Bijna jarig?
klik hier!Home   Zuid Afrika

Zuid Afrika


Hoofdstukken

 • Inleiding
 • Landschap & natuur
 • Landbouw, bosbouw en visserij
 • Het dagelijkse leven
 • School
 • Gezondheid
 • Nelson Mandela

Inleiding

Ik ga mijn werkstuk over Zuid-Afrika doen. Het lijkt mij wel een leuk onderwerp.Toen ik er aan begon wist ik nog niet zo veel over Zuid-Afrika, maar als je allerlei boeken gaat lezen om het werkstuk te kunnen maken wordt het steeds leuker. Het is een heel mooi land waar ik best naar op vakantie zou willen gaan. Ik hoop dat de lezers van dit werkstuk Zuid-Afrika ook mooi vinden en misschien door mijn werkstuk een reis door Zuid-Afrika gaan maken. En natuurlijk hoop ik ook dat jullie mijn werkstuk leerzaam vinden.

Algemeen

 • Oppervlakte: 1.219.000 km2
 • Aantal inwoners: 43 miljoen
 • Hoofdstad: Pretoria, ca. 900.000 inwoners
 • Taal: Afrikaans en Engels
 • Bevolking: 75% zwart
 • 14% blank
 • Godsdienst: 68 % Christenen
 • 2% Moslims

Landschap & Natuur

Flora & fauna

Omdat grote delen van Zuid-Afrika vrij droog zijn, groeit er weinig gras.In het westen met haar woestijnen en half-woestijnen (droge grond= half woestijn) groeit zelfs helemaal geen gras.Hier en daar groeien wat cactusachtigen en wat harde grassoorten.Hier leven de grootoorvos, de jakhals en de struisvogel. Dit zijn dieren die zich hebben aangepast. Verder naar het oosten bevindt zich de savanne met hele andere dieren. Veel vogels maar ook grote dieren. Dat komt omdat hier meer regen valt en de dieren vinden hier dan ook meer voedsel. Je hebt op de savanne de volgende dieren: de neushoornvogel, de klauwier en vliegenvangers en zoogdieren als leeuwen, luipaard, olifanten, neushoorns, zebra’s, koedoes en giraffen. In het gebied waar nog meer regen valt, zoals aan de oostkust groeien geelhoutbomen, ijzerhoutbossen, dennen en lariksen. Deze bossen hebben veel vogels met vrolijke kleuren. In die bossen heb je ook bedreigde dieren zoals de samangomeerkat en het penseelzwijn.

Droge grond & tornado’s

De verschillen tussen het westen en het oosten van Zuid-Afrika zijn heel groot. Het westen is droger dan het oosten.Delen van het noordwesten gaan over in de kalahariwoestijn. In meer dan 65 procent van Zuid-Afrika valt minder dan 5 cm regen in een jaar. Dat betekent dat een groot deel van het land heel droog is. Wanneer de regen komt is ook niet te voorspellen, dat kan heel erg verschillen. Periodes van droogte zijn heel gewoon: rivieren vallen dan droog en alles wat groen was wordt bruin. Er zijn in Zuid-Afrika best veel tornado’s. De wind gaat soms wel 200 km/u. In het jaar 1993 heeft het heel hard gewaaid. Er zijn in dat jaar veel doden gevallen door de harde wind.

Landbouw, bosbouw en visserij

Landbouw is heel belangrijk voor Zuid-Afrika. Van alles wat Zuid-Afrika aan het buitenland verkoopt is bijna 1 van de 10 dingen iets dat met landbouw te maken heeft.Ongeveer tussen de twee en drie miljoen mensen werken in de landbouw. Veel stukken van Zuid-Afrika zijn te droog en te steil voor landbouw. Dingen die veel verbouwd worden zijn: suiker, citrusvruchten, tropische vruchten en graan. Er zijn twee soorten landbouw in Zuid-Afrika. Er zijn landbouwbedrijven die hun producten verkopen (vaak aan het buitenland) en er is landbouw waar mensen werken voor hun eigen eten. Maar een heel klein gedeelte van Zuid-Afrika bestaat uit bossen. Toch zijn er veel verschillende soorten bomen in die bossen Bij elkaar ongeveer 1100 soorten. De geelhoutboom is de bekendste boom, de boom kan wel 40 meter hoog worden. De bossen worden gekapt. Dit wordt gedaan om zo timmerhout en brandhout te krijgen. Dit hout wordt vooral door de mensen in Zuid-Afrika zelf gebruikt.

Er werken 27.000 mensen in Zuid-Afrika die iets met vis te maken hebben. Dat zijn dan de vissers, maar ook de mensen die de vis op de kant schoonmaken. Wijn wordt voor Zuid-Afrika steeds belangrijker. Om wijn te maken moet je natuurlijk druiven hebben. Die groeien in heel veel gedeeltes van het land heel goed. Door de wijn te verkopen naar andere landen kan Zuid-Afrika geld verdienen. De laatste tijd worden er steeds meer wijnen uit Zuid-Afrika aan andere landen verkocht.

Het dagelijkse leven

Winkels en markten

In de steden en de grotere dorpen zijn winkels en supermarkten waar mensen eten, kleding en allerlei andere dingen kunnen kopen. Maar in kleinere dorpen doen mensen hun boodschappen meestal op de markt. Op die markten is het altijd heel druk met mensen die spullen komen kopen of verkopen. Het is ook een soort ontmoetingsplaats waar de laatste nieuwtjes worden verteld. Op de markt wordt alles verkocht; groenten, fruit, kleren, en kleine huishoudelijke spullen zoals potten en pannen. De meeste groenten en fruit komen van kleine boerderijen in de buurt. Zo levert de verkoop van sinaasappelen, druiven en citroenen de kleine boeren wat extra geld op. Er worden ook kippen verkocht, en natuurlijk geiten, schapen en ander vee dat de boeren zelf gefokt hebben. Op markten in plaatsen aan de zee kun je ook vaak verse vis en schelpdieren krijgen.

Voedsel

Maïs staat bij de meeste mensen bovenaan op het dagelijkse menu. Het wordt gemalen en verwerkt tot een soort pap waar stukjes gestoofd rundvlees in gedaan worden. In warmere streken blijft het vlees niet lang goed daar wordt het vlees vaak ingemaakt of gedroogd. Vlees dat in de zon gedroogd is en daarna in repen gesneden heet ‘biltong’. Het blijft heel lang goed. Het is wel taai, je moet er lang op kauwden maar het is heel voedzaam.

Op veel markten in Zuid-Afrika kun je Indiaas eten krijgen. Een bekend Indiaas gerecht is ‘Bunny chow’, een soort broodje gevuld met kerriesaus.

School

Voor 1993 gingen lang niet alle kinderen in Zuid-Afrika naar school. Tijdens de apartheid gold de leerplicht alleen voor blanke kinderen, niet voor zwarte inwoners of voor kleurlingen.

Openbare scholen voor zwarte kinderen waren vaak minder goed dan de scholen voor blanke kinderen. Veel zwarte kinderen maakten niet eens de lagere school af. In 1992 waren de klassen op blanken scholen nog steeds veel kleiner dan op scholen voor niet-blanken kinderen. Klassen met 50 of meer leerlingen waren heel gewoon.

Sinds 1993 geldt er een onderwijsplicht voor alle kinderen tussen de 7 en de 16 jaar, het maakte niet meer uit welke kleur je was of je zwart was of nou blank of kleurling iedereen mocht. Alle kinderen krijgen les in hun eigen taal. (Er zijn 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotha, Swati, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, en Zulu.) Maar ze moesten ook Engels en Afrikaans leren zodat ze na het schooljaar voortgezet onderwijs kunnen volgen. In 1993 werd aan 12 miljoen scholieren en studenten les gegeven op 27.500 verschillende onderwijssoorten.

De gezondheid

Tot 1993 was de gezondheidszorg voor de blanken veel beter geregeld dan voor de rest van het volk. Er werd veel meer geld uitgegeven aan ziekenhuizen, klinieken en artsen voor blanken. Dat had tot gevolg dat blanken gemiddeld 73 jaar en niet-blanken gemiddeld maar 63 jaar oud werden. Als je als zwart persoon bijvoorbeeld een nieuwe nier of een nieuw hart moest krijgen kon het voorkomen dat je veel te lang moest wachten en er al aan overleden was voordat er iets aan gedaan kon worden. Maar in tussentijd waren er al wel een paar blanken geholpen voor precies hetzelfde, die hadden dus bijvoorbeeld al wel een nieuwe nier gekregen. In de regering van Mandela is het voor de zwarten veel beter geworden. De zwarten krijgen nu ook betere dokters en spullen voor het ziekenhuis. En er worden nieuwe ziekenhuizen gebouwd en meer artsen en verpleegkundigen opgeleid. Maar het echte probleem is de grote armoede. De meeste zwarte Zuid-Afrikanen zijn heel erg arm, en krijgen niet voldoende voedingsstoffen binnen. Dit omdat ze niet zoveel geld hebben en niet alles zomaar kunnen kopen en dus vaak niet echt gezond eten. Ze zijn dus heel erg kwetsbaar voor ziektes als tbc waar elke dag 35 mensen aan sterven. Ook door de slechte huizen komen er vaak ziektes. In die huizen is dan te weinig hygiëne.Hygiëne betekent dat iets goed schoon is, maar dat is het in die huizen heel vaak niet en als dat er niet is kan je veel makkelijker ziek worden.

