Windenergie en windmolens zijn al eeuwenlang een goede manier om energie op te wekken. Zo ontdekten de oude Egyptenaren al hoe je een schip kunt laten varen dankzij de wind en in het oude Perzië gebruikten ze windmolens om meel te malen. De bakker maakte vroeger ook veel gebruik van windmolens om zijn meel te malen, maar tegenwoordig gebruiken we windmolens om groene energie mee op te wekken. Maar hoe werkt zo’n windmolen nu eigenlijk?
Wat is een windmolen?
Een windmolen verandert de bewegingsenergie van wind in groene energie. Je kunt een windmolen eigenlijk het beste beschrijven als een hele grote, omgekeerde ventilator. In plaats van stroom omzetten in wind, zet hij wind om in stroom. De plek waar de windmolen staat is erg belangrijk, want hoe meer wind er is hoe meer stroom de molen oplevert. Het waait nooit overal even hard, daarom is bijvoorbeeld de Noordzee een geschikte plek voor het bouwen van windmolens.
Hoeveel stroom levert een windmolen?
Zoals gezegd hangt dat heel erg af van waar de windmolen staat, maar de meeste moderne windmolens die aan de kust staan kunnen per jaar 6,6 miljoen kilowattuur leveren. Dat is genoeg om bijna 2000 huishoudens te voorzien van stroom! In 2016 had Nederland 3.379 megawatt aan windmolens, zij leverden samen voor 2,4 miljoen huishoudens groene energie.
Comments are closed.