Valentijnsdag

 

valentijnsdag_facebookValentijnsdag is een jaarlijks terugkerende feestdag, die op 14 februari gevierd wordt. In deze spreekbeurt lees je meer over Valentijnsdag. Zo lees je wat er precies gevierd wordt bij Valentijnsdag, hoe Valentijnsdag ontstaan is en welke landen niet meedoen aan Valentijnsdag. Ook lees je waarom niet iedereen Valentijnsdag viert, maar sommige mensen deze feestdag aan zich voorbij laten gaan.

Wat vieren we op Valentijnsdag?

Valentijnsdag wordt ook wel de dag van de liefde genoemd. Op deze dag vieren we niet alleen het feit dat de liefde bestaat en iedere dag om ons heen is, maar is er ook de mogelijkheid om je verborgen verliefdheid bekend te maken. Dit kun je doen door een kaart te sturen, een bosje bloemen te geven of een brief te sturen naar je geliefde. Omdat veel mensen het toch nog eng vinden om hun verliefdheid te bekennen, worden er met Valentijnsdag veel anonieme briefjes, kaartjes en bloemen gestuurd. Hierdoor kun je toch je liefde bekennen, maar blijft het voor de ontvanger van de cadeaus onbekend dat jij het cadeau hebt gestuurd.

Omdat Valentijnsdag vooral wordt gebruikt om liefdes te bekennen, ontstaan er veel nieuwe verkeringen op deze dag. Daarnaast zijn er altijd veel mensen die op Valentijnsdag willen trouwen.

Het ontstaan van Valentijnsdag

sint valentijnHoe Valentijnsdag precies ontstaan is, weet eigenlijk niemand. Zo gaan er zeven verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van Valentijnsdag, die allemaal erg van elkaar verschillen. De meeste mensen geloven echter dat maar één verhaal klopt over het ontstaan van Valentijnsdag en dat is het verhaal over priester Valentinus. Priester Valentinus woonde in de derde eeuw in Rome, waar hij bejaarden, zieken en mensen die hulp nodig hadden verzorgde en wijze raad gaf. Daarnaast hield piester Valentinus zich bezig met het zegenen van Christenen uit Rome bij het huwelijk. Dit was in de derde eeuw na Christus nog verboden in Rome, maar toen priester Valentinus de blinde dochter van de stadhouder van Rome genas, bekeerde deze stadhouder zich meteen tot het Christendom en liet hij alle Christelijke gevangenen vrij. Helaas was niet iedereen het hiermee eens. De keizer van Italië bijvoorbeeld, vond het helemaal niet goed dat de stadhouder zich had bekeerd tot het Christendom. Daarom besloot hij om priester Valentinus te onthoofden. Toen het Christendom wat populairder werd in Rome en de rest van Italië, werd priester Valentinus alsnog als heilige verklaard en werd 14 februari een feestdag.

Een ander verhaal over het ontstaan van Valentijnsdag heeft wel met priester Valentinus en de keizer van Italië te maken, maar gaat heel anders. Zo vertelt dit verhaal dat Valentijnsdag ontstond omdat priester Valentinus stiekem huwelijken voltrok tussen soldaten. De keizer van Italië had dit verboden, omdat hij bang was dat de soldaten dan niet meer voor hem wilden vechten in zijn oorlogen. Daarom werd priester Valentinus vermoord en werd 14 februari later een feestdag om zijn leven te eren. De naam Valentijnsdag zou komen van het laatste briefje dat priester Valentinus had gestuurd naar zijn geliefde, die hij ondertekende met ‘jouw valentijn’.

valentijnsdagWeer een ander verhaal over het ontstaan van Valentijnsdag, is het verhaal over de godin Juno. Zij was de koningin van alle goden en godinnen en organiseerde een feest, om Romeinse jongens en meisjes samen te brengen en te laten trouwen. Dit feest zou een voorloper zijn van Valentijnsdag zoals we dit feest nu kennen.

Zoals je ziet, gaan er dus vele verhalen de ronde over het ontstaan van Valentijnsdag. Welk verhaal nu precies klopt en hoe Valentijnsdag echt ontstaan is, is niet bekend.

Valentijnsdag in verschillende landen

Valentijnsdag wordt in vele landen gevierd en is echt een internationaal feest. Toch doen niet alle landen mee met de viering van Valentijnsdag op 14 februari. Een voorbeeld van een land dat geen Valentijnsdag viert is Duitsland. In dit land is 14 februari namelijk niet de dag van de liefde, maar een onheilsdag. Dit komt omdat op 14 februari Judas, de verrader van Jezus Christus, geboren werd. Daarnaast wordt Duitsland ook niet gevierd in niet-Westerse landen, zoals landen in Afrika.

Verlanglijstje maken voor valentijnsdag

valentijnsdag_2015Niet iedereen doet mee met de viering van Valentijnsdag. Dit komt omdat veel mensen Valentijnsdag maar een commercieel feest vinden. Dit betekent dat zij denken dat Valentijnsdag alleen gevierd wordt om geld te verdienen. Zij denken dat de gedachte achter Valentijnsdag niet het belangrijkst is van deze feestdag, maar alleen dat alleen het feit telt dat winkels veel Valentijnsspullen verkocht kunnen worden en dus veel geld verdienen op deze dag. Tegenwoordig kan je gemakkelijk via internet een verlanglijstje maken voor een gelegenheden als valentijnsdag. Ook vinden veel mensen het onzin om Valentijnsdag te vieren. Daarom slaan veel mensen deze feestdag over en viert niet iedereen Valentijnsdag.

 

Valentijnskaarten

Iets wat niet mag ontbreken op je verlanglijstje is het ultieme Valentijnsgeschenk: De Valentijnskaart. Valentijnskaarten worden al vele eeuwen verstuurd, en kent zijn commerciële doorbraak in 1847, toen de eerste Valentijnskaarten in de Verenigde Staten op de markt werden gebracht. Nu worden er jaarlijks over de hele wereld tientallen miljoenen kaartjes verzonden, waarbij niet alleen partners een kaartje ontvangen of anonieme liefdesverklaringen verstuurd worden, maar ook vriendschappen gevierd worden.
Steeds meer valentijnskaarten worden nu online verstuurd. Leuk hierbij is de optie om zelf eigen fotomateriaal te gebruiken voor een unieke kaart.

 

4 Responses to “Valentijnsdag”

  1. super leuk onderwerp en waarom ik dit ga doen voor mijn spreekbeurt nou omdat ik zelf op valentijnsdag jarif ben :D