Konijn

1. Inleiding

Ik houd mijn spreekbeurt over konijnen, want ik vind het hele lieve dieren. Konijnen zijn hele lieve dieren en ze bijten bijna nooit. Daarom is het een gezellig huisdier. Maar het vraagt veel verantwoordelijkheid.

2. Geschiedenis

Er is een lange geschiedenis van het konijn. Ik ga daar een stukje van vertellen. Het eerste volk dat konijnen ving, waren de Romeinen. Zij vonden het vlees erg lekker, en de vacht konden ze gebruiken om kleding van te maken. Na de Romeinen hielden de franse kloosterlingen de konijnen in gevangenschap. De ‘gewone mensen’ (de wat armere mensen) gingen ook konijnen houden. Het vlees werd gegeten en van de vacht maakten ze bontjassen. Tijdens de oorlogen werden konijnen veel gefokt, omdat konijnen weinig plaats innamen en goedkoop aten. Zo hadden de mensen toch nog vlees in de oorlog. Tot het jaar 1850 werden konijnen alleen gefokt en gehouden om hun vlees en hun vacht voor de bontjassen. Ze werden nog niet voor de lol gehouden. Pas na de tweede wereldoorlog (vanaf het jaar 1945) werden konijnen als huisdier gehouden.

3. Wat moet je iedere dag voor je konijn doen?

 • Iedere dag eten geven.
 • Iedere dag zijn fles of waterbakje verschonen.
 • Nieuw hooi,stro geven.
 • En VOORAL aandacht geven.
 • Kijken of je konijn gezond is.

4. Verzorging

Een konijn wast zichzelf erg veel. Een konijn zelf kan geen nagels laten slijten, dus kun je ze knippen. Dat kun je bij de dierenarts laten doen, maar wij doen het zelf. De tanden van een konijn groeien het hele jaar door. Dus moet je er voor zorgen dat het konijn iets heeft om aan te knagen (een knaagblok). Als de vacht van een konijn niet glad is en niet zacht, dan is hij/zij niet gezond. Het meest wast een konijn zijn/haar gezicht, en het grappigste is als ze hun oren wassen. Als ze hun achterpoten wassen dan strekken ze die helemaal lang uit.

5. Hok

Als je een konijn hebt dan zetten de meeste mensen hem in een hok. Maar konijnen moeten net als mensen ook beweging krijgen. Je kunt hem bijvoorbeeld binnen laten lopen, of een buitenren voor het konijn maken of kopen. Onze konijnen lopen af en toe los in de tuin. Als je een konijn een maand of twee in zijn hok laat zitten dan kan hij bijna niet meer lopen. Als je een konijn laat lopen gaat het soms van plezier sprongetjes maken. Het maakt niet uit in wat voor een hok je het konijn doet. Een konijn dat altijd al buiten heeft gestaan moet je niet opeens binnen zetten, want de temperatuur van binnen en buiten verschilt veel. Onze konijnen staan buiten in een groot hok.

6. Dierenarts

Een dierenarts helpt dieren gezond te houden en zieke dieren weer beter te maken. Hij kan je vertellen hoe je je konijn moet verzorgen, en heb je vragen over je huisdier, dan kan je dat altijd aan hem of zijn assistente vragen. De assistente helpt de dierenarts. Zij weet ook veel over konijnen. Als je konijn ziek is, geeft de dierenarts je een medicijn en vertelt wat je moet doen zodat je konijn weer beter wordt. Mijn konijn is ook eens erg ziek geweest, we dachten dat hij dood ging, maar gelukkig heeft de dierenarts hem weer helemaal beter gemaakt. We moeten mijn konijn goed in de gaten houden en vaak haar kontje wassen, anders wordt ze weer ziek.

7. Mijn konijn.

 • Naam: Snuf
 • Gewicht: 1,5 kilo
 • Ras: dwerg
 • Kleur: zwart
 • Lengte: 30 cm
 • Geslacht: vrouwtje, of voedster
 • Bijzonderheid: haar ogen glinsteren
 • Lievelingseten: Tarwe aartjes
 • Geboren:mei 1997

8.Beroemde konijnen.

 • Stampertje
 • Bugs bunny
 • Peter Rabbit

 

41 Responses to “Konijn”

 1. henkie bruggen

  hebben jullie ook wat over de van dan komst?

 2. meneer de hoofd

  lllllllllllllllleeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuuuuuuuukkkkkkkkkkkkkkkkk

 3. GTST FAN

  ik heb 1 december een spreekbeurt en ik doe het over konijnen.!!!!!
  Dit is echt een goeie website!!!!!!!

  I LOVE SPREEKBEURTEN.INFO

 4. fijn ik hou mijn spreekbeurt er over en er is veel info te halen bedankt

  gr.esmee

 5. ik heb ijn spreekbeurt over konijnen ge houden ik heb een 10 ik raad het aan

  • dinand

   het is een hele leuke en leerzaame site

 6. Rabbit love

  Ik vindt deze site heel leuk want we kunnen gratis punten halen op school (in spreekbeurt) maar we moeten ook paar dingen veranderen in zin BV mijn konijn is heel erg ziek geweest ) ik heb deze zin verandert in mijn spreekbeurt want mijn konijn is nooit ziek gewees gelukkig.hij krijgt genoeg eten en groeten van mij en hij is al gecontroleert door dierenarts en hij gezond :D

 7. mahasine@!$

  ik vindt deze website heel fijn! zelf hou ik ook van konijntje maar mijn liefelings dier blijft toch een paard

 8. IK VIND KONIJNEN DE LEUKSTE DIEREN OOIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. ja je kunt er betere cijfers halen ik heb een 9!

 10. taner

  ik vindt heel leuke site en heel mooi ik had mijn al spreekbeut gedaan en ik krijg punten veel 10/10 bravoooooooooooo!!!!!!!!!

 11. lyshandry

  Leuk heb overmorgen een spreekbeirt

 12. Emilia

  ik heb een 10 gekregen van mijne spreekbeurt

 13. elize

  ik ga een spreekbeurt houden over konijnen je krijgt er een punt voor ik heb een 9

 14. ik had een konijn maar die ging naar 4 dagen weer dood want ze wou niet eten! :-(

 15. Dank je voor de spreekbeurt ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( ͡ ͜ʖ ͡ )