Internet

Geschiedenis van het internet tot nu

Internet-800x382Vandaag de dag is het bijna niet meer voor te stellen, maar het was tot voor kort nog helemaal niet mogelijk om online informatie op te zoeken, websites te bekijken, te shoppen en berichten te versturen. Het internet bestaat namelijk nog niet zo heel lang en zeker voor consumenten is het netwerk van het internet nog niet lang beschikbaar. Hoe lang het internet precies bestaat en hoe het internet is ontstaan, lees je in deze spreekbeurt over de geschiedenis van het internet.

Het ontstaan van het internet

Het internet zoals we het nu kennen is ontstaan in de jaren 60. In de jaren 60 was het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten namelijk op zoek naar een middel om te communiceren dat nog steeds zou werken als bepaalde delen van de wereld niet meer bereikbaar zouden zijn door middel van telefonie of post. Men zocht naar een eenvoudige manier om altijd met de wereld in contact te blijven: zelfs als het niet meer mogelijk was met de communicatiemiddelen die er op dat moment al bestonden.

arpanetHet project dat het Ministerie van Defensie startte om dit communicatiemiddel te ontwikkelen, heette ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Het eerste ARPANET communicatiemiddel werd voor het Pentagon ingericht in het jaar 1969 om een veilig en betrouwbaar communicatienetwerk voor defensie te maken en het netwerk meteen te testen.

Het maken van een netwerk voor iedereen

Het eerste ARPANET communicatiemiddel werkte misschien wel goed voor het Pentagon, maar om het netwerk wereldwijd te kunnen gebruiken was er nog meer nodig. Zo ging men aan de slag met de volgende stap van het ontwikkelen van het internet, namelijk het maken van een standaard protocol dat alle netwerken binnen het internet konden gebruiken om te communiceren. De eerste stap van het maken van het standaard protocol, was het maken van een technologie die bepaalt hoe elektronische boodschappen ingepakt, geadresseerd en verstuurd worden via het nieuwe netwerk, ofwel het internet. Deze technologie werd het Internet Protocol (IP) genoemd.

Na het ontwikkelen van de technologie achter het Internet Protocol, ging men aan de slag met het ontwikkelen van het standaard protocol voor het nieuwe netwerk. Zo werd uiteindelijk in het jaar 1977 de TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) ontwikkeld. Dit protocol maakte het mogelijk om verschillende netwerken aan het ARPANET te verbinden, zodat er een geheel van netwerken ontstond.

De verdere ontwikkeling van het internet

Toen de TCP/IP werd ontwikkeld en het mogelijk was om diverse netwerken met elkaar te koppelen, was de basis van het internet gelegd. In de jaren 70 ging men vervolgens verder met het verder ontwikkelen van het netwerk door computers met hoge snelheden op diverse plaatsen neer te zetten en met elkaar te verbinden. Zo werd het internet sneller, zodat het eenvoudiger in gebruik was.

Het internet bleef een tijdje zoals het was, tot de NSF in de jaren 80 een programma begon om het internet aan iedereen in de Verenigde Staten aan te bieden. Het netwerk dat beschikbaar werd gesteld, werd NSFNET genoemd en voornamelijk gebruikt door schoolinstellingen, overheidsinstellingen en bedrijven die bezig waren met belangrijke onderzoeken. Op deze manier werd het internet uitgerold in de Verenigde Staten en toen dit eenmaal gebeurd was, was de stap nog maar klein om het internet ook naar andere landen ter wereld uit te rollen. Zo kwam het internet uiteindelijk ook in Nederland, waar eerst bedrijven en vervolgens ook gewone mensen het internet konden gebruiken.

Het internet van nu

google-logoOp dit moment zouden we ons niet meer voor kunnen stellen dat we geen internet hebben. We gebruiken het internet niet alleen om belangrijke informatie op te zoeken (bijvoorbeeld op het werk of op school), maar ook om e-mails te sturen en op andere manieren met elkaar in contact te blijven. Wilde je vroeger informatie opzoeken over een bepaald onderwerp, dan moest je naar de bibliotheek om dit te doen. Nu open je gewoon het internet, ga je naar Google en type je het onderwerp in de zoekbalk waar je meer informatie over wil hebben. Geen boeken meer, maar een gemakkelijke manier om alles te vinden wat je wil vinden.

imagesDaar komt nog bij dat het internet vandaag de dag niet alleen gebruikt wordt op computer, maar ook op andere apparaten gebruikt kan worden. Denk maar eens aan de tablet die je gebruikt om online spelletjes te spelen en de telefoon die internet heeft om WhatsAppjes te sturen. Het internet is niet slechts meer een praktisch communicatiemiddel zoals de Verenigde Staten het netwerk in het begin heeft gezien, maar het is een onmisbaar netwerk geworden voor de hele wereld.

Bronvermelding

 

 

One Response to “Internet”