Zuid Afrika

Hoofdstukken

  • Inleiding
  • Landschap & natuur
  • Landbouw, bosbouw en visserij
  • Het dagelijkse leven
  • School
  • Gezondheid
  • Nelson Mandela

Inleiding

Ik ga mijn werkstuk over Zuid-Afrika doen. Het lijkt mij wel een leuk onderwerp.Toen ik er aan begon wist ik nog niet zo veel over Zuid-Afrika, maar als je allerlei boeken gaat lezen om het werkstuk te kunnen maken wordt het steeds leuker. Zuid Afrika is een heel mooi land waar ik best naar op vakantie zou willen gaan. Ik hoop dat de lezers van dit werkstuk Zuid-Afrika ook mooi vinden en misschien door mijn werkstuk een reis door Zuid-Afrika gaan maken. En natuurlijk hoop ik ook dat jullie mijn werkstuk leerzaam vinden.

Algemeen

  • Oppervlakte: 1.219.000 km2
  • Aantal inwoners: 43 miljoen
  • Hoofdstad: Pretoria, ca. 900.000 inwoners
  • Taal: Afrikaans en Engels
  • Bevolking: 75% zwart
  • 14% blank
  • Godsdienst: 68 % Christenen
  • 2% Moslims

Landschap & Natuur

Flora & fauna

Omdat grote delen van Zuid-Afrika vrij droog zijn, groeit er weinig gras.In het westen met haar woestijnen en half-woestijnen (droge grond= half woestijn) groeit zelfs helemaal geen gras.Hier en daar groeien wat cactusachtigen en wat harde grassoorten.Hier leven de grootoorvos, de jakhals en de struisvogel. Dit zijn dieren die zich hebben aangepast. Verder naar het oosten bevindt zich de savanne met hele andere dieren. Veel vogels maar ook grote dieren. Dat komt omdat hier meer regen valt en de dieren vinden hier dan ook meer voedsel. Je hebt op de savanne de volgende dieren: de neushoornvogel, de klauwier en vliegenvangers en zoogdieren als leeuwen, luipaard, olifanten, neushoorns, zebra’s, koedoes en giraffen. In het gebied waar nog meer regen valt, zoals aan de oostkust groeien geelhoutbomen, ijzerhoutbossen, dennen en lariksen. Deze bossen hebben veel vogels met vrolijke kleuren. In die bossen heb je ook bedreigde dieren zoals de samangomeerkat en het penseelzwijn.

Droge grond & tornado’s

De verschillen tussen het westen en het oosten van Zuid-Afrika zijn heel groot. Het westen is droger dan het oosten.Delen van het noordwesten gaan over in de kalahariwoestijn. In meer dan 65 procent van Zuid-Afrika valt minder dan 5 cm regen in een jaar. Dat betekent dat een groot deel van het land heel droog is. Wanneer de regen komt is ook niet te voorspellen, dat kan heel erg verschillen. Periodes van droogte zijn heel gewoon: rivieren vallen dan droog en alles wat groen was wordt bruin. Er zijn in Zuid-Afrika best veel tornado’s. De wind gaat soms wel 200 km/u. In het jaar 1993 heeft het heel hard gewaaid. Er zijn in dat jaar veel doden gevallen door de harde wind.

Landbouw, bosbouw en visserij

Landbouw is heel belangrijk voor Zuid-Afrika. Van alles wat Zuid-Afrika aan het buitenland verkoopt is bijna 1 van de 10 dingen iets dat met landbouw te maken heeft.Ongeveer tussen de twee en drie miljoen mensen werken in de landbouw. Veel stukken van Zuid-Afrika zijn te droog en te steil voor landbouw. Dingen die veel verbouwd worden zijn: suiker, citrusvruchten, tropische vruchten en graan. Er zijn twee soorten landbouw in Zuid-Afrika. Er zijn landbouwbedrijven die hun producten verkopen (vaak aan het buitenland) en er is landbouw waar mensen werken voor hun eigen eten. Maar een heel klein gedeelte van Zuid-Afrika bestaat uit bossen. Toch zijn er veel verschillende soorten bomen in die bossen Bij elkaar ongeveer 1100 soorten. De geelhoutboom is de bekendste boom, de boom kan wel 40 meter hoog worden. De bossen worden gekapt. Dit wordt gedaan om zo timmerhout en brandhout te krijgen. Dit hout wordt vooral door de mensen in Zuid-Afrika zelf gebruikt.

Er werken 27.000 mensen in Zuid-Afrika die iets met vis te maken hebben. Dat zijn dan de vissers, maar ook de mensen die de vis op de kant schoonmaken. Wijn wordt voor Zuid-Afrika steeds belangrijker. Om wijn te maken moet je natuurlijk druiven hebben. Die groeien in heel veel gedeeltes van het land heel goed. Door de wijn te verkopen naar andere landen kan Zuid-Afrika geld verdienen. De laatste tijd worden er steeds meer wijnen uit Zuid-Afrika aan andere landen verkocht.

Het dagelijkse leven

Winkels en markten

In de steden en de grotere dorpen zijn winkels en supermarkten waar mensen eten, kleding en allerlei andere dingen kunnen kopen. Maar in kleinere dorpen doen mensen hun boodschappen meestal op de markt. Op die markten is het altijd heel druk met mensen die spullen komen kopen of verkopen. Het is ook een soort ontmoetingsplaats waar de laatste nieuwtjes worden verteld. Op de markt wordt alles verkocht; groenten, fruit, kleren, en kleine huishoudelijke spullen zoals potten en pannen. De meeste groenten en fruit komen van kleine boerderijen in de buurt. Zo levert de verkoop van sinaasappelen, druiven en citroenen de kleine boeren wat extra geld op. Er worden ook kippen verkocht, en natuurlijk geiten, schapen en ander vee dat de boeren zelf gefokt hebben. Op markten in plaatsen aan de zee kun je ook vaak verse vis en schelpdieren krijgen.

Voedsel

Maïs staat bij de meeste mensen bovenaan op het dagelijkse menu. Het wordt gemalen en verwerkt tot een soort pap waar stukjes gestoofd rundvlees in gedaan worden. In warmere streken blijft het vlees niet lang goed daar wordt het vlees vaak ingemaakt of gedroogd. Vlees dat in de zon gedroogd is en daarna in repen gesneden heet ‘biltong’. Het blijft heel lang goed. Het is wel taai, je moet er lang op kauwden maar het is heel voedzaam.

Op veel markten in Zuid-Afrika kun je Indiaas eten krijgen. Een bekend Indiaas gerecht is ‘Bunny chow’, een soort broodje gevuld met kerriesaus.

School

Voor 1993 gingen lang niet alle kinderen in Zuid-Afrika naar school. Tijdens de apartheid gold de leerplicht alleen voor blanke kinderen, niet voor zwarte inwoners of voor kleurlingen.

Openbare scholen voor zwarte kinderen waren vaak minder goed dan de scholen voor blanke kinderen. Veel zwarte kinderen maakten niet eens de lagere school af. In 1992 waren de klassen op blanken scholen nog steeds veel kleiner dan op scholen voor niet-blanken kinderen. Klassen met 50 of meer leerlingen waren heel gewoon.

Sinds 1993 geldt er een onderwijsplicht voor alle kinderen tussen de 7 en de 16 jaar, het maakte niet meer uit welke kleur je was of je zwart was of nou blank of kleurling iedereen mocht. Alle kinderen krijgen les in hun eigen taal. (Er zijn 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotha, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, en Zulu.) Maar ze moesten ook Engels en Afrikaans leren zodat ze na het schooljaar voortgezet onderwijs kunnen volgen. In 1993 werd aan 12 miljoen scholieren en studenten les gegeven op 27.500 verschillende onderwijssoorten.

De gezondheid

Tot 1993 was de gezondheidszorg voor de blanken veel beter geregeld dan voor de rest van het volk. Er werd veel meer geld uitgegeven aan ziekenhuizen, klinieken en artsen voor blanken. Dat had tot gevolg dat blanken gemiddeld 73 jaar en niet-blanken gemiddeld maar 63 jaar oud werden. Als je als zwart persoon bijvoorbeeld een nieuwe nier of een nieuw hart moest krijgen kon het voorkomen dat je veel te lang moest wachten en er al aan overleden was voordat er iets aan gedaan kon worden. Maar in tussentijd waren er al wel een paar blanken geholpen voor precies hetzelfde, die hadden dus bijvoorbeeld al wel een nieuwe nier gekregen. In de regering van Mandela is het voor de zwarten veel beter geworden. De zwarten krijgen nu ook betere dokters en spullen voor het ziekenhuis. En er worden nieuwe ziekenhuizen gebouwd en meer artsen en verpleegkundigen opgeleid. Maar het echte probleem is de grote armoede. De meeste zwarte Zuid-Afrikanen zijn heel erg arm, en krijgen niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit omdat ze niet zoveel geld hebben en niet alles zomaar kunnen kopen en dus vaak niet echt gezond eten. Ze zijn dus heel erg kwetsbaar voor ziektes als tbc waar elke dag 35 mensen aan sterven. Ook door de slechte huizen komen er vaak ziektes. In die huizen is dan te weinig hygiëne.Hygiëne betekent dat iets goed schoon is, maar dat is het in die huizen heel vaak niet en als dat er niet is kan je veel makkelijker ziek worden.

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd op 18 juli in 1918 in het dorpje Qunu geboren. Zijn echte naam was eigenlijk Rohlihlala. Dit betekent iemand die zich in de nesten werkt. Zijn vader was een hoofdman van de Xhosa’s. Nelson was een rustige ijverige leerling. Op het dorpsschooltje leerde Nelson lezen en schrijven.Toen Nelson tien jaar was, stierf zijn vader. Ze werden toen nog niet overheerst door de blanken.Nelson kreeg al op jonge leeftijd het idee dat het in Zuid-Afrika niet klopte. Waarom waren de blanken de baas over hen? Dat klopte toch niet? In 1938 – Nelson was toen 20 jaar – studeerde Nelson af. De universiteit stond in het plaatsje Fort Hare. Later ging Nelson rechten studeren in Johannesburg.
Nelson raakt al snel bevriend met Walter Sisulu. Nelson gaat bij Walter wonen. Walter stelt Nelson voor aan zijn nicht, Evelyn Mase, een verpleegster. Het klikte al snel tussen die twee. Ze trouwden in 1944. De meeste studenten waren blanken. De weinige zwarte studenten moesten wel uitzonderlijk goed zijn om er te kunnen studeren. Toch werden zo nog als tweederangsburgers beschouwd. Ondanks de discriminatie door medestudenten zet hij zijn studie door.Na de scheiding met Evelyn leerde Nelson in 1958 Winny Nomzano Mdikizela kennen. In 1992 scheiden Winny en Nelson. Nelson vindt dat hun politieke ideeën te veel verschillen.

De apartheid of zoals wij dat noemen de “discriminatie” is een van de grote misdaden van de twintigste eeuw. Het betekent dat zwarte mensen gescheiden worden van de blanke mensen.De mensen met een zwarte huidkleur kregen geen stemrecht. Blanke mensen kregen wel een stemrecht. Dit is heel raar omdat er meer zwarte mensen dan blanke mensen in Zuid-Afrika wonen. De zwarten en de kleurlingen moesten alles doen wat de blanken zeiden. Volgens sommige christenen had God dat zo gewild. En dat mocht je niet veranderen.Zwarten mochten geen eigen stuk grond hebben. En ze mochten niet in de blanke wijken komen. Er waren aparte scholen voor blanke en zwarte kinderen. Blanke kinderen mochten niet met zwarte kinderen spelen. Winkels en kantoren hebben aparte ingangen voor blanke en zwarte mensen. De zwarte bevolkingsgroepen kregen eigen woongebieden toegewezen. Dit werden thuislanden genoemd.

Ergens anders mocht je dan niet wonen. Nelson Mandela heeft dit zelf ook mee gemaakt. Nelson Mandela werd gezocht door de blanke regering van Zuid-Afrika omdat hij de leider was van het ANC (African National Congres) .Een groep Zwarte Afrikanen werd steeds kwader op de regering. Zij vonden dat alle mensen gelijk zouden moeten zijn. In 1912 richtten deze Afrikanen een vereniging op. Het ANC. Het ANC betekent: The African National Congres.De leden van het ANC wilden meer te zeggen krijgen in hun eigen land!
Ze probeerden hun doel te bereiken zonder geweld, maar door te onderhandelen en te praten. Het ANC wilde meer inspraak krijgen. Ze wilden dat er meer naar de zwarten geluisterd zou worden. De regering weigerde. Mandela wist steeds aan de politie te ontsnappen door zich te vermommen als taxichauffeur, fabrieksarbeider of pompbediende. In 1962 werd hij toch opgepakt en krijgt in 1964 levenslang gevangenisstraf. Mandela zou vrij gelaten worden als hij het geweld afzweerde, dat weigerde hij steeds, omdat er aan de apartheid zelf niets werd veranderd. Hij zat op de gevangenis op het Robbeneiland, een klein rotsachtig stukje land. Het lag 10 km vanaf de kust van Kaapstad. Op 10 februari 1990 kondigde F.W de Klerk aan dat Nelson Mandela de volgende dag onvoorwaardelijk vrij zou komen. Nelson Mandela werd daarom de volgende dag opgewacht door vele journalisten. In 1991 werden steeds meer apartheidswetten afgeschaft. Zuid-Afrika kan weer gewoon meedoen met andere landen. In 1993 kregen Nelson en President de Klerk de Nobelprijs voor de vrede. Er moest democratie komen. In de nacht van 26 op 27 april 1994 precies om 12 uur ‘s nachts ging de vlag van het oude Afrika naar beneden. De apartheid was officieel verdwenen. Daarna begonnen de verkiezingen. Nelson Mandala werd de eerste zwarte president.

Rondreizen in Zuid Afrika

Rondreizen in Zuid-Afrika is een goede manier om het land te leren kennen. Als je een Rondreis Zuid-Afrika maakt dan zie je veel mooie dingen, zoals de natuur, leeuwen, olifanten, bergen en meren. Veel mensen maken een individuele rondreis in Zuid-Afrika, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis Zuid-Afrika reis je dan met een gezellige groep door het land. En ben je eenmaal in Zuid-Afrika geweest, dan zul je zeker de smaak te pakken hebben en meer van het prachtige werelddeel Afrika willen zien.

 

25 Responses to “Zuid Afrika”

  1. vind ik ook ik heb alle infoormatsie er uit gehaald voor regenboog

  2. Ik vind het erg mooi gemaakt en heel goed ingedeeld. Het heeft ook een logische opbouw. Zelf kom ik uit Zuid-Afrika. ik heb ook een stukje gekopieerd.

  3. supperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  4. Jessie heeft swag

    ik moet een werkstuk maken. Ik wil het over zuid Afrika doen. Dit is dan een handige website!!

  5. ik woon in nederland en ben er ook geboren maar ben al 22 in zuid afrika geweest de meeste info klopt

  6. ik ben deze zomervakantie in zuid-afrika geweest de tekst klopt helemaal

  7. wat zal ik zegen het is super handig en heb er veel van geleerd alen ik vind het niet zo handig in gedeeld jammer hoor dat maakt het niet helemaal perfect

  8. emeliekie

    superleuk echte goede infoormatsie op deze websaaid

  9. ik vind het best wel veel teks en ik mag een spreek beurt van10min

  10. vet handig moet zelf een werkstuk maken over Zuid-Afrika. dus heel erg bedankt voor dit Gr. anoniem

  11. -smile-

    erg handig, ik moet zelf ook een werkstuk maken, en dit
    hielp goed
    dank je