Papegaai

Geschiedenis van de papegaai

papegaai2000 jaar geleden hadden Romeinen de papegaai al als huisdier. Ze waren ongeveer even duur als een slaaf . Ontdekkingsreizigers kwamen op hun tochten tamme papegaaien tegen die ze mee naar Europa namen en daar verkochten.

Uiterlijk

De meeste papegaaien hebben felle kleuren en een sterke, kromme snavel. Dit is handig bij noten kraken. De snavel is een soort 3de poot. Papegaaien hebben goede klimpoten nodig om zich vast te houden aan een tak. Er staan 2 tenen naar voren en 2 naar achter, waarmee ze zich stevig aan een tak vast kunnen grijpen.

Het voedsel

De papegaai eet voornamelijk zaden, noten en pitten. Hij kan ook wel eens wat fruit lusten of insecten. Sommige papegaaien eten nectar. Deze papegaaien hebben een tong met veerachtige randen, die als een spons werkt en de suikerachtige vloeistof op zuigt. Papegaaien die niet bij een vrucht kunnen, pakken het met hun potjes en brengen het naar hun snavel.

Huisdier

papegaai huisdier

Je mag niet alle papegaaien als huisdier houden. De grasparkiet, de groten geelkuifkaketoe, de dwerg-ara mogen officieel volgens de wet alleen als huisdier gehouden worden. Andere zijn niet toegestaan. Papegaaien hebben een grote kooi en een houten zitstok nodig. Verder vinden ze het fijn om een fris bad te kunnen nemen. Je kunt hem ook met de plantenspuit besproeien. Ze hebben elke dag nieuw voedsel nodig. Als je een papegaai in huis neemt moet je hem kortwieken. Dat is een stukje van de slagpennen afknippen. Zodat hij niet meer goed kan vliegen. Papegaaien in een kooi mogen nooit lang alleen zitten, want dan gaan ze zich vervelen. Dan plukt hij zichzelf kaal. Dat doet hij ook als hij niets te knagen heeft. Een papegaai is niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen wel eens graag meubilair of elektrische kabels kapot maken.

Gevangen!

Vanaf het moment dat papegaaien gevangen genomen worden, leven de meeste voor altijd in