Viool

Muziek kan een opwindende hobby van je zijn. Je kunt er eindeloos naar luisteren en je kan je je erg in verdiepen. De viool is het belangrijkste instrument van een heel groot orkest, een symfonieorkest, dat is een orkest met een piano in het midden. De beroemde violisten zoals Bach hebben een heel belangrijke vioollied geschreven. In de 18de eeuw had Antonio Stradivari de viool beter gebouwd.

De geschiedenis van de viool

Wie de 1ste viool heeft uitgevonden dat weten we nog niet. Het moet een Italiaan geweest zijn, het was ongeveer 500 jaar geleden. In de middeleeuwen bestonden er al snaarinstrumenten. Sommigen werden getokkeld, tokkelen dat is: bij een gitaar dan maak je met je vingers het geluid, en dat heet tokkelen, en anderen werden gestreken, zoals de viool.

Op dit plaatje zie je de strijkstokken in verschillende periodes. (1620, 1640, 1660, 1700 en 1790, ) De vioolbouwers wilden niet alleen dat hun violen er mooi uit zagen, ze wilden ook een heel mooie toon hebben, die niet snel kapot zou gaan. De eerste echte violen werden ongeveer in 1550 gebouwd in het Italiaanse vioolcentrum Brescia en Cremona.
In Cremona werkte de beroemde vioolbouwer Andrea Amati, hij leefde in het jaar 1535 tot en met het jaar 1610. Andrea Amati had erg veel talent voor het oplossen van klankproblemen.
Zijn vorm van de viool kwam al dicht bij de vorm van de viool die we nu kennen, die vioolvorm die we nu kennen heeft Antonio Stradivari gemaakt ontworpen.

Hoe de viool gemaakt wordt

Voor het bouwen van de viool heb je meer dan 70 onderdelen nodig. En er word verschillende soorten hout voor gebruikt. Voor het bovenblad wordt vuurhout gebuikt, dat is het hout van de fijnspar. Ze gebruiken het voor het bovenblad omdat het redelijk zacht hout is. Het achterblad wordt gemaakt van esdoornhout, dat is hard hout. De lak wordt meestal zelfgemaakt door vioolbouwers. Een viool zonder lak noem je een viool in het wit. Nauwkeurigheid is super belangrijk bij het bouwen van de viool. Nu ga ik je het geheim van een vioolbouwer vertellen:.
Over dat geheim van die dure, oude Italiaanse violen gaan de wildste verhalen rond. Leuke verhalen, ik zal het even in het kort vertellen. Het hout van de violen zouden over de zee vervoert zijn, achter een boot aan: het zout zorgt voor die mooie klank. Of het hout komt uit honderd jaren ouden, afgebrande kerktorens, waar het geluid er eerst in is ‘getrild’, door de kerkklokken, en vervolgens door vuur werd de klank rijper gemaakt. Misschien is uiteindelijk het lak het grootste geheim van de viool, en dat is waarschijnlijk omdat er spullen in zaten die je nu niet meer kon kopen. Dit was het verhaal.

De stok van de strijkstok wordt met de hand gesneden en bovenaan de strijkstok word het met een vlam het goede model gebogen. De haren zijn pan een paardenstaart gemaakt en de paardenharen zitten met kleine houten vierkantjes, onder en boven de stok vastgemaakt.

De onderdelen van de viool

Bij de viool heb je best veel onderdelen, en dat laat ik met mijn viool zien.

 • De snaren: een viool heeft 4 snaren, allemaal even lang, maar allemaal een andere dikte. Hoe dunner de snaar, hoe hoger hij klinkt. Je hebt de E-, A-, D-, en de G snaar.
 • De kam: de kam staat los van de viool, de snaren zijn zó strak gespannen dat de kam blijft staan. De kam staat met 2 voetjes op het bovenblad van de viool.
 • Het staartstuk: het staartstuk houdt de snaren stevig vast.
 • De sleutels: als je deze sleutels naar achter of naar voren draait word de snaar slapper of juist strakker gespannen. De violisten stemmer hier hun viool mee.
 • Fijnstemmer: met de fijnstemmers kan je de snaar erg nauwkeurig zuiver maken, nog veel nauwkeuriger dan de sleutels.
 • F-gaten: de klank komt door de F-gaten naar buiten. Het wordt zo genoemd omdat ze de vorm van een F hebben.
 • De hals, de krul, de schroevenkast en het kielhoutje.
 • De toets: door de snaren op verschillende plaatsen tegen de toets te drukken kan je heel veel tonen spelen, ik ga u de toonladder voor jullie spelen.
 • Kinhouder: vroeger hadden ze nog geen kinhouder die is later pas uitgevonden, het is een steun voor de kin.
 • Strijkstok: de paardenharen van de strijkstok worden gespannen met een schroef aan de slof, je kan de schroef ook los draaien, dat doe je wanneer je de stok niet meer gebruikt.

Nu ga ik voor jullie het stukje edelweiss spelen.

Vragen

 1. Wie heeft de eerste viool uitgevonden? (een Italiaan)
 2. Hoeveel onderdelen heb je minstens nodig om een viool te bouwen?
 

31 Responses to “Viool”

 1. Aleyna

  Heele goede tips dankje wel voor de info !!!!!

 2. bedankt voor dat info ik denk dat ik ook aan viool ga meedoen

 3. heel erg bedankt ik heb er erg genoten net zo als mijn vriendin

 4. y love viool mijn vriendin speelt viool dat mooi klinkt

 5. Fleur Hoffersen

  ik zit ook op viool en vindt dat heel leuk

  • Lizzy

   Leuk mijn juf haar kinderen doen het echt super knap , hoe ze dat doen ☺️

 6. Lizzy

  Bedankt .. Ik heb er veel aan gehad voor huiswerk op school .
  Dank je wel voor de goede info

 7. Lizzy

  Er mogen wel meer hoofdstukken hoor ! Wij moeten voor school 10 eigenschappen hebben van een instrument maar ik heb er maar 6 dus ik moet nog even veder zoeken maar wel goede info !

 8. muska

  ja viool spelen is super leuk maar heel moeilijk

 9. jedidja

  ik wil je graag nadoen en het is mooi wand ik speel ook op de viool

 10. jedidja

  heel mooi en ik ben ook aan het vioolspelen en dat is echt leuk hoor. en ik word er ook nog eens rustig van.

 11. Onbekend

  ik speel viool al bijna 5 jaar
  ik speel al in de 3e positie

 12. Nederland

  ik zit al 4 jaar op viool les en ik heb al 6 keer meegespeeld in een orkest

 13. ik zit al 4 jaar op viool mar wist het nog niet helemaal
  dus het is super handig!!!!!

 14. Rawaan

  heel erg bedankt
  ik heb een spreek beurt daarom ging ik hier naar toe
  super bedankt

 15. love viool

  ik speel ook viool en hou mijn spreekbeurd/werkstuk erover:-)