Slakken

slakSlakken algemeen

De Huisjesslak is de meest voorkomende soort.
Geloof het of niet maar Huisjes en Naaktslakken is dezelfde soort. Hoe dit komt leg ik nu uit:

Wanneer een slak te groot wordt voor zijn huisje gooit hij zijn huisje weg. Hij wordt een naaktslak. Daarom is het doel van een naaktslak duidelijk een groter huisje vinden. De huisjesslak komt af op wijn alcohol. Slakken houden van water, dus als een slak wilt vangen moet je op jacht gaan als het regent.

Een slak als huisdier

Een slak een makkelijk huisdier dat niet veel verzorging vraagt. Het is een kwestie van het eten verschonen. Slakken hebben ook verkoeling nodig. Als ze het warm hebben trekken ze zich terug in hun schild. Maak ze soms nat, maar doe dit alleen als in een pot met deksel waar gaatjes in zitten!!! Houd het bakje met deksel onder de kraan, maar ook niet lang!!

Hoe een slak reageert op een vogel

Een slak heeft ook vijanden o.a. vogels.

Ik heb een experiment gedaan:

* Een kleine slak reageert bijna niet op een vogel.
* Een slak van gemiddelde grote reageert soms
* En een grote slak reageert heel vel op een vogel

Gevaarlijke slakken

Slakken worden gezien als ongevaarlijk, maar toch zijn slakken niet zo onschuldig als we denken. De Purperslak is een mosselmoordenaar. Hij heeft een soort mes aan zijn voet. (de onderkant) Eigenlijk is het een rijtje scherpe tanden. Er zijn ook 3 soorten slakken die dodelijk zijn voor de mens. Hierboven staat een vage afbeelding van een purperslak. Zijn huisje ziet er zo uit: een omhoog gedraaid geel huisje

Bekende slakken

Een bekende slak is natuurlijk de Huisjesslak en daarmee ook de naaktslak. Maar de bekendste is Gerrit de Slak, de slak van Spongebob Sqaurepants. Hierboven staat een plaatje van Gerrit.

Vechtende mannetjes en de paring

Slakken moeten paren om jongkies te krijgen. De mannetjes vechten dan om een vrouwtje. Hoe ze dat doen zie je op het plaatje hierboven. (sorry dat hij zo vaag is) Het sterkste en winnende mannetje paart met het vrouwtje. Dat gaat zoals volgt: het mannetje en vrouwtje gaan heel dicht bij elkaar liggen. Dan trekken ze zich half terug in hun huisje. Dan gaat er een soort wit buisje van het mannetje naar het vrouwtje. Hierdoor gaat dan het sperma van het mannetje lopen dat dan in het lichaam van het vrouwtje terechtkomt. Tijdens de paring zijn de slakken erg kwetsbaar. En als je ooit slakken ziet paren, trek ze dan nooit uit elkaar!!!
Dit veroorzaakt een ongeneesbare wond bij het mannetje en vrouwtje.

Slakkeneitjes en slakken jongen

Na de paring gaat het vrouwtje eitjes leggen. Dat zijn ronde bolletjes die echt piep klein zijn. Dit zijn slakkeneitjes, deze zijn zeer sterk vergroot. De eitjes komen natuurlijk uit en dan heb je heel veel baby slakjes. Die zijn doorzichtig, maar hebben wel al hun huisje(?). Hun huisje is dan nog heel zacht en je knijpt ze zo fijn. De kleine baby’s eten dan hun eitje op. Voor de op 1 na beste beschrijving, heb ik hier een plaatje van een baby slak.

Als ze kleur krijgen wordt ook hun huisje hard en kun je goed zien welke soort slak het is.

Waterslakken

Wie een aquarium heeft weet wat een waterslak is. Dat zijn van die kleine slakjes die op het ruit zitten. Punthuiswaterslakken zijn slecht voor een aquarium. Terwijl rondhuisslakken juist goed zijn voor een aquarium. De waterslak in de sloot heeft een gevaarlijke vijand: de geel gerande waterkever. Deze kleine waterkever is veel kleiner dan de waterslak, maar toch gevaarlijk voor de waterslak. Er zijn ook zeeslakken, die leven in zout water. Als je een zeeslak in zoet water legt, zwelt de slak helemaal op en sterft.
Als je een zoetwaterslak in zout water legt krimpt deze en zie je door zijn huid zijn ribbenkast.

Slak diner

In Frankrijk eten de mensen slakken als diner. Het lijkt vies, maar mensen eten echt slakken. Ik heb hiervan ook een plaatje.

Een slak kan je niet zomaar eten. Je moet hem eerst koken, daarna met kruiden bestrooien en al die andere dingen. Je prikt met een vork in de slak en dan blijft de slak kleven. Dan doe je hap, slik…. weg. Dat is pas vies!!!!!!!!!!!!!!

Nawoord

Ik hoop dat mijn werkstuk wat informatie heeft opgeleverd over de ondergewaardeerde diersoort de slak.
Slakken zijn dan wel langzaam, maar hun leven is avontuurlijk.
Ondersteboven aan een tak hangen is best gaaf!

slakken
spreekbeurt
 

5 Responses to “Slakken”

 1. als eerste toen ik slaaken las dacht ik euh slakken maar nu weet ik meer dan ik het wist dankzij mijn vingertje die eropdrukt en jullie ook natuurlijk als je niks hadden vertelt wist ik het ook niet

 2. het is een goeie spreekbeurt maar ik hou het liever over …

 3. C.Dijker

  Heel leuk uw artikel over slakken en dat je ze zelf kan houden.
  Het enige dat u vergeten hebt is wat ze eten of wat niet goed is voor ze.

  Groeten,
  Chris.

 4. Getsie naaktslakken!! Wij heebbn heel veel slakken van die he9le grote, die heet le Grand Blond des Flandres, De Grote Blonde Vlaming, omdat het een lichter variant dan de Bourgondische slak is, die in noord Frankijk voorkomt. In jullie mogen ze gejaagd worden, daarna maken we de schooon en koken we ze, en dan heebbn we een slakken festijn heeeeerlijk!