Parfum

1. Inleiding

Mijn spreekbeurt gaat over geur en parfum omdat ik dat leuk en interessant onderwerp vind. Geuren zitten overal om ons geen. Er zijn lekkere en vieze geuren. Een leven zonder geuren? Kunnen jullie dat voorstellen? Ikke niet!

2. Geschiedenis

Parfum is erg oud. Zo oud als de mensheid. Want geurige planten en bloemen waren al lang voordat een mens bestond. Ons woord parfum komt uit Latijn en betekent “door rook”.

Dat een parfum al lang wordt gebruikt weten we van de eerste muurschilderingen in Egypte. Daar is een vlot te zien dit 3500 jaar geleden op weg was om geurige mirre en wierookhars op te halen. Ook in de Bijbel staat een verhaal van de 3 koningen, zij gingen op 6 januari op kraambezoek bij kindje Jezus en namen cadeaus mee: goud, mirre en geurige oliën- de 3 duurste geschenken in de wereld.

In het begin was wierook erg belangrijk omdat hij werd gebruikt om goden te eren in de tempels. Wierook werd ook gebruikt als medicijn, om mensen rustig te maken en ook om stank op straat te verdrijven omdat toen iedereen zat op straat te plassen en te poepen.

3. Frankrijk

Afgelopen zomer was ik in Frankrijk op vakantie geweest. Het land van het parfum natuurlijk.
Wij hebben besloten om naar een parfum fabriek te gaan. Met mijn ouders en mijn broertje zijn we naar een prachtig dorpje EZE gegaan. Daar staat een fabriek met een laboratorium dit al 100 jaar oud is. Het was erg leuk en leerzaam. We zij ontvangen door een gids dit ook Nederlands sprak. Zij heeft ons een rondleiding gegeven. In begin hebben wij een test gedaan of wij een goede neus hadden. Dat wil ik straks ook met jullie doen.

Onze gids heeft ons verteld over de Neus. De Neus is een beroep dat is een persoon die geuren maakt. Om de Neus te worden moet je 6 jaren studeren. En als je een superneus heb dan zit je goed. In de wereld zijn er maar 200 van. En als je de Neus ben dan ben je wereld beroemd en erg rijk. Maar leven van een neus is niet makkelijk, want hij mag geen pittig of kruidig dingen eten, hij mag ook niet roken en hij mag ook geen alcohol drinken, omdat al deze dingen zouden zijn neus verknoeien. De Neus werk maar 3 jaar in zijn leven. Elke dag maar 3 uur. Daarna kan hij niet goed meer geuren onderscheiden. Naar 3 jaar mag hij met pensioen en van de centen genieten. Als je een goede neus bent dan maak je in je carrière 3 geweldige geuren die wereld bekend zijn. We zijn ook in de ruimte geweest waar de neus werkt. Hij was er niet maar we hebben zijn tafeltje gezien. Dat was een rond tafeltje met planken eromheen, en op die planken stonden honderden mini flesjes met geurtjes uit planten. De neus zit hier geurtjes met alcohol te mengen om een perfect parfum van te maken.
Soms heb je maar liefst 700 verschillende geurtjes nodig om een parfum te maken.
Daarna zijn we naar een kamer gegaan waar heel grote ketels stonden met veelbuizen eraan. In die ketels worden bloemenblaadjes gestopt en gekookt. Hierdoor verdampt de geurende olie uit de bloemen en gaat boven water drijven. Die olie wordt geperst naar de buizen toe en met toevoeging van koud water kan je nog meer olie verzamelen. Deze olie noem je een essentie. Door die buizen gaat het naar het kraantje waar die uitdruppelt.

Weten jullie dat om 1kg lavendel essentie te krijgen heb je 2000 kg lavendel bloemen nodig? 1kg rozen essentie heb je 3000 kg rozen blaadjes voor nodig?

Daarna zijn we naar het winkeltje gegaan waar mijn ouders zich hebben suf gekocht. Mijn moeder heeft gezegd dat wij rest van vakantie alleen op stok broodje zouden gaan leven . Maar dat was maar een grapje. Gelukkig maar.

 

4. Een verhaal achter geuren

Weten jullie dat geuren ook iets vertellen?

Als mensen elkaar aardig vinden, komt dat vaak doordat ze elkaar lekker vinden ruiken. Geuren kunnen ook herinneringen bij je oproepen. Soms moet je zomaar aan je oma denken, zonder dat je snapt waarom. Dat komt omdat je die geur bij haar thuis vaak heb geroken .

Je kunt geuren ook gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. In de winkels spuiten ze soms met de spuitbus de geur van vers brood rond. Daar worden mensen blij van en als mensen blij zijn dan kopen ze meer. In de metro van Parijs spuiten ze dennengeur, omdat mensen daar rustig van worden. Dat is belangrijk, omdat je soms met heel veel mensen in een kleine ruimte zit. En wat denken jullie van mensen die parfum op doen? Die willen natuurlijk dat de ander ze aardig vindt of sexy.

Bijna niemand meer ruikt naar zichzelf. Dat komt omdat mensen bang zijn om te stinken. Ze doen erg zijn best om vieze geurtjes weg te werken. Kijk in de winkels er zijn geurvreters voor in de schoenen te koop, wc spuitbussen met bloemen geurtjes, deodorant voor onder de oksels, zeep, body lotions en heel wat anderen leuke dingen om fris en fruitig overkomen.

Parfum is ook erg belangrijk voor de economie en de werkplaatsen in de wereld. Er is heel veel voor nodig om een parfum in de winkel te krijgen. Er zijn kwekers dit bloemen kweken om parfum van te maken, parfumfabrieken, ontwerpers die flesjes bedenken, verpakking fabrieken, parfum reclame, vrachtwagens om parfum te vervoeren en ook heel veel parfum winkels en parfum dames. Daarom is parfum ook erg duur.

Dat was mijn spreekbeurt……

Vragen

  • Hoe oud is parfum?
  • Wie is de Neus?
  • Wat is economie?
  • Waarom is geur goed van de economie?
  • Waarover ging mijn spreekbeurt?

Bronnen

  • Bieb
  • Internet
  • Vakantie
  • Mijn moeder
  • Parfumerie Bosma
 

Comments are closed.