Bijna jarig?
klik hier!Home   Formule 1

Formule 1


De eerste race binnen de autosport werd in 1887 in Frankrijk verreden, waarbij de coureurs heen en weer van Parijs naar de kustplaats Bordeaux reden. Destijds werd er veel minder hard gereden dan men tegenwoordig in de Formule 1 doet. Het gemiddelde van de winnaar over dit parcours lag op slechts 24 kilometer per uur, waardoor de race in totaal meer dan 24 uur duurde. Wanneer je dacht dat deze race over een circuit ging, heb je het mis! De race werd namelijk gewoon over de normale autoweg verreden. Dit is niet gek, want in de tijd van de eerste race reden er nog nauwelijks auto’s over deze wegen. Tijdens de race moesten coureurs zelf aan de auto sleutelen als zij met pech te maken kregen onderweg.

Na deze eerste autorace werd er nog verschillende andere keren over de Franse wegen gereden. Dit ging zo door tot men in 1903 met een zwaar ongeluk te maken kreeg, waarbij tien mensen overleden. Vanaf dat moment verbood de Franse regering nieuwe races op openbare wegen. Kort na het ongeluk, in 1906, werd het eerste circuit voor autoraces geopend.

De Grand Prix

Nadat het eerste circuit geopend was, duurde het nog even voor de eerste Formule 1-auto’s om het kampioenschap streden. Het eerste kampioenschap binnen de Formule 1 werd in 1950 verreden, welke door de Federation Internationale de l’Automobile (FIA) georganiseerd werd. Voorafgaand aan de Grand Prix worden tegenwoordig verschillende vrije trainingen en kwalificaties verreden, om de startposities van de verschillende coureurs te bepalen. Tijdens de kwalificaties vallen een aantal coureurs af, totdat het raceveld gevuld is met de beste coureurs.

De beste coureurs maken in de laatste kwalificatieronde uit wie vanaf de “Pole Position” mag starten, wat de eerste startplaats tijdens de Grand Prix is. Het gaat hierbij niet om de posities van de verschillende coureurs, maar om de coureur die de snelste tijd neer heeft weten te zetten gedurende de kwalificatie. Het is niet alleen voor de Pole Position belangrijk om tijdens de kwalificatie een goede tijd neer te zetten, ook heb je met een snellere tijd langer de tijd om aan je auto te sleutelen. Het geheel aan kwalificaties duurt niet langer dan uur, waarna de startposities voor de Grand Prix bepaald zijn.

Tijdens de Grand Prix, die vaak op zondag verreden wordt, rijden de coureurs eerst een testronde vanaf hun startpositie. Dit geeft coureurs de kans om de banden van hun raceauto op te warmen. Na deze testronde gaan de coureurs nogmaals op hun startpositie staan om de race kunnen starten. Bij de start van de Formule 1 Grand Prix staan eerst vier roodgekleurde lampen aan, waarna deze stuk voor stuk uit zullen gaan. Op het moment dat de vier rode lampen gedoofd zijn, zal het licht op groen springen en mogen de coureurs rijden.

Wereldkampioenschap Formule 1

Gedurende het raceseizoen van de Formule 1 kunnen coureurs punten bij elkaar verzamelen. Bij iedere Grand Prix wordt hetzelfde aantal punten verdeeld over de beste tien coureurs tijdens de race. Het geheel aan punten wordt bij elkaar opgeteld en bepaalt je positie in het wereldkampioenschap aan het eind van ieder seizoen. De best geklasseerde coureur krijgt 25 punten, de nummer 2 krijgt er 18 en de nummer 3 verdient 15 punten met zijn klassering.

Om deel te mogen nemen aan het wereldkampioenschap voor de Formule 1, moet je lid van een van de deelnemende teams zijn. Veel coureurs hebben voor hun deelname aan de Formule 1 deelgenomen aan andere raceklassen, zoals de Formule 3000, de Formule 2 en de DTM-klassen.

Een Formule 1-raceauto

Door de jaren heen is het ontwerp van de Formule 1-raceauto sterk veranderd, tot het model wat we nu kennen van de Formule 1. Bij dit model raceauto moet het stuur eerst losgehaald worden om in de auto te kunnen gaan zitten. Wanneer je met deze auto’s op een lang recht stuk rijdt, kan de auto snelheden van boven de 300 kilometer per uur halen, wat met een normale auto in geen geval mogelijk zou zijn. Dit komt door de kracht die de motor in de Formule 1-raceauto genereert.

In 1970 werden veel raceauto’s van een turbomotor voorzien, die ervoor zorgde dat de motor nog meer kracht kan leveren. Tegenwoordig is het gebruik van de turbomotor niet langer toegestaan.

Gedurende de Grand Prix is het voor coureurs mogelijk om van banden te veranderen. Vaak is de bandenkeuze afhankelijk van het weer tijdens de race. Zo hebben teams bij de Formule 1 speciale regenbanden, die meer grip bieden tijdens een race. Met deze regenbanden wordt het water onder de banden vandaan gedrukt. Ook de standaardbanden van de raceauto’s bieden voldoende grip, mede doordat deze banden zo breed zijn.

Tijdens een race speelt het stuur van de raceauto een belangrijke rol. Op het stuur kan een coureur alle belangrijke gegevens van de auto inzien. Zo vertelt de informatie op het stuur een coureur op welke punten de auto kapot is, hoe het met zijn brandstofvoorziening zit, enzovoorts. Via de communicatie met de pits hoort een coureur of het noodzakelijk is om de auto te repareren tijdens een Grand Prix.

Formule 1-vlaggen tijdens een Grand Prix

Wanneer je weleens naar de Formule 1 gekeken hebt, zal het zijn opgevallen dat er in bijna iedere bocht mensen met vlaggen staan. Deze vlaggen zijn erg belangrijk voor de coureurs, want het geeft aan of het circuit veilig is. Op het moment dat er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt tijdens de race zal een van de mensen aan de zijkant van het circuit met een gele vlag zwaaien. Voor de coureurs betekent dit dat ze op moeten passen voor losse onderdelen of andere materialen op het parcours.

De gele vlag is niet de enige vlag die tijdens een Grand Prix gebruikt wordt. De belangrijkste vlaggen zijn de groene, blauw, rode, witte en zwart/wit geblokte vlag. Bij een gele vlag moeten coureurs hun snelheid minderen en mogen ze elkaar niet inhalen. De groene vlag geeft aan dat de situatie met de gele vlag niet langer geldt en dat coureurs hun snelheid mogen verhogen. Met de blauwe vlag geven de mensen langs de kant van het circuit aan dat er een snellere auto achter je aan komt. Het betekent dat je aan de kant moet, zodat de snellere auto je kan passeren. Een witte vlag is het signaal voor de coureurs dat er een safety car aankomt, die coureurs niet in mogen halen. Vaak wordt de safety car ingezet als het racen op het circuit te gevaarlijk wordt. De rode vlag betekent het einde van een training of kwalificatie.

Tot slot zullen de coureurs de zwart/wit geblokte vlag aan het einde van de race zien, als zij de finish gepasseerd zijn.

Bronnen

 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen