Hoe sluit je een spreekbeurt af?

Dit was mijn spreekbeurt. Die zin kennen we allemaal en wordt heel erg vaak gebruikt bij het afsluiten van een spreekbeurt. Natuurlijk is het een optie, maar een spetterend einde van je spreekbeurt is het niet. Wat kan je verzinnen om meer indruk te maken met het einde van je spreekbeurt? In deze blog geven we jou een aantal tips. Hopelijk heb je er wat aan en praat iedereen nog lang na over jouw geweldige spreekbeurt.

Maak een korte samenvatting 

Een effectieve manier om je spreekbeurt af te sluiten is door een korte samenvatting te geven van de belangrijkste punten die je hebt besproken. Gaat je spreekbeurt over dieren in het regenwoud dan kan je op het einde van je spreekbeurt nog eens de belangrijkste dingen vertellen, maar dan in het kort. Om je presentatie af te sluiten kan je je klasgenoten een leuke tekening geven van een aap of een tropische vogel. Op die manier blijft je verhaal goed hangen bij je klasgenoten.

Geef een eindboodschap mee

Het is een goed idee om op eind van je spreekbeurt tot een conclusie te komen. Heb je een spreekbeurt over huisdieren gegeven, vertel dan nog eens kort wat je hebt ontdekt. Dat kan zijn: “Na mijn onderzoek is het duidelijk geworden dat honden de populairste huisdieren zijn in deze klas.” Een conclusie moet kort en duidelijk zijn, zodat je klasgenoten meteen snappen wat je hebt ontdekt.

Sluit af met een krachtige zin 

Eindig je spreekbeurt met iets bijzonders. Bijvoorbeeld, na een presentatie over je favoriete boek: daag je klasgenoten uit om het ook te lezen. “Wie durft het aan om het boek te lezen en met mij te bespreken?” of  gebruik een pakkende zin: “Lezen opent nieuwe werelden!'” of laat je klasgenoten nadenken over een interessante vraag zoals: “Wat zou er gebeuren als het verhaal een andere afloop had?” Bedenk iets creatiefs en zorg ervoor dat het einde van je spreekbeurt bij je klasgenoten blijft hangen. Gebruik krachtige woorden die tot de verbeelding spreken en emoties oproepen. Vertel nogmaals duidelijk wat je belangrijkste boodschap was en probeer daarbij je woorden levendig en boeiend te maken. En, vergeet niet: geef alles wat je hebt tijdens je afsluiting!

Houd het kort!

Ook aan het einde van je spreekbeurt is het belangrijk om beknopt te zijn. Een goede afsluiting beslaat ongeveer 10% van je hele presentatie. Zorg ervoor dat je echt afsluit en vermijd het gebruik van zinnen zoals “Nu kom ik bij mijn laatste punt” als dit niet echt het einde is. Een afsluiting moet een afsluiting zijn en geen herhaling van afsluitingen.

Je zult het misschien niet geloven, maar een slechte afsluiting kan alles bederven. Daarom is het belangrijk om veel aandacht aan het einde van je spreekbeurt te besteden. Probeer je spreekbeurt uit je hoofd te doen, kijk je klasgenoten aan, sta rechtop met je schouders naar beneden en je kin omhoog. Gebruik de juiste gebaren en spreek langzaam, duidelijk en met nadruk. Door dit te doen kan er niks misgaan en laat jij een goede indruk achter op je klasgenoten.

 

 

Comments are closed.