordat deze banden zo breed zijn.

Tijdens een race speelt het stuur van de raceauto een belangrijke rol. Op het stuur kan een coureur alle belangrijke gegevens van de auto inzien. Zo vertelt de informatie op het stuur een coureur op welke punten de auto kapot is, hoe het met zijn brandstofvoorziening zit, enzovoorts. Via de communicatie met de pits hoort een coureur of het noodzakelijk is om de auto te repareren tijdens een Grand Prix.

Formule 1-vlaggen tijdens een Grand Prix

Wanneer je weleens naar de Formule 1 gekeken hebt, zal het zijn opgevallen dat er in bijna iedere bocht mensen met vlaggen staan. Deze vlaggen zijn erg belangrijk voor de coureurs, want het geeft aan of het circuit veilig is. Op het moment dat er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt tijdens de race zal een van de mensen aan de zijkant van het circuit met een gele vlag zwaaien. Voor de coureurs betekent dit dat ze op moeten passen voor losse onderdelen of andere materialen op het parcours.

De gele vlag is niet de enige vlag die tijdens een Grand Prix gebruikt wordt. De belangrijkste vlaggen zijn de groene, blauw, rode, witte en zwart/wit geblokte vlag. Bij een gele vlag moeten coureurs hun snelheid minderen en mogen ze elkaar niet inhalen. De groene vlag geeft aan dat de situatie met de gele vlag niet langer geldt en dat coureurs hun snelheid mogen verhogen. Met de blauwe vlag geven de mensen langs de kant van het circuit aan dat er een snellere auto achter je aan komt. Het betekent dat je aan de kant moet, zodat de snellere auto je kan passeren. Een witte vlag is het signaal voor de coureurs dat er een safety car aankomt, die coureurs niet in mogen halen. Vaak wordt de safety car ingezet als het racen op het circuit te gevaarlijk wordt. De rode vlag betekent het einde van een training of kwalificatie.

Tot slot zullen de coureurs de zwart/wit geblokte vlag aan het einde van de race zien, als zij de finish gepasseerd zijn.

Bronnen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen