Bijna jarig?
klik hier!Home   Zuid Afrika

Zuid Afrika

Hoofdstukken

 • Inleiding
 • Landschap & natuur
 • Landbouw, bosbouw en visserij
 • Het dagelijkse leven
 • School
 • Gezondheid
 • Nelson Mandela

Inleiding

Ik ga mijn werkstuk over Zuid-Afrika doen. Het lijkt mij wel een leuk onderwerp.Toen ik er aan begon wist ik nog niet zo veel over Zuid-Afrika, maar als je allerlei boeken gaat lezen om het werkstuk te kunnen maken wordt het steeds leuker. Het is een heel mooi land waar ik best naar op vakantie zou willen gaan. Ik hoop dat de lezers van dit werkstuk Zuid-Afrika ook mooi vinden en misschien door mijn werkstuk een reis door Zuid-Afrika gaan maken. En natuurlijk hoop ik ook dat jullie mijn werkstuk leerzaam vinden.

Algemeen

 • Oppervlakte: 1.219.000 km2
 • Aantal inwoners: 43 miljoen
 • Hoofdstad: Pretoria, ca. 900.000 inwoners
 • Taal: Afrikaans en Engels
 • Bevolking: 75% zwart
 • 14% blank
 • Godsdienst: 68 % Christenen
 • 2% Moslims

Landschap & Natuur

Flora & fauna

Omdat grote delen van Zuid-Afrika vrij droog zijn, groeit er weinig gras.In het westen met haar woestijnen en half-woestijnen (droge grond= half woestijn) groeit zelfs helemaal geen gras.Hier en daar groeien wat cactusachtigen en wat harde grassoorten.Hier leven de grootoorvos, de jakhals en de struisvogel. Dit zijn dieren die zich hebben aangepast. Verder naar het oosten bevindt zich de savanne met hele andere dieren. Veel vogels maar ook grote dieren. Dat komt omdat hier meer regen valt en de dieren vinden hier dan ook meer voedsel. Je hebt op de savanne de volgende dieren: de neushoornvogel, de klauwier en vliegenvangers en zoogdieren als leeuwen, luipaard, olifanten, neushoorns, zebra’s, koedoes en giraffen. In het gebied waar nog meer regen valt, zoals aan de oostkust groeien geelhoutbomen, ijzerhoutbossen, dennen en lariksen. Deze bossen hebben veel vogels met vrolijke kleuren. In die bossen heb je ook bedreigde dieren zoals de samangomeerkat en het penseelzwijn.

Droge grond & tornado’s

De verschillen tussen het westen en het oosten van Zuid-Afrika zijn heel groot. Het westen is droger dan het oosten.Delen van het noordwesten gaan over in de kalahariwoestijn. In meer dan 65 procent van Zuid-Afrika valt minder dan 5 cm regen in een jaar. Dat betekent dat een groot deel van het land heel droog is. Wanneer de regen komt is ook niet te voorspellen, dat kan heel erg verschillen. Periodes van droogte zijn heel gewoon: rivieren vallen dan droog en alles wat groen was wordt bruin. Er zijn in Zuid-Afrika best veel tornado’s. De wind gaat soms wel 200 km/u. In het jaar 1993 heeft het heel hard gewaaid. Er zijn in dat jaar veel doden gevallen door de harde wind.

Landbouw, bosbouw en visserij

Landbouw is heel belangrijk voor Zuid-Afrika. Van alles wat Zuid-Afrika aan het buitenland verkoopt is bijna 1 van de 10 dingen iets dat met landbouw te maken heeft.Ongeveer tussen de twee en drie miljoen mensen werken in de landbouw. Veel stukken van Zuid-Afrika zijn te droog en te steil voor landbouw. Dingen die veel verbouwd worden zijn: suiker, citrusvruchten, tropische vruchten en graan. Er zijn twee soorten landbouw in Zuid-Afrika. Er zijn landbouwbedrijven die hun producten verkopen (vaak aan het buitenland) en er is landbouw waar mensen werken voor hun eigen eten. Maar een heel klein gedeelte van Zuid-Afrika bestaat uit bossen. Toch zijn er veel verschillende soorten bomen in die bossen Bij elkaar ongeveer 1100 soorten. De geelhoutboom is de bekendste boom, de boom kan wel 40 meter hoog worden. De bossen worden gekapt. Dit wordt gedaan om zo timmerhout en brandhout te krijgen. Dit hout wordt vooral door de mensen in Zuid-Afrika zelf gebruikt.

Er werken 27.000 mensen in Zuid-Afrika die iets met vis te maken hebben. Dat zijn dan de vissers, maar ook de mensen die de vis op de kant schoonmaken. Wijn wordt voor Zuid-Afrika steeds belangrijker. Om wijn te maken moet je natuurlijk druiven hebben. Die groeien in heel veel gedeeltes van het land heel goed. Door de wijn te verkopen naar andere landen kan Zuid-Afrika geld verdienen. De laatste tijd worden er steeds meer wijnen uit Zuid-Afrika aan andere landen verkocht.

Het dagelijkse leven

Winkels en markten

In de steden en de grotere dorpen zijn winkels en supermarkten waar mensen eten, kleding en allerlei andere dingen kunnen kopen. Maar in kleinere dorpen doen mensen hun boodschappen meestal op de markt. Op die markten is het altijd heel druk met mensen die spullen komen kopen of verkopen. Het is ook een soort ontmoetingsplaats waar de laatste nieuwtjes worden verteld. Op de markt wordt alles verkocht; groenten, fruit, kleren, en kleine huishoudelijke spullen zoals potten en pannen. De meeste groenten en fruit komen van kleine boerderijen in de buurt. Zo levert de verkoop van sinaasappelen, druiven en citroenen de kleine boeren wat extra geld op. Er worden ook kippen verkocht, en natuurlijk geiten, schapen en ander vee dat de boeren zelf gefokt hebben. Op markten in plaatsen aan de zee kun je ook vaak verse vis en schelpdieren krijgen.

Voedsel

Maïs staat bij de meeste mensen bovenaan op het dagelijkse menu. Het wordt gemalen en verwerkt tot een soort pap waar stukjes gestoofd rundvlees in gedaan worden. In warmere streken blijft het vlees niet lang goed daar wordt het vlees vaak ingemaakt of gedroogd. Vlees dat in de zon gedroogd is en daarna in repen gesneden heet ‘biltong’. Het blijft heel lang goed. Het is wel taai, je moet er lang op kauwden maar het is heel voedzaam.

Op veel markten in Zuid-Afrika kun je Indiaas eten krijgen. Een bekend Indiaas gerecht is ‘Bunny chow’, een soort broodje gevuld met kerriesaus.

School

Voor 1993 gingen lang niet alle kinderen in Zuid-Afrika naar school. Tijdens de apartheid gold de leerplicht alleen voor blanke kinderen, niet voor zwarte inwoners of voor kleurlingen.

Openbare scholen voor zwarte kinderen waren vaak minder goed dan de scholen voor blanke kinderen. Veel zwarte kinderen maakten niet eens de lagere school af. In 1992 waren de klassen op blanken scholen nog steeds veel kleiner dan op scholen voor niet-blanken kinderen. Klassen met 50 of meer leerlingen waren heel gewoon.

Sinds 1993 geldt er een onderwijsplicht voor alle kinderen tussen de 7 en de 16 jaar, het maakte niet meer uit welke kleur je was of je zwart was of nou blank of kleurling iedereen mocht. Alle kinderen krijgen les in hun eigen taal. (Er zijn 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotha, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, en Zulu.) Maar ze moesten ook Engels en Afrikaans leren zodat ze na het schooljaar voortgezet onderwijs kunnen volgen. In 1993 werd aan 12 miljoen scholieren en studenten les gegeven op 27.500 verschillende onderwijssoorten.

De gezondheid

Tot 1993 was de gezondheidszorg voor de blanken veel beter geregeld dan voor de rest van het volk. Er werd veel meer geld uitgegeven aan ziekenhuizen, klinieken en artsen voor blanken. Dat had tot gevolg dat blanken gemiddeld 73 jaar en niet-blanken gemiddeld maar 63 jaar oud werden. Als je als zwart persoon bijvoorbeeld een nieuwe nier of een nieuw hart moest krijgen kon het voorkomen dat je veel te lang moest wachten en er al aan overleden was voordat er iets aan gedaan kon worden. Maar in tussentijd waren er al wel een paar blanken geholpen voor precies hetzelfde, die hadden dus bijvoorbeeld al wel een nieuwe nier gekregen. In de regering van Mandela is het voor de zwarten veel beter geworden. De zwarten krijgen nu ook betere dokters en spullen voor het ziekenhuis. En er worden nieuwe ziekenhuizen gebouwd en meer artsen en verpleegkundigen opgeleid. Maar het echte probleem is de grote armoede. De meeste zwarte Zuid-Afrikanen zijn heel erg arm, en krijgen niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit omdat ze niet zoveel geld hebben en niet alles zomaar kunnen kopen en dus vaak niet echt gezond eten. Ze zijn dus heel erg kwetsbaar voor ziektes als tbc waar elke dag 35 mensen aan sterven. Ook door de slechte huizen komen er vaak ziektes. In die huizen is dan te weinig hygiëne.Hygiëne betekent dat iets goed schoon is, maar dat is het in die huizen heel vaak niet en als dat er niet is kan je veel makkelijker ziek worden.

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd op 18 juli in 1918 in het dorpje Qunu geboren. Zijn echte naam was eigenlijk Rohlihlala. Dit betekent iemand die zich in de nesten werkt. Zijn vader was een hoofdman van de Xhosa’s. Nelson was een rustige ijverige leerling. Op het dorpsschooltje leerde Nelson lezen en schrijven.Toen Nelson tien jaar was, stierf zijn vader. Ze werden toen nog niet overheerst door de blanken.Nelson kreeg al op jonge leeftijd het idee dat het in Zuid-Afrika niet klopte. Waarom waren de blanken de baas over hen? Dat klopte toch niet? In 1938 – Nelson was toen 20 jaar – studeerde Nelson af. De universiteit stond in het plaatsje Fort Hare. Later ging Nelson rechten studeren in Johannesburg.
Nelson raakt al snel bevriend met Walter Sisulu. Nelson gaat bij Walter wonen. Walter stelt Nelson voor aan zijn nicht, Evelyn Mase, een verpleegster. Het klikte al snel tussen die twee. Ze trouwden in 1944. De meeste studenten waren blanken. De weinige zwarte studenten moesten wel uitzonderlijk goed zijn om er te kunnen studeren. Toch werden zo nog als tweederangsburgers beschouwd. Ondanks de discriminatie door medestudenten zet hij zijn studie door.Na de scheiding met Evelyn leerde Nelson in 1958 Winny Nomzano Mdikizela kennen. In 1992 scheiden Winny en Nelson. Nelson vindt dat hun politieke ideeën te veel verschillen.

De apartheid of zoals wij dat noemen de “discriminatie” is een van de grote misdaden van de twintigste eeuw. Het betekent dat zwarte mensen gescheiden worden van de blanke mensen.De mensen met een zwarte huidkleur kregen geen stemrecht. Blanke mensen kregen wel een stemrecht. Dit is heel raar omdat er meer zwarte mensen dan blanke mensen in Zuid-Afrika wonen. De zwarten en de kleurlingen moesten alles doen wat de blanken zeiden. Volgens sommige christenen had God dat zo gewild. En dat mocht je niet veranderen.Zwarten mochten geen eigen stuk grond hebben. En ze mochten niet in de blanke wijken komen. Er waren aparte scholen voor blanke en zwarte kinderen. Blanke kinderen mochten niet met zwarte kinderen spelen. Winkels en kantoren hebben aparte ingangen voor blanke en zwarte mensen. De zwarte bevolkingsgroepen kregen eigen woongebieden toegewezen. Dit werden thuislanden genoemd.

Ergens anders mocht je dan niet wonen. Nelson Mandela heeft dit zelf ook mee gemaakt. Nelson Mandela werd gezocht door de blanke regering van Zuid-Afrika omdat hij de leider was van het ANC (African National Congres) .Een groep Zwarte Afrikanen werd steeds kwader op de regering. Zij vonden dat alle mensen gelijk zouden moeten zijn. In 1912 richtten deze Afrikanen een vereniging op. Het ANC. Het ANC betekent: The African National Congres.De leden van het ANC wilden meer te zeggen krijgen in hun eigen land!
Ze probeerden hun doel te bereiken zonder geweld, maar door te onderhandelen en te praten. Het ANC wilde meer inspraak krijgen. Ze wilden dat er meer naar de zwarten geluisterd zou worden. De regering weigerde. Mandela wist steeds aan de politie te ontsnappen door zich te vermommen als taxichauffeur, fabrieksarbeider of pompbediende. In 1962 werd hij toch opgepakt en krijgt in 1964 levenslang gevangenisstraf. Mandela zou vrij gelaten worden als hij het geweld afzweerde, dat weigerde hij steeds, omdat er aan de apartheid zelf niets werd veranderd. Hij zat op de gevangenis op het Robbeneiland, een klein rotsachtig stukje land. Het lag 10 km vanaf de kust van Kaapstad. Op 10 februari 1990 kondigde F.W de Klerk aan dat Nelson Mandela de volgende dag onvoorwaardelijk vrij zou komen. Nelson Mandela werd daarom de volgende dag opgewacht door vele journalisten. In 1991 werden steeds meer apartheidswetten afgeschaft. Zuid-Afrika kan weer gewoon meedoen met andere landen. In 1993 kregen Nelson en President de Klerk de Nobelprijs voor de vrede. Er moest democratie komen. In de nacht van 26 op 27 april 1994 precies om 12 uur ‘s nachts ging de vlag van het oude Afrika naar beneden. De apartheid was officieel verdwenen. Daarna begonnen de verkiezingen. Nelson Mandala werd de eerste zwarte president.

Rondreizen in Zuid Afrika

Rondreizen in Zuid-Afrika is een goede manier om het land te leren kennen. Als je een Rondreis Zuid-Afrika maakt dan zie je veel mooie dingen, zoals de natuur, leeuwen, olifanten, bergen en meren. Veel mensen maken een privé rondreis door Zuid-Afrika, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis Zuid-Afrika reis je dan met een gezellige groep door het land. En ben je eenmaal in Zuid-Afrika geweest, dan zul je zeker de smaak te pakken hebben en meer van het prachtige werelddeel Afrika willen zien.

 

  25 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *


  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen