Carnaval

Deze spreekbeurt gaat over carnaval. Carnaval is een jaarlijks feest dat niet alleen in Nederland gevierd wordt, maar ook bijvoorbeeld in Brazilië gevierd kan worden. Deze spreekbeurt gaat over het Nederlandse carnavalsfeest, dat vooral in het zuiden van het land wordt gevierd. Zo lees je in deze spreekbeurt hoe carnaval in Nederand wordt gevierd, hoe het bestuur van een stad er tijdens carnaval uit ziet en hoe carnaval ontstaan is.

Hoe wordt carnaval gevierd in Nederland?

Ieder jaar wordt carnaval gevierd in Nederland. Dit gebeurt voornamelijk in het zuiden, maar ook in het noorden kan carnaval gevierd worden. Omdat het zuiden katholiek is en carnaval vroeger is ontstaan als katholiek feest, wordt het vaker in het zuiden gevierd dan in het noorden. Dit komt omdat de mensen uit het noorden vroeger voornamelijk protestants waren. Het carnavalsfeest dat wel in het noorden gevierd wordt, is bovendien heel anders dan het feest in het zuiden. Zo kun je in het noorden maar in een paar steden terecht om carnaval te vieren, maar is het zuiden tijdens carnaval echt helemaal ondergedompelt in het populaire feest.

Carnaval in Nederland wordt meestal gevierd in de maanden februari of maart en duurt drie dagen. Het carnavalsfeest start officieel op 11 november om 11 over 11 ’s ochtends. De reden dat het carnavalsseizoen officieel op 11 november om 11 over 11 start, is omdat 11 het gekkengetal is. Zo wordt het getal 11 gezien als het getal van carnaval. In het zuiden van het land wordt op deze dag de hele dag feest gevierd. Als het carnavalsseizoen eenmaal gestart is op 11 november, duurt het dus nog wel even voor het feest echt start in februari of maart. Als het feest eenmaal start, duurt dit drie dagen. Zo begint het feest op zondag en eindigt het weer op dinsdag. Op deze dagen is bijna ideeën in het zuiden op een bepaalde manier verkleed. Je mag zelf weten wat je aantrekt en de meeste mensen vinden het leuk om zo gek mogelijk verkleed te gaan. Kleding wordt vaak gekocht in feestwinkels. Ook zijn er veel carnavalsverenigingen in het zuiden van het land. Hier kun je bij aansluiten om met een groep carnaval te vieren. Als je bij een carnavalsvereniging gaat, heb je vaak dezelfde kleding aan als de andere mensen bij de vereniging. Zo kun je gemakkelijk herkend worden en zie je goed wie bij welke vereniging zit. Heb je geen zin om bij een vereniging te gaan, dan hoeft dit natuurlijk niet.

Het bestuur tijdens carnaval

Normaal gesproken heeft een stad gewoon een burgemeester die de stad bestuurt. Tijdens carnaval is dit iets anders, want tijdens dit feest wordt er een speciale prins Carnaval aangewezen. Deze prins is tijdens carnaval de baas van de stad waar hij woont. Hij is dus eigenlijk voor een paar dagen de burgemeester van de stad en om dit te laten zien, krijgt de prins tijdens carnaval een symbolische sleutel van de stad. Wie de prins Carnaval van dat jaar wordt, wordt één maand voor carnaval bekend gemaakt.

Hoe is carnaval ontstaan?

carnavalCarnaval is oorspronkelijk ontstaan als rooms-katholiek feest. Men denkt dat carnaval voor het eerst gevierd werd in het jaar 1000, maar dit is niet helemaal zeker. Toen carnaval ontstond, werd het feest ook wel het feest van de zotten genoemd. Dit feest komt voort uit een traditie binnen het rooms-katholieke geloof, waarbij men 40 dagen geen extra lekkernijen mag eten, zoals snoep, koek en zelfs vlees. Snoepjes en koek die kinderen tijdens het vasten kregen, mochten ze opsparen in een potje of snoeptrommel. Na het vasten, dus na 40 dagen, mochten de kinderen alles opeten.

De vastentijd zoals deze vroeger gevierd werd, start na de laatste dag van carnaval. Zo duurt carnaval tot dinsdag en begint men op woensdag oorspronkelijk met vasten. Deze speciale woensdag wordt ook wel Aswoensdag genoemd. Als Pasen begint, eindigt het vasten. Eigenlijk is carnaval dus ontstaan als groot feest om nog even te kunnen feesten voor het vasten begint, de dag na carnaval. De naam carnaval zou afstammen van de Latijnse woorden ‘carne vale’, wat ‘vlees vaarwel’ betekent. Deze naam heeft men bedacht omdat mensen tijdens het vasten geen vlees mochten eten. Het carnavalsfeest was dus het laatste feest waarbij nog wel vlees gegeten mocht worden, voor het vasten zou beginnen.

Hoewel carnaval een rooms-katholieke achtergrond heeft, wordt het nu bijna niet meer gevierd als feest voor gelovigen. Carnaval heeft maar voor weinig mensen een katholieke betekenis, maar wordt nu vooral gevierd om even lekker te kunnen feesten voor een paar dagen. Zo zien mensen carnaval als een paar dagen van feest en gezelligheid, als leuke afwisseling voor het naar school gaan of werken.

Bronvermelding

 

7 Responses to “Carnaval”

  1. jennifer

    ik heb voor dit spreekbeurt gekozen en ik kreeg gewoon 9

  2. er staat helaas niet bij hoe de raad van elf is ontstaan:(:(:(:(:(