Printer

In ons dagelijks leven gebruiken we best veel apparaten. Vaak denken we er helemaal niet bij na als we die apparaten gebruiken, terwijl ze eigenlijk toch best bijzonder zijn. Toen ik een keer een werkstuk over een ander onderwerp moest uitprinten, bedacht ik me dat ik daarom wel eens wat meer wilde weten van een printer.

De geschiedenis van de printer

Met een printer kun je tekst of afbeeldingen op papier printen. Dit heet ook wel ‘iets op schrift zetten’ en dit gebeurde al heel lang geleden. Het eerste schrift van meer dan 3300 jaar oud is gevonden in Mesopotamië, het gebied waar tegenwoordig Syrië en Irak liggen. Het ging echter om tekens op kleitabletten en niet om tekst op papier, en het werd door mensen met de hand gedaan. Pas veel later is men tekst op papier of andere materialen gaan schrijven en drukken. In Duitsland werd in 1455 door Johannes Gutenberg voor het eerst met een soort van een bewegend apparaat een boek gedrukt, namelijk de Bijbel.

De eerste printers die met behulp van een computer konden printen zin gemaakt door computerfabrikanten UNIVAC in de Verenigde Staten in 1953. De eerste dot-matrix printer werd gemaakt in Japan in 1968. Het duurde nog tot 1977 voor de eerste kleurenprinter werd geïntroduceerd. Printers waren overigens in het begin heel duur en werden daarom vooral door bedrijven gebruikt. Pas toen de printers later veel goedkoper werden, kochten mensen er voor thuis ook een.

Verschillende soorten printers

De eerste computerprinters die gemaakt werden waren dot-matrix printers. Deze leken eigenlijk heel erg veel op een ouderwetse typemachine, behalve dat ze werden aangestuurd door een computer. Een matrixprinter printte tekst dan ook regel voor regel. Later kwamen de inktjet- en laserprinters. Hiermee werd het ook mogelijk om afbeeldingen te printen. Ook zijn er aparte fotoprinters, waarmee je op echt foto papier digitale foto’s zelf thuis kunt afdrukken. Iets van de laatste jaren zijn 3D-printers. Deze printers kunnen niet alleen tekst afdrukken, maar naar aanleiding van een ontwerp een heel object van een bepaald materiaal maken.

Verschil tussen inktjet- en laserprinters

De meeste printers die mensen thuis gebruiken zijn inktjet- of laserprinters. Deze maken gebruik van verschillende printtechnieken om iets af te drukken. Een inktjetprinter spuit of druppelt inkt op papier. Elektronische schokjes zorgen ervoor dat de cartridge precies op de juiste plaats inkt spuit of druppelt. Een laserprinter projecteert de tekst of afbeelding met een laser op de zogenaamde drum. Dit is een soort ronde koker in de printer. De laser verlicht de drum op bepaalde plekken, en op die plekken komt de droge inkt of toner. Deze blijft vervolgens door het warm te maken plakken aan het papier. Een laserprinter, de drum en toner zijn duurder dan een inktjetprinter en de cartridges daarvoor. Eerst werden laserprinters voornamelijk gebruikt in bedrijven waar de mensen heel veel moeten printen. Een inktjetprinter maakt echter regelmatig automatisch de spuitkopjes binnenin schoon. Hierbij wordt best veel inkt gebruikt, zodat je vaak de cartridge moet vervangen. Daarom kan het ook als je maar weinig print, toch goedkoper zijn om een laserprinter te kopen.

Slimme printers

Tegenwoordig zijn er printers die aangesloten zijn op het internet of things. Het zijn zogenaamde slimme apparaten die niet alleen aan de computer gekoppeld zijn, maar ook verbonden met het internet. In het geval van printers hoef je dan zelf geen cartridges met inkt of toners meer te bestellen. De printer doet dit zelf zodra ze bijna leeg zijn. Je kunt er meer over lezen op deze website. Wel erg handig omdat je anders altijd net zult zien dat de printer leeg is als je iets belangrijks moet printen.

All-in-one printers

De printer die wij thuis hebben, kan niet alleen printen. Je kunt er ook iets mee inscannen en kopiëren. Ze worden ook wel all-in-one printers genoemd omdat je er dus meerdere dingen mee kan doen. De meeste mensen die een printer kopen, kiezen een all-in-one printer. Vroeger kon je er ook mee faxen. Haast niemand doet dat meer omdat je nu kunt mailen, dus dat kunnen de meeste printers nu ook niet meer.

Verschillende printermerken

Er zijn een heleboel verschillende fabrikanten van printers. De bekendste zijn Canon, Ricoh, Xerox (die de eerste laserprinter ontwikkelde), HP, Epson en Samsung.

Vragen voor de klas

  • Wat voor soort printer hebben jullie thuis en van welk merk is deze (kijken welke het meest populair is).
  • Weten jullie hoe je een cartridge moet vervangen en hebben jullie dat wel eens gedaan?

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Printer

https://www.consumentenbond.nl/printer/laserprinter-of-inkjetprinter

 

Comments are closed.