Spanje

vlag spanjeDeze spreekbeurt gaat over Spanje. Spanje is één van de populairste vakantielanden van Nederland, want ieder jaar gaan weer vele duizenden Nederlanders naar Spanje toe om hier te genieten van het warme klimaat, de gastvrijheid en de gezellige sfeer van het land. Omdat het zo’n populair vakantieland is, is het leuk om meer te weten te komen over dit land. Om meer te weten te komen over Spanje, kun je deze spreekbeurt lezen. Zo lees je in deze spreekbeurt wat algemene informatie over Spanje, wat de geschiedenis is van Spanje en welke typisch Spaanse dingen je tegen kan komen.

Spanje: algemene informatie over het land

spanje kaartSpanje is een land in Zuid-Europa, dat aan Frankrijk, Portugal, de Straat van Gibraltar, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee grenst. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Hoewel veel mensen denken dat Barcalona de hoofdstad is, is dit dus toch niet waar. Sinds 1561 is Madrid namelijk al de hoofdstad van dit land. De reden dat Madrid in dit jaar als hoofdstad werd gekozen, is omdat de toenmalige koning vond dat Madrid een handige ligging had. Zo ligt Madrid midden in het land en is het landsbestuur in deze stad zo voor iedereen dichtbij.

De taal die in Spanje wordt gesproken, is Spaans. Maar net als in Nederland, zijn er van het Spaans ook verschillende dialecten. Zo wordt er in Spanje ook wel Catalaans, Baskisch, Galicisch of Valenciaans gesproken in bepaalde delen van het land. Deze dialecten lijken op het Spaans, maar kunnen toch wat van de officiële taal verschillen.

Wanneer je naar Spanje op vakantie gaat zul je waarschijnlijk veel aan het water zitten bij 1 van de bekende stranden. Wanneer je hier op het strand zit moet je, je goed insmeren om niet te verbranden. Pas daarom ook op dat je goede UV zwemkleding koopt want anders verbrand je hier onder ook. ;)

De geschiedenis van Spanje

Spanje bestaat al vele honderden jaren. Zo is Spanje opgericht in 300 voor Christus, waardoor de stad al ruim 2300 jaar bestaat. Zoals we Spanje nu kennen, is het land niet altijd geweest. In het jaar 1550 was de toenmalige koning, Philip II, namelijk bezig het land uit te breiden. Dit deed hij door andere landen en gebieden te veroveren. Rond deze tijd was Spanje dus veel groter dan het land nu is. Eind zestiende eeuw werd het land weer kleiner en sinds deze tijd kennen we het land zoals het is.

De godsdiensten in Spanje

De meeste mensen die in Spanje wonen, zijn Rooms Katholiek. Zo is 90 procent van de Spaanse inwoners Rooms Katholiek en zijn de overige tien procent moslims, joden en protestanten.

Typisch Spaanse gebruiken en producten

spanje dansenNet als andere landen, heeft Spanje ook een eigen cultuur. Onder deze cultuur vallen enkele typisch Spaanse gebruiken en producten, zoals de flamenco, tapas, sangria en de siësta. Deze gebruiken en producten zijn niet in heel Spanje typerende gebruiken en producten te noemen, maar zijn soms ook alleen populair in een bepaald gebied. De flamenco zie je bijvoorbeeld voornamelijk terug in Andalusië, maar minder in andere delen van Spanje. Tapas, sangria en de siësta zie je wel terug in heel Spanje.

Weetjes over Spanje

Wist je dat…

 • Spanje meer dan 13.000 tapasbars heeft? Je kunt dus zeker stellen dat de tapasbars erg populair zijn en zeker bij de cultuur horen van het land. Als je op vakantie bent in Spanje, kun je dus uit vele verschillende tapasbars kiezen om te eten.
 • Alle Spanjaarden bij Oud en Nieuw om 12 uur precies een druif eten? Dit zou geluk brengen. En als je dan ook nog rood ondergoed draagt, heb je nog meer geluk volgens de Spanjaarden. Eigenlijk kun je de Spanjaarden dus best wel bijgelovig noemen.
 • Spanjaarden aan je oor trekken als je jarig bent? Dit doet men om je te feliciteren met je verjaardag.
 • Het niet raar is als er allerlei servetjes en andere rommel op de grond liggen in een tapasbar? Dit betekent meestal namelijk dat deze tapasbar juist populairder is dan andere tapasbars. Je kunt dus beter niet naar een schone tapasbar gaan als je lekker wil eten.
 • Veel mensen in Spanje helemaal geen Engels spreken? Zo spreekt ongeveer 63 procent van de Spanjaarden alleen maar Spaans en kan men geen Engels spreken. Als je op vakantie gaat naar Spanje, is het dan ook zeker niet verkeerd om een Spaans woordenboekje mee te nemen.
 • García de meest voorkomende achternaam in Spanje is? Deze achternaam is een beetje hetzelfde als de Nederlandse achternaam Jansen, die in ons land weer erg veel voorkomt.

Bronnen

 

23 Responses to “Spanje”

 1. melissa

  hey, dit is echt een coole spreekbeurt en voor mij ook een beetje makkelijk
  want ik ben ook naar spanje geweest echt warm

  • deze site is echt cool ik ben zelf nog nooit op vakantie naar Spanje geweest maar het is vast wel leuk.

 2. echt leuk ben zelf ook naar spanje geweest ik vind paella echt lekker! :)

 3. bedankt voor de info maar ik had had het liefst ook info over dieren, planten, eten en klimaat.. maar voor de rest…!!!! toppie!

 4. ik ben in Spanje geboren een heb daar ook gewoond een dus weet alles daar over behalve
  de geschiedenis.

 5. ik ben hier heel blij mee ik heb 50 op 50 heel erg bedankt

 6. Louise #

  dit is vet cool en ik kan nu zo aan de slag

 7. Ik ben zelf Spaans en kan een beetje Nederlands

 8. echt goede site ik ben een spreekbeurt over spanje aan het maken en precies wat ik zocht

 9. mia caseres

  thxx dit had ik precies nodig voor mijn presentatie