Inleiding
Wij zijn laatst verhuisd. Eigenlijk niet heel ver, maar wel naar een groter huis. Dat huis was alleen al wat ouder en er moest een hoop aan gebeuren. Het opknappen van oude huizen of een gedeelte van een huis wordt ook wel renoveren genoemd. Er zijn een hoop werkmensen geweest, en papa en mama hebben zelf ook een hoop gedaan. Omdat er vast nog meer oude huizen zijn die opgeknapt moeten worden, gaat deze spreekbeurt over klussen in huis.
Renoveren van de badkamer
De oude badkamer had groene tegeltjes. Tegenwoordig zijn de meeste badkamers wit met een zwarte of donkergrijze vloer, dat wilden mijn ouders ook. Eerst moest de oude badkamer eruit gehaald worden. De tegels moesten van de muur en van vloer, en de douche, de wastafel en het toilet moesten weg. Dat hebben mijn ouders zelf gedaan. Daarna kwam een loodgieter de leidingen anders plaatsen. Daarna kwamen mensen om een nieuwe douche, toilet en wastafel te plaatsen, en hebben we nu ook een bad. Als laatste kwamen er nieuwe tegels op de muren en de vloer. Om er voor te zorgen dat er geen water ergens door heen kan wordt een soort witte lijm in alle hoeken en randen gesmeerd, dat heet kit.
Een nieuwe keuken
Ook moest er in het huis een nieuwe keuken komen. Papa en mama hebben ook hier de oude er zelf uitgehaald. De loodgieter kwam vervolgens voor de leidingen, en er kwam ook een elektricien. Die moest overal stopcontacten maken voor de nieuwe oven, koelkast, vaatwasmachine, fornuis en magnetron. En stopcontacten in de muur voor de keukenapparaten die wij willen gaan gebruiken, zoals het tostiapparaat. De nieuwe keuken is erin gezet door mensen van het keukenbedrijf. Ze hadden hier maar een dag voor nodig.
Nieuwe vloeren
Op de vloer lagen eerst houten planken. Deze waren heel oud en niet mooi meer dus deze hebben mijn ouders zelf vervangen. Er zijn houten of stenen vloeren, of je kunt laminaat op de vloer leggen. Mijn ouders wilden kliklaminaat. Samen met papa ben ik naar de bouwmarkt gegaan. Daar hebben we een soort groen tapijt opgehaald, dat is de ondervloer. Daaroverheen komt dan de laminaatvloer. Dat lijkt op hout maar is eigenlijk een dun laagje samengeperst hout met daaroverheen een laagje kunststof. Het lijkt heel erg op hout maar is goedkoper en je kunt het zelf gemakkelijk leggen. Ik mocht zelfs helpen bij het opmeten en afzagen van de planken!
De slaapkamers veranderen
Eerst waren er boven maar twee slaapkamers. Dat is niet genoeg voor mijn ouders, mijn broertje en voor mij. Van de grootste slaapkamer moesten twee kamers gemaakt worden voor mij en mijn broertje, dat heeft een timmerman gedaan. Hij heeft een extra muur gemaakt in de kamer, met hout en gipsblokken. Ook heeft hij een extra deur van de ene kamer naar de gang gemaakt, omdat die kamer anders helemaal geen deur zou hebben.
Stuken en schilderen
Sommige muren in het huis waren beschadigd of scheef. Iemand die de muren weer recht en mooi glad kan maken heet een stukadoor. Hij smeert heel precies een soort dikke laag verf op de muur met een grote ijzeren plaat. Toen dat droog was kon er geschilderd worden. Ook dat hebben mijn ouders zelf gedaan, en ik mocht helpen bij het schilderen van mijn eigen kamer. In de bouwmarkt hadden we een verfkleur uitgekozen. De onderkanten van de muur heb ik zelf in die kleur geschilderd, terwijl mijn ouders de bovenkanten deden.
Afval recyclen of spullen tweedehands verkopen
Als je zelf gaat klussen in huis vervang je soms oude dingen door nieuwe dingen. Soms zijn de oude dingen echt heel oud en vies. Dan gooi je ze meestal weg. Dat mag meestal niet zomaar bij het afval, maar moet je apart weggooien. Dat kan bij de afvalmilieustraat. Hier wordt alles gescheiden, zoals hout, steen, tegels en ijzer. Als je het apart inlevert kan er soms nog iets nieuws van worden gemaakt, dat heet hergebruik of recyclen.
Als iets nog niet zo heel oud is, kan iemand anders het ook nog wel eens gebruiken. De oude keuken hebben mijn vader en moeder bijvoorbeeld aan iemand anders verkocht via Marktplaats. Die meneer wilde de oude keuken hebben om zelf in de garage een keukenblokje te maken. Als mensen de oude spullen kopen heten het tweedehands spullen. Soms zijn dingen nog heel goed te gebruiken, en is dat voor de nieuwe mensen toch veel goedkoper dan wanneer ze iets nieuws zouden kopen.
Vragen voor de klas
- Hebben jouw ouders wel eens iets verbouwd thuis?
- Mocht je toen meehelpen?
- Zou jij later een beroep in de bouw willen hebben? Zoals schilder, elektricien, loodgieter of timmerman?
Comments are closed.