Spreekbeurt over bakken

Wie heeft er nu nog nooit een appeltaart of cake gebakken? Het is toch ook heerlijk om tijdens een verjaardag, met de feestdagen of gewoon in het weekend iets lekkers te bakken en op tafel te zetten. Alleen de heerlijke geur al in de keuken, zorgt ervoor dat mensen blij gaan kijken.

Wat kun je allemaal zelf bakken?

In principe kun je alles wat je bij de bakker kunt kopen ook thuis maken, van koekjes, cakes en taarten tot vers gebakken brood. Het ene recept is wel wat moeilijker dan het andere, maar oefening baart kunst.

Maar je kunt natuurlijk veel meer in de oven bakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overheerlijke verse pizza uit de oven?

Welke oven is het meest geschikt om zelf te bakken?

Je hebt elektrische ovens en heteluchtovens. Een elektrische, ook wel conventionele oven genoemd, wordt verhit door elektrische onderdelen die zowel boven- als onder in de oven warmte uitstralen. Een heteluchtoven wordt verhit doordat er met behulp van een ventilator hete lucht in de oven wordt geblazen.

Een elektrische oven is niet meer helemaal van deze tijd. Tegenwoordig worden er vooral heteluchtovens verkocht. Deze hebben als voordeel dat ze veel sneller opwarmen. Ook is hierbij de temperatuur in de hele oven gelijkmatig.

Als je voornamelijk brood, cake of taarten wilt bakken, kun je het best kiezen voor een hete luchtoven met alleen boven- en onderwarmte. Dit zijn eigenlijk de eenvoudige ovens maar deze zorgen ervoor dat bijvoorbeeld je taarten gelijktijdig rijzen en verwarmen.

Wat heb je allemaal nodig om zelf te bakken?

Of je nu kok of bakker bent of als thuisbakker aan de slag gaat, je kunt niet zonder goed gereedschap. De oven hebben we hierboven al besproken, maar er zijn veel meer spullen die je zeker in huis moet hebben.

Om beslag of deeg te maken, kun je niet zonder mixer en beslagkommen. Zorg dat je er een aantal kommen hebt staan. Dit geldt ook voor kleine schaaltjes en kommetjes. Deze gebruik je om eieren te klutsen of om ingrediënten af te wegen.

Zeker als je gerechten als brood, taart, koekjes of cake gaat bakken, kun je niet zonder een goede keukenweegschaal. Een digitale uitvoering is heel nauwkeurig en zo krijg je het beste resultaat.

Spatels gebruik je onder meer om ingrediënten te mengen en om je kommen schoon te maken. Je kunt het beste voor stevige uitvoeringen kiezen in verschillende maten.

Uiteraard kun je ook niet zonder bakvormen, want dan wordt het wel heel lastig om bijvoorbeeld een lekkere cake of appeltaart te bakken. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Zo heb je een cakeblik, springvormen voor bijvoorbeeld appeltaart, cupcake vormen, losse taartvormen en tulbandvormen.

Een taartrooster gebruik je om je taarten of andere gerechten op af te laten koelen.

Waar je ook niet buiten kunt, is een goede deegroller. Je gebruikt deze bijvoorbeeld om deeg voor een pizzabodem of koekjes mooi plat te maken.

Bakpapier gebruik je om de ovenplaat mee te bedekken zodat het gerecht niet aan de bodem blijft plakken.

Wil je mooie vormpjes maken of je taart van mooie toefjes slagroom voorzien, kun het beste een spuitzak gebruiken. Kies er een met verschillende spuitmondjes.

Een kookwekker lijkt misschien overbodig omdat de meeste ovens al een timer hebben. Maar soms staat er al iets in de oven en moet je toch de tijd bijhouden voor een ander gerecht.

Daarnaast zijn er nog diverse handige hulpmiddelen zoals een bakkwastje om bijvoorbeeld bladerdeeg van een laagje ei te voorzien. Een zeef om het bloem te zeven en gardes om gerechten met de hand te mengen of te kloppen.

Tot slot is het heel handig om een goed receptenboek te hebben, je kunt ze natuurlijk ook op internet opzoeken.

 

Comments are closed.