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd op 18 juli in 1918 in het dorpje Qunu geboren. Zijn echte naam was eigenlijk Rohlihlala. Dit betekent iemand die zich in de nesten werkt. Zijn vader was een hoofdman van de Xhosa’s. Nelson was een rustige ijverige leerling. Op het dorpsschooltje leerde Nelson lezen en schrijven.Toen Nelson tien jaar was, stierf zijn vader. Ze werden toen nog niet overheerst door de blanken.Nelson kreeg al op jonge leeftijd het idee dat het in Zuid-Afrika niet klopte. Waarom waren de blanken de baas over hen? Dat klopte toch niet? In 1938 – Nelson was toen 20 jaar – studeerde Nelson af. De universiteit stond in het plaatsje Fort Hare. Later ging Nelson rechten studeren in Johannesburg.
Nelson raakt al snel bevriend met Walter Sisulu. Nelson gaat bij Walter wonen. Walter stelt Nelson voor aan zijn nicht, Evelyn Mase, een verpleegster. Het klikte al snel tussen die twee. Ze trouwden in 1944. De meeste studenten waren blanken. De weinige zwarte studenten moesten wel uitzonderlijk goed zijn om er te kunnen studeren. Toch werden zo nog als tweederangsburgers beschouwd. Ondanks de discriminatie door medestudenten zet hij zijn studie door.Na de scheiding met Evelyn leerde Nelson in 1958 Winny Nomzano Mdikizela kennen. In 1992 scheiden Winny en Nelson. Nelson vindt dat hun politieke ideeën te veel verschillen.

De apartheid of zoals wij dat noemen de “discriminatie” is een van de grote misdaden van de twintigste eeuw. Het betekent dat zwarte mensen gescheiden worden van de blanke mensen.De mensen met een zwarte huidkleur kregen geen stemrecht. Blanke mensen kregen wel een stemrecht. Dit is heel raar omdat er meer zwarte mensen dan blanke mensen in Zuid-Afrika wonen. De zwarten en de kleurlingen moesten alles doen wat de blanken zeiden. Volgens sommige christenen had God dat zo gewild. En dat mocht je niet veranderen.Zwarten mochten geen eigen stuk grond hebben. En ze mochten niet in de blanke wijken komen. Er waren aparte scholen voor blanke en zwarte kinderen. Blanke kinderen mochten niet met zwarte kinderen spelen. Winkels en kantoren hebben aparte ingangen voor blanke en zwarte mensen. De zwarte bevolkingsgroepen kregen eigen woongebieden toegewezen. Dit werden thuislanden genoemd.

Ergens anders mocht je dan niet wonen. Nelson Mandela heeft dit zelf ook mee gemaakt. Nelson Mandela werd gezocht door de blanke regering van Zuid-Afrika omdat hij de leider was van het ANC (African National Congres) .Een groep Zwarte Afrikanen werd steeds kwader op de regering. Zij vonden dat alle mensen gelijk zouden moeten zijn. In 1912 richtten deze Afrikanen een vereniging op. Het ANC. Het ANC betekent: The African National Congres.De leden van het ANC wilden meer te zeggen krijgen in hun eigen land!
Ze probeerden hun doel te bereiken zonder geweld, maar door te onderhandelen en te praten. Het ANC wilde meer inspraak krijgen. Ze wilden dat er meer naar de zwarten geluisterd zou worden. De regering weigerde. Mandela wist steeds aan de politie te ontsnappen door zich te vermommen als taxichauffeur, fabrieksarbeider of pompbediende. In 1962 werd hij toch opgepakt en krijgt in 1964 levenslang gevangenisstraf. Mandela zou vrij gelaten worden als hij het geweld afzweerde, dat weigerde hij steeds, omdat er aan de apartheid zelf niets werd veranderd. Hij zat op de gevangenis op het Robbeneiland, een klein rotsachtig stukje land. Het lag 10 km vanaf de kust van Kaapstad. Op 10 februari 1990 kondigde F.W de Klerk aan dat Nelson Mandela de volgende dag onvoorwaardelijk vrij zou komen. Nelson Mandela werd daarom de volgende dag opgewacht door vele journalisten. In 1991 werden steeds meer apartheidswetten afgeschaft. Zuid-Afrika kan weer gewoon meedoen met andere landen. In 1993 kregen Nelson en President de Klerk de Nobelprijs voor de vrede. Er moest democratie komen. In de nacht van 26 op 27 april 1994 precies om 12 uur ‘s nachts ging de vlag van het oude Afrika naar beneden. De apartheid was officieel verdwenen. Daarna begonnen de verkiezingen. Nelson Mandala werd de eerste zwarte president.

Rondreizen in Zuid Afrika

Rondreizen in Zuid-Afrika is een goede manier om het land te leren kennen. Als je een Rondreis Zuid-Afrika maakt dan zie je veel mooie dingen, zoals de natuur, leeuwen, olifanten, bergen en meren. Veel mensen maken een privé rondreis door Zuid-Afrika, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis Zuid-Afrika reis je dan met een gezellige groep door het land. En ben je eenmaal in Zuid-Afrika geweest, dan zul je zeker de smaak te pakken hebben en meer van het prachtige werelddeel Afrika willen zien.

 

25 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen