Wereld Natuur Fonds (WNF)

Op bord hangen: tekeningen van de panda en de poster van de panda.

Ik doe mijn spreekbeurt over het Wereld Natuur Fonds omdat ik van dieren hou en omdat ik de bedreigde dieren wil helpen.

Een korte geschiedenis over WNF

Het Wereld Natuur Fonds werd in 1961 opgericht. Waarom? Onder andere omdat de neushoorn in Afrika heel erg werd bedreigd. Het WNF zei: “Hoe meer landen meedoen met het WNF, hoe beter de neushoorn en andere wilde dieren beschermd worden!” Een goed idee. Een jaar later al sloot Nederland zich aan. Prins Bernhard werd de eerste internationale president van het Wereld Natuur Fonds.

Wat wil het Wereld Natuur Fonds?

Het WNF beschermt de belangrijkste natuurgebieden zoals:

 • tropische regenwouden en andere bossen
 • waterrijke natuurgebieden
 • zeeën en oceanen

En het doet iets aan de belangrijkste bedreigingen zoals:

 • ontbossing
 • verdroging
 • overbevissing
 • klimaatverandering

Een wereldberoemde tekening.

Je kent vast wel deze tekening. Wijzen naar het bord.

De panda hoort bij het Wereld Natuur Fonds. De tekening is gemaakt door één van de oprichters, onderzoeker en tekenaar Sir Peter Scott. Hij maakte deze schetsen tijdens de vergadering toen het WNF is opgericht. De panda was zijn lievelingsdier. Dereuzenpanda is een symbool voor de bedreiging en bescherming van de natuur. Bovendien ziet de panda er leuk uit en is hij zwart-wit: erg handig bij drukwerk. Een paar jaar geleden werd de tekening wat moderner gemaakt.

Misschien ken jij het Wereld Natuur Fonds nog ergens anders van?

 • Je kunt het op de TV zien: bijvoorbeeld bij Zapp, Nederland 3, is er iedere donderdag om 16.00 uur een programma te zien van WNF Ranger Report. De herhaling hiervan is op maandag om 7.50 uur. En bij de reclame kun je ook spotjes zien van het Wereld Natuur Fonds.
 • Sinds enkele jaren is er in de Efteling een attractie van het Wereld Natuur Fonds: de Pandadroom. Hier krijg je een brilletje op om een hele mooie 3D-tekenfilm te zien over de tropische regenwouden en de oceaan. Ook is er een hal waar je een heleboel leuke dingen kunt doen. Bij de winkel in de hal kun je allerlei dierenspulletjes kopen. Een deel van de opbrengst gaat naar het Wereld Natuur Fonds. De pet en het T-shirt van de Efteling laten zien.

Kun jij ook lid worden van het Wereld Natuur Fonds?

Natuurlijk: speciaal voor de jeugd is er de Rangerclub. Deze is in 1967 opgericht en wil de grootste wilde dierenclub van de wereld worden! Dat is belangrijk, want hoe groter de WNF-Rangerclub is, hoe méér bedreigde dieren en het gebied waar ze leven, beschermd kunnen worden.

WNF-Rangerclub heeft een eigen clubblad. Dat heet de ‘TamTam’ en is beestachtig leuk. ‘TamTam’ valt 10 keer per jaar in de brievenbus. Spannende verhalen over wilde beesten, lieve, monsterachtige, griezelige en mooie dierenfoto’s, dierenweetjes, puzzels, strips, moppen en elke maand een knallende poster… TamTam laten zien. Bovendien lees je in de ‘TamTam alles over de acties van de WNF-Rangerclub en over fikse kortingen. Want je kunt in meer dan 30 musea, natuurparken en attractieparken voor minder geld naar binnen.

Je krijgt een WNF-Rangerpaspoort, een turtle-sleutelhanger en er worden leuke activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Hupie, de kleine rode panda, is de mascotte van de WNF-Rangers.

WNF-Rangerpaspoort en allebei de sleutelhangers laten zien.

Voor € 16,00 per jaar kun je lid worden. Al meer dan 80.000 kinderen over de hele wereld zijn je voorgegaan. Ik ben zelf nu ongeveer een jaar lid van het WNF.

Dit jaar heeft de WNF-Rangerclub de actie: ‘Allemaal in de weer…red de pandabeer!’ Dat is hartstikke nodig, want de pandabeer moet gered worden.

Enkele weetjes van de panda.

De officiële naam van de panda is reuzenpanda. Niet omdat hij zo groot is, maar omdat er nog een soort panda is, die de kleine panda wordt genoemd. Met zijn typische, zwart-witte vacht en ‘knuffelbeer’-uiterlijk is de reuzenpanda Panda bij riviereen van de bekendste zoogdieren ter wereld. De reuzenpanda leeft in de bergwouden van China. Hij heeft een sterk gebit. Dat heeft hij niet voor niets. Hij eet weinig anders dan bamboe: bamboebladeren, jonge bamboescheuten, maar ook bamboestengels. Daarom wordt hij ook wel de bamboebeer genoemd. Een reuzenpanda eet veel. Hij is soms wel 14 uur per dag aan het eten. Hij werkt dan minstens 10, maar soms ook wel 40 kg bamboe naar binnen en poept dan ook heel veel; wel zo’n 100 drollen per dag. Een mannetjesreuzenpanda kan 85 tot 125 kg wegen, een vrouwtje 70 tot 100 kg. De lengte van een reuzenpandabeer is anderhalve meter. In het wild kunnen ze ongeveer 10 tot 15 jaar worden, in gevangenschap 34 jaar. Reuzenpanda’s krijgen elke 2 tot 3 jaar een jong, soms 2 of 3. De draagtijd is ongeveer 5 maanden. Een jong is vanaf de geboorte kaal, blind en heeft een opvallend lange staart. Bij de geboorte weegt een jong niet meer dan een appel. In het leefgebied van de reuzenpanda kan het in de winter erg koud zijn, daarom heeft hij een erg dikke vacht. De reuzenpanda heeft weinig vijanden. Ze leven meestal alleen.

Zeldzaam

Al in het oude China was de reuzenpandabeer zeldzaam. De laatste jaren is het aantal panda’s nog sterker afgenomen. Want veel van de bamboebossen waarin ze leven zijn omgehakt voor het hout. Of er is er landbouwgrond van gemaakt. Het is voor de reuzenpanda’s steeds moeilijker geworden om van het ene bos naar het andere bos te trekken. En dat is wel nodig. Bijvoorbeeld om te paren met panda’s die geen directe familie zijn, waardoor de kans op sterke jongen groter is. Of om voldoende voedsel te kunnen vinden. Er zijn nog maar ongeveer 1000 reuzenpanda’s over de hele wereld. Ze zijn dus erg zeldzaam.

Nieuw bos

Het kappen van de bossen is inmiddels gestopt. De Chinese regering wil het berggebied waar reuzenpanda’s leven groter maken en beveiligen. Er zijn al een stuk of negen beschermde bosgebiedjes waar panda’s leven. Door die bossen te verbinden ontstaat er een groot bergbos. Er moet bij elkaar 250 hectare (500 voetbalvelden) nieuw panda-bos komen. Dat kost een hoop geld. Daarom vraagt China onze hulp en heeft de Wereld Natuur Fonds een grote WNF-Rangeractie opgezet. Als deze actie: ‘Allemaal in de weer…red de pandabeer!’ slaagt, krijgen de panda’s weer een ruim, aaneengesloten bos. Dit is ook goed voor de andere diersoorten die er leven, zoals bijvoorbeeld de Aziatische goudkat en de stompneusaap.

Als lid van de Rangerclub krijg je een actiepakket waar alles instaat om de actie te doen slagen. Actieboekje laten zien. Ook op de televisie en in de kranten wordt aandacht gegeven aan deze acties.

Ik zal dadelijk enkele spullen van het Wereld Natuur Fonds laten rondgaan.

Als je lid wilt worden of ook mee wilt doen aan de actie ‘Allemaal in de weer… red de pandabeer’, kom dan maar bij mij en we regelen het wel.

 

27 Responses to “Wereld Natuur Fonds (WNF)”

 1. Delia

  Dankjewel Pipapanda !
  Ik heb morgen mijn spreekbeurt over WNF!
  En jij kan mij helpen,want eerst dacht ik: onee dit lukt me nooit.
  Maar nu ben ik alleen thuis en nu kan ik dit allemaal zitten overschrijven!!!
  En dit wordt zeker weten mij leukste spreekbeurt ooit!!!
  En ik zit ook op het WNF.
  Dus ik vind dit ook erg leuk !
  En ik heb er ook zelf voor gekozen, om het hierover te houden!!!
  Doei Pipapanda .
  Groet Delia Waitz.
  9 jaar 2014

  • Je gaat toch niet dit zitten overschrijven je moet zelf je
   spreekbeurt maken en het niet overtypen van anderen

 2. dankjewel pipapanda ik heb mijn spreekbeurt en jullie hulp van deze informatie weet ik meer over het wnf en iemand anderes uit mijn klas is ook wnf elisa

 3. hoi hoi

  thanks voor de hulp ik doe mijn spreekbeurt over het wnf ik doe hem als allereeertse van de klas maar ik weet zeker dat het goed gaat

 4. dankje ik ben ales over aan het typen voor mijn spreekbeurt

 5. Dankjewel, je hebt me super goed geholpen…
  Nu kan ik een mooi powerpoint maken, en dan kan het beginnen…
  Super bedankt ;)

 6. Bedankt,dankzij deze informatie kan ik op weg met mijn spreekbeurt

 7. Heel erg bedankt het heeft me heel erg geholpen met mijn spreekbeurt en powerpoint.

  Groetjes!!!!!!!!!!!

 8. Echt super bedankt voor de informatie,ik heb er echt HEELVEEL aan! Ik meen het! Nu kan ik mijn spreekbeurt gaan opbouwen(natuurlijk ga ik hem niet helemaal hetzelfde maken,ik ga wel gewoon op mijn eigen manier de spreekbeurt opbouwen)hele goeie spreekbeurt,verdient een applausje👏🏼
  Goed gedaan! Perfecto!
  En op 10 maart is het zover,ik ga hem houden,ben zo zenuwachtig!(ik heb hem wel nog niet af!) Vandaag is het 1 Januari 2016! Gelukkig nieuwjaar allemaal! En iedereen die net zoals mij een spreekbeurt moet houden over WNF,doe het goed! Doei allemaal! Maud:)

 9. Bernadet

  Beste spreekbeurt ooit! We zaten er helemaal door en wisten niet meer wat te doen… Scholieren.com liet ons helemaal in de steek, al een geluk hadden we jou!
  We hebben over twee weken onze presentatie en door deze info gaat het ons zeker lukken.
  We hebben dit natuurlijk niet helemaal overgeschreven maar gewoon copy past gedaan (tip voor alle anderen die dit ook doen).