Dansen

Inhoud

 1. Cursussen.
 2. Stijldansen.
 3. Het ontstaan van de dans.
 4. Moderne dansen.
 5. Hofdansen.
 6. Afdansen-wedstrijddansen.
 7. Streetdance.
 8. Modern ballet.
 9. Rolstoeldansen.
 10. Breakdance.
 11. Dansschool Bernaards.
 12. Waarom ik mijn spreekbeurt over dansen houd.

1 Cursussen

Je hebt verschillende soorten cursussen zoals:

 • Kidswing
 • Jeugd
 • 20 plus
 • Streetdance
 • Cuban Salsa

2 Stijldansen

De allereerste dansen (volksdansen) zijn in de loop der eeuwen veranderd. In bijvoorbeeld groepsdansen, duodansen en solodansen. Het stijldansen (duodansen) wordt onderverdeeld in Ballroom en Latijns-Amerikaans. Ballroom kan je herkennen aan dat de vrouw en de man tegen elkaar aanstaan. De man geeft met zijn heupen de richting aan. Dit zijn de dansen die je kunt leren met stijldansen:

 • Ballroomdansen
 • Foxtrot
 • Quickstep
 • Weense Wals
 • Engelse Wals
 • Latin dansen
 • Salsa
 • Cha Cha Cha
 • Rumba
 • Samba
 • Paso Doble
 • Overige dansen
 • Jive
 • Tango
 • Volksdansen
 • Hofdans
 • Rolstoeldansen
 • Overig

3 Het ontstaan van de dans

Dansen bestond in de prehistorische tijden, ze hebben dat ontdekt door de tekeningen en tekens in grotten. In de tijd van de oude Grieken en Romeinen bleven de mensen dansen. In de Middeleeuwen schaften de kerk in Europa dansen af, maar toen de Renaissance kwam rond 1450 werd het weer populair. De eerste geschreven dansen komen uit het jaar 1670. Die werden geschreven aan het hof van Lodewijk de 16de door Louis Pecourt. En wanneer kun je een dans een dans noemen. Als je gewoon een beetje staat te swingen en te bewegen is dat net zo goed dansen als een ingestudeerde dans precies op de
muziek. Tegenwoordig dansen de mensen wat losser en soepeler dan in vergelijking met de strakke vormen die in de 13de eeuw aan het hof werden geleerd. Mensen hebben altijd gedanst. Dansen doe je in een groep waarbij je leert om je lichaam te gebruiken om mooi te kunnen dansen. Voor sommigen is het een hobby, voor anderen een topsport. Waarschijnlijk kan iedereen hier zich wel in vinden.

4 Moderne dansen

Bij de vroegere dansen maakten de mensen de dansen gewoon. Het maakte niet uit of het wel paste bij de muziek. Later luisterde de mensen meer naar de muziek en begonnen ze te dansen op het ritme van de muziek. In begin van de 20e eeuw kwamen er verschillende soorten muziek. Op die ritmes werden automatisch nieuwe dansen gemaakt. In sommige van die dansen is nog steeds iets terug te vinden uit de aller eerste dansen. Moderne dansen zijn bijvoorbeeld de Rock `n Roll en dansen die bij discofilms horen zoals Saterday night Fever. Ook oude Ierse dansen zijn weer modern, dat hebben ze Riverdance genoemd.

5 Hofdansen

De mensen van adel vonden de volksdansen wel mooi, maar wilden ze chic maken. Deze chice volksdansen werden hofdansen genoemd.

6 Afdansen-wedstrijddansen

Als je een cursus hebt gevolgd van 12 lessen dan kun je je diploma halen dan moet je voor punt dansen. Je kunt dansen vanaf 5 of 6 jaar. De jeugd begint voor kinderen vanaf 12 jaar. Je mag niet jongen en jongen dansen wel meisje en meisje en als je meisje en jongen samen danst dan kun je wedstrijddansen. Dit zijn de certificaten die je kunt behalen: Kidswing, brons, brons ster, zilver, zilver ster, goud en gouden ster.

7 Streetdance

Het zijn moderne dansen die van deze tijd zijn, op de muziek van nu. Streetdance is leuk om te doen en het leent zich ook goed voor de gezondheid. De cursussen streetdance worden voor zowel de jeugd, de kids, als de 20+ gegeven. Het is niet nodig om samen met een partner deze cursus te volgen.

8 Modern ballet

Moderne ballet of moderne dans is door mensen gemaakt, er wordt meestal met één partner gedanst. Er zijn ook dansen waarbij ze door elkaar dansen. Bijvoorbeeld country line dance, discodansen of riverdance. Er kan gedanst worden op allerlei verschillende soorten dansen, van volksdansen tot rock `n roll. Moderne ballet is ongeveer 100 jaar oud. Er bestaan allerlei verschillende regeltjes over hoe iets gedaan moet worden bij modern ballet. Bij moderne ballet wordt vaak op blote voeten gedanst; dit is veel natuurlijker dan in schoentjes. De bewegingen bij moderne ballet zijn soepel en drukken iets uit. Bij moderne dans wordt er ook veel op de grond bewogen. Het is belangrijk dat er door de houding iets uitgebeeld wordt.

Klassiek ballet

Bij klassiek ballet gaat alles volgens vaste passen en regels, een danseres mag niet zelf iets veranderen aan een dans.

9 Rolstoeldansen

Wat veel mensen niet weten, is dat rolstoeldansen een sport is die iedereen kan beoefenen. Je hoeft niet gehandicapt te zijn om mee te kunnen doen. Het is een sport die op verschillende niveaus word beoefend, voor de lol, maar ook voor een wedstrijd en niet te vergeten 1x per jaar het afdansen. Men wordt dan verdeeld in klassen: debutanten, amateurs en de selectieklasse. Er zijn verschillende vormen van rolstoeldansen. Er zijn groepsdansen, partnerdansen en solodansen. Er zijn partners die beiden in een rolstoel zitten (duodansen) maar er wordt ook met een staande partner gedanst. (combi dansen)

10 Breakdance

Breakdance is weer helemaal in op dit moment en dat kun je ook zien doordat er veel evenementen worden georganiseerd met als een van de belangrijkste dingen Breakdance en Hiphop. Zo is er bijvoorbeeld het Battle of the Year (het onofficiele wereldkampioenschap) dat elk jaar in Duitsland word georganiseerd. Hier komen de winnaars van verschillende Battle of the Year districten bij elkaar. Bij verschillende landen bedoel ik bijvoorbeeld Battle of the Benelux voor de Benelux (waar vorig jaar een Belgische crew won) en Battle of the East met landen als Roemenië en Bulgarije. Nog meer events zijn Planet Rock in eindhoven waar je best veel reclame voor zag. Meestal wordt er wel een geldprijs uitgeloofd maar de meeste mensen doen mee om lol te hebben en te kijken hoe ver andere met breakdance zijn.

11 Dansschool Bernaards

Dansschool Bernaard bestaat al sinds 1947 in ligt in Maastricht. Het is een familiebedrijf. Je kunt er dansen in verschillende leeftijden.

12 Waarom ik mijn spreekbeurt over dansen houd

Ik heb mijn spreekbeurt gehouden over dansen omdat: Ik er zelf opgezeten heb ik ben nu klaar met de kidswing cursus ik kan nu even niet meer verder omdat ik nog een jaartje te jong ben ik mag pas bij de jeugd als ik 12 jaar ben. Ik wil wel graag alles afmaken van het dansen. Ik probeer er zo lang mogelijk op te blijven zitten. Dit was mijn spreekbeurt!

 

24 Responses to “Dansen”

  • serena

   ik heb heel toevallig over 2 dagen mijn spreekbeurt op vrijdag ,ook over dansen alleen heb
   zelf al informatie maar wel een aanrader!

  • super bedankt. ik heb nu een goed voor mijn spreekbeurt. joepie…..

 1. Nicolekeuh

  Had ik goed kunnen gebruiken morgen moet ik mijn spreekbeurt houden over dansen :p

 2. ik vil spreek beurt van honden leeren ik ben 7 jaar

 3. ik vond dit een super leuke spreekbeurt over dansen!!!

  • de spreekbeurt van dansen was echt leuk en tof. Natuurlijk ook omdat ik zelf op dansen zit.En mijn vriendin is Nederlands kampioen met dansen. Vet toch

 4. ik had mijn spreekbeurt vorig jaar over……….Duitse herders want ik heb Duitse herders.

 5. allisha

  Ik vind het een geode spreekbeurt. Ik kan het goed gebruiken. Ik doe mijn presentatie over klassiek ballet. Best lasting, maar hierdoor is het niet echt lastig meer. Dus bedankt.

 6. Ik vind hem echt super cool. Ik doe zelf ook mijn werkstuk over Dansen. Hier kan ik dus echt een voorbeeld aan nemen.

 7. Elise Deleu

  Ik vind dit heel leuk! en ik ga het zeker en alvast gebruiken voor mijn spreekbeurt!

 8. poepiewoepie

  ja is het niet een beetje weinig want ik wil mijn spreekbeurt houden over streetdance

 9. noë benijts

  super makkelijk nu ik dans zelf ook dus het was al makkelijk maar nu is het nog makkelijker ik doe zelf wedstrijden ik ga ook mee doen aan het belgich kampioenschap in glasgow en ik woon in belgië dus moet ik met het vliegtuig met het wedstrijdgroepje voor alle duidelijkheid ik ben 10 jaar oud.

 10. ik snap het niet ,ik zit zelf op dansen en moet veel wedstrijden doen heel leuk dus maar 1 ding snap ik ijgelijk niet. in welk land begon dansen ijgelijk

 11. Ik zit zelf op dansen heel leuk om te doen maar nu heb ik er ook nog eens wat van geleerd. Van streetjazz en hiphop (waar ik zelf op zit) weet ik er al veel dingen over bijvoorbeeld Pasjes. Maar nu weet ik er nog meer over!!! en nu is het nog interessanter!!
  fijne dag nog allemaal!!

 12. Kawaii~chan

  veel info om te gebruiken !
  zou het genoeg zijn voor een werkstuk ??
  I DON`T KNOW !! but i will see later

 13. super handig deze informatie.
  ik gebruik het voor mijn werkstuk van school.

 14. RUMPOL

  hebben jullie info over ClipDance ik moet een spreekbeurt maken over mijn favo sport en mijn favo sport is ClipDance dus……