Vanaf groep 3 of groep 4 mag (of moet) je een spreekbeurt houden in de klas. Bij een spreekbeurt kies jij een onderwerp uit waar je graag over wilt vertellen en dan bereid je voor wat je er allemaal over wilt vertellen. Je maakt dus een plannetje van tevoren. Dat plannetje wordt ook wel de opbouw van een spreekbeurt genoemd. Hoe doe je dat en hoe ziet de opbouw van een spreekbeurt eruit?
Een spreekbeurt voorbereiden
Voor je de opbouw van je spreekbeurt kunt bepalen, moet eerst weten waar jij je spreekbeurt over wilt doen. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Als je het lastig vindt om iets te bedenken kun je kijken op Onderwerp Vinden.
Als je een onderwerp hebt gekozen ga je alle handige informatie verzamelen over het onderwerp. Als je die informatie hebt kun je vervolgens aan je plannetje, je opbouw gaan werken.
De opbouw van je spreekbeurt
Een spreekbeurt bestaat meestal uit een vast aantal onderdelen. Dat hoeft niet per se: het kan ook juist origineel zijn om het wat anders te doen. Maar een vaste opbouw is meestal handig als houvast en ook logisch. Een spreekbeurt heeft een begin, een midden en een einde. Maar dan noemen we dat een beetje anders. Het begin noemen we de inleiding.
De inleiding
De inleiding is het begin, de start van je spreekbeurt. Een inleiding hoeft helemaal niet zo lang te duren. Het belangrijkste wat je tijdens de inleiding wilt vertellen is waar jouw spreekbeurt over gaat en waarom je dit onderwerp hebt gekozen. Er zijn allerlei verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Meestal vertel je het gewoon, en heb je er voor jezelf wat woorden over opgeschreven zodat je je verhaal goed kunt onthouden. Maar je kunt tijdens je inleiding ook gebruikmaken van een filmpje, audio of plaatjes om gelijk de aandacht van je publiek te pakken.
Het middenstuk
Het middenstuk komt na je inleiding. Dit is het langste deel van je spreekbeurt, want nu ga je alles wat je wilt vertellen over je onderwerp vertellen. Ook hier zit vaak een logische volgorde in. Je vertelt iets over de geschiedenis, over hoe het nu is, en je gaat wat meer details vertellen. Ook hier is het leuk om gebruik te maken van posters, plaatjes en een mooie presentatie met beelden of geluid.
Het einde
Als je klaar bent met je spreekbeurt kun je natuurlijk niet zomaar ineens stoppen en weglopen. Je moet het een beetje mooi afronden. Veel kinderen zeggen dan: Dit was mijn spreekbeurt. Maar eigenlijk hoor je wel wat meer dan dat te doen om het af te sluiten. Daarvoor gebruik je het einde, ook wel het slot of de afsluiting genoemd. Bij de afsluiting kun je nog even kort samenvatten wat je in je spreekbeurt verteld hebt. En als je in je spreekbeurt je publiek ergens van probeert te overtuigen is dit het moment om je conclusie te vertellen. Misschien wilde jij met je spreekbeurt wel vertellen dat de wolf helemaal niet gevaarlijk is voor de mens. Dan vertel je aan het eind nog eens in de conclusie dat dit zo is en waarom je tot die conclusie bent gekomen. Meer weten over de afsluiting van je spreekbeurt? Kijk dan hier.
Comments are closed.