Tegenwoordig heeft bijna iedereen een horloge. Voor iedereen is het heel vanzelfsprekend dat er horloges zijn, maar dat is het zeker niet. De behoefte voor een horloge kwam in de 15e eeuw. In die tijd waren er veel ontdekkingsreizen over zee. Met een horloge is het mogelijk om veel beter te navigeren op zee. In die tijd waren horloges nog niet erg precies. Er was regelmatig een afwijking omdat de uurwerken niet precies genoeg werkten.
Eind 19e eeuw begonnen vrouwen vooral een horloge te dragen. Mannen droegen over het algemeen nooit horloges. Dit veranderde pas tijdens de 1e wereldoorlog. Tijdens de oorlog gingen de militairen werken in shifts. Om te weten wanneer je klaar was met je dienst, was een horloge nodig. Sinds die tijd worden horloges ook bij mannen geaccepteerd. De laatste 30 jaar zijn horloges meer een accessoire. Want ook op mobiele telefoons kan de tijd worden afgelezen.
Er zijn drie belangrijke soorten uurwerken in horloges. Je hebt automatische horloges, solar horloges en kwarts horloges. Bij een automatisch horloge wordt via beweging een veer opgewonden. Deze veer zorgt dat de wijzers in beweging komen.
Het meest voorkomende horloge uurwerk is een kwarts, ook wel analoge horloges. In tegenstelling tot een automatisch horloge hebben deze horloges wel een batterij. Een kwats uurwerk geeft erg precies de tijd weer. Maar gemiddeld moet na 2 jaar de batterij vervangen worden.
Vrij nieuw zijn horloges die werken op zonne-energie. Deze solar horloges hebben een zonnecel in de wijzerplaat, waarmee energie wordt opgevangen. De energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Omdat deze nooit vervangen hoeft te worden, zijn solar horloges erg milieuvriendelijk.
Niet ieder horloge is hetzelfde. Een analoog uurwerk geeft standaard alleen de tijd weer. Maar veel horloges zijn uitgevoerd met extra functies. Zo geven veel horloges de datum weer, met soms ook een weergave van de datum. Ook is de chronograaf een veelgebruikte toevoeging op horloges. Een chronograaf is in feite een soort van stopwatch. Je kunt hiermee een korte tijdmeting doen.
Digitale horloges hebben vaak nog een uitgebreider aantal functies. Zo is het bij deze horloges mogelijk om alarmen in te stellen, een timer te gebruiken of zelfs als kompas te gebruiken.
Niet ieder horloge is waterdicht. Als wilt gaan zwemmen of douchen met een horloge is het daarom goed te letten op de waterdichtheid. Want het zou zonde zijn als je klokje kapot gaat terwijl je dit had kunnen voorkomen. De waterdichtheid wordt aangegeven met ATM of BAR. Dit staat voor Atmosphere. Op de meeste horloges staat op de achterkant van de horlogekast aangegeven hoe goed het tegen water kan. Waterdichtheid wordt als volgt weergegeven:
Sommige horloges zijn speciaal gemaakt voor het duiken en hebben een hoge ATM. Ze noemen deze horloges ook wel duikers of duikhorloges.
Wanneer je een horloge wilt kopen is het verstandig om vooraf te bepalen wat je eraan wilt uitgeven. De prijzen van horloges verschillen erg veel per merk en type. Het is belangrijk om precies te weten wat je limiet is, wat voor soort uurwerk je wilt.
Naast de eerder genoemde varianten van horloges zijn er sinds enige jaren ook houten horloges op de markt. Een trend die zo’n 5 jaar geleden uit de Verenigde Staten is over komen waaien naar Europa en inmiddels zijn ze in diverse webwinkels verkrijgbaar.
Het meest bijzondere aspect van houten horloges is dat ieder horloge uniek is door de wisselende nervenstructuur van het hout. Daardoor heb jij dus altijd een ander horloge dan je buurman die hetzelfde exemplaar wellicht heeft gekocht. De houtsoorten die het meest worden gebruikt voor het vervaardigen van de houten horloge zijn bamboe, donker walnotenhout, ebbenhout en esdoornhout. Iedere houtsoort heeft zijn eigen karakteristieke elementen en zorgt voor een uniek accessoire om de pols. Houten horloges wegen in vergelijking met andere horloges erg weinig waardoor ze comfortabel zitten.
Om deze presentatie te maken heb ik erg veel informatie moeten verzamelen. Het was best moeilijk om dit in je eigen woorden te zeggen, maar erg leuk om te doen. Bovendien heb ik zelf erg veel geleerd over dit onderwerp.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Horloge
Deze spreekbeurt is gemaakt door Jantine
Comments are closed.
Comments are closed.