Panda

Deze spreekbeurt gaat over de panda. Dit is een exotisch dier die je vaak in dierentuinen tegenkomt. Door deze spreekbeurt goed door te lezen, kom je vanzelf meer te weten over de panda.

Wat is een panda?

Een panda wordt ook wel een reuzenpanda of een bamboebeer genoemd. De naam panda betekent bamboe-eter en dit is hij ook zeker, want hij eet graag bamboe. In China wordt de pandabeer ook wel katbeer genoemd, omdat de ogen volgens de Chinezen op de ogen van een kat lijken. De panda leeft in de laaggelegen hellingen van de berggebieden in het westen van China, zoals in Yunnan.

Kenmerken van de panda

Een belangrijk kenmerk is de vacht van de panda. Deze vacht is wit, maar heeft verschillende zwarte plekken. Deze plekken zitte vaak bij de ogen, de oren, de schouders en de poten. Misschien lijken de vlekken van de panda wat op de vlekken van koeien, maar de vlekken zijn toch heel anders. Zo kunnen de vlekken van koeien op ieder deel van de huid voorkomen, maar komen de vlekken van panda’s altijd op dezelfde plaatsen terug. Koeien zien er dus altijd anders uit, maar panda’s niet.

Door de zwarte vlekken en de witte vacht zien de pandaberen er schattig uit en herken je de beren gemakkelijk. Het is dan ook niet voor niets dat er zo veel pandaknuffels zijn.

Naast de vlekken, is ook het gewicht een belangrijk kenmerk van dit dier. Zo weegt de panda ongeveer 80 tot 100 kilo. Mannetjespanda’s zijn zwaarder dan vrouwtjespanda’s en de schattige babypanda’s wegen ongeveer 85 tot 150 gram.

Wat eten panda’s?

Zoals je al eerder kon lezen, eten panda’s voornamelijk bamboe. Zo eten ze wel 40 kilo bamboe per dag, zoals bamboe bladeren, bamboescheuten en bamboestengels. Gelukkig hebben ze goede tanden en ingewanden die zijn ingesteld op het eten van bamboe, want bamboe is taai eten.

Omdat veel delen van bamboe niet verteerd kunnen worden, moeten ze veel poepen. Vooral als er veel hout in de bamboe zit, moeten ze vaak poepen om weer te kunnen eten. Zo kan een panda wel 100 drollen per dag leggen, als ze 40 kilo bamboe eet per dag.

Panda’s houden van rust

Naast bamboe, houden ze ook van rust. Daarom leven ze in het wild meestal in dichte bamboe bossen, waar niet alleen genoeg eten is maar ook niet te veel mensen en andere beesten komen. Helaas zijn er nog maar een paar bossen op de wereld waar de panda prettig kan leven. Waar er vroeger nog honderden dichte bamboe bossen te vinden waren, is er nu nog maar 13.000 vierkante kilometer aan dichte bamboe bossen op de hele wereld. Dit lijkt heel veel, maar dit is nog geen derde deel van Nederland. wnfEigenlijk hebben de panda’s dus bijna geen leefruimte meer en wordt het steeds lastiger voor ze om te overleven. Daarom zijn organisaties als het WNF allerlei acties gestart om de panda een betere leefomgeving te geven, zodat de ze gelukkig en in alle rust kunnen leven. Op deze manier kunnen panda’s blijven bestaan en zal deze diersoort niet uitsterven.

Bronnen

 

78 Responses to “Panda”

 1. daantje

  ik doe mijn werkstuk over panda’s, maar hier kan ik ook prima info vinden. terwijl ik geen spreekbeurt doe.

  Beantwoorden
 2. ik doe misschien mijn werkstuk over panda’s Coco is een panda beetje een panda naam vind ik. ik kom aan dit onderwerp door deze site dit is een super goede site!!!!!!

  Beantwoorden
 3. Nikki

  Yes!!!!!!!!!!!!
  Eindelijk heb ik een onderwerp, deze site heeft mij echt geinspirreerd.
  Ik heb een leuk idee voor mijn presentatie.
  Heel erg bedankt!!!

  Beantwoorden
 4. dierenvriend

  het zijn gewoon hele mooie dieren. en het is interessante informatie…
  het zijn 1 van mijn lievelingsdieren..

  Beantwoorden
 5. ik vind het echt een toffe site! ik moet een presentatie maken voor mijn school en ik heb nu gelukkig genoeg informatie!!! veel plezier en succes iedereen die een presentatie over panda’s deed of gaat /gaan doen haha

  Beantwoorden
 6. Kind dat van deze site houdt

  Deze site is super!
  Ik heb hierdoor mijn onderwerp over panda’s gevonden.
  Deze site krijgt van mij 1.000.000 sterren!

  X-jes liefhebber.

  Beantwoorden
 7. er stond een typefout, niet heel erg maar ik zeg het gewoon: Deze plekken zitte vaak bij de ogen, er stond zitte in plaats van zitten :)

  Beantwoorden
 8. Janneke

  Ik hou echt van deze site. Ik had nog maar 1 dag voor mijn spreekbeurt, en ik had nog niks. Toen vond ik deze website en ineens had ik een spreekbeurt op Powerpoint met 25 dia´s!
  Ik ben zo blij, ik kreeg ook nog eens een 9,8!

  Bedankt makers van de website!

  Beantwoorden
 9. anoniem

  echt een hele goeie site ik heb al heel veel info voor mij werkstuk over panda`s maar logisch ik heb me onderwerp van hier uit gekozen ik wist niet over wat ik moest maken

  Beantwoorden
 10. anoniem

  echt veel info ik kan er echt veel mee ik weet nu waar ik mijn spreekbeurt over ga houden PANDABEERTJES!!!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden
 11. Robin

  Door deze site heb ik mijn spreekbeurt gevonden en mijn werkstuk mijn werkstuk gaat over koffie en mijn spreekbeurt gaat over panda’s

  Beantwoorden
 12. Ik vind dit een hele goeden site ik heb hier zelf ook wat aan gehad. Dit was echt een hele handige voor mijn werkstuk. Met veel groetjes: Yolo.

  Beantwoorden
 13. faytje faytje

  Joepie!! Dankzij deze site heb ik binnen een paar dagen al heel mijn spreekbeurt af!!
  (Die is namelijk op 14 april)

  Ik wilde het eerst over Spanje doen, maar ik vond te veel informatie en het mag niet te lang duren.
  Toen zocht ik in de lijst hieronder een onderwerp. Ik kwam uit bij de panda en dat was precies genoeg!

  En ik ga zeker weten een 10 halen! (“of een 9 ;)”)

  Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel bedankt voor deze site!!! ♥♥♥♥ ♣♣♣ ♦♦

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *