Wil jij een spreekbeurt houden in jouw klas en je klasgenoten vertellen over het Nederlandse weer? Laat ons je helpen met meer informatie over dit onderwerp. Je hebt vast al eens meegemaakt dat het Nederlandse weer zich niet goed laat voorspellen. Juist daarom valt er heel veel over te delen met je klas.
Nederland, een regenachtig land
Je bent het vast met ons eens dat Nederland een regenachtig land is. Vooral in de herfst valt er vaak heel veel regen. Soms dagen achter elkaar. Dan ontkom je er niet aan om een volledig ingepakt in een Tenson regenpak naar buiten te gaan. Zeker als je moet fietsen en een beetje droog op school of ergens anders aan wilt komen. Heb je al eens meegemaakt dat je vader met zijn fiets naar werk moet en helemaal natgeregend op kantoor aankomt? Dan kun je hem wel de volgende handige tip geven: een regenjas kopen heren.
Gelukkig hebben we in Nederland verschillende middelen die ons kunnen helpen te voorspellen wanneer het ongeveer gaat regenen. Denk in de eerste plaats aan het weerbericht op de televisie die na het journaal wordt verteld. Je ouders kijken er iedere avond naar om te zien hoe het weer de volgende dag wordt. En jij ziet op het Jeugdjournaal misschien ook al of het de volgende dag zal gaan regenen. Daarnaast kun je op de online Buienradar zien waar boven Nederland de regenwolken hangen en of er daadwerkelijk regen uit valt.
Zomers die steeds warmer worden
Wat we de laatste jaren steeds meer zien in Nederland, is dat het in de zomer steeds warmer en zonniger kan worden. Op zich lekker als je tijdens de zomervakantie in eigen land blijft. Toch is het een bijzonder iets, omdat het klimaat door milieuvervuiling helaas heel erg verandert. We zien steeds vaker hoe het weer verandert. Lange droge zomers en hoge temperaturen van boven de 25 graden komen steeds vaker voor. Heel belangrijk om aan je klasgenoten te vertellen wat deze veranderingen betekenen voor de aarde en wat je er samen tegen kunt doen. Ook heel belangrijk om met je ouders, leraren en andere volwassenen over in gesprek te gaan. Die kunnen hier misschien nog wel veel meer in doen.
Weinig sneeuw en ijs in de winters
Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat er in de winter steeds minder sneeuw valt en dat de wintertemperaturen steeds hoger liggen. Vroeger gebeurde het nog wel dat we iedere winter op natuurijs konden schaatsen en dat er dikke pakken sneeuw voor de deur lagen. Het vroor zelfs zo dat er bijna ieder jaar een grote Elfstedentocht werd georganiseerd. De laatste keer dat we dat als land hebben meegemaakt, is al bijna 30 jaar geleden. Is toch bijna niet te geloven dat jij dat als kind nooit hebt mee kunnen maken. Misschien heb je in de afgelopen jaren wel eens op de sloot achter je huis kunnen schaatsen, maar helaas moeten we wel de conclusie trekken dat dat steeds minder vaak zal gebeuren.
Comments are closed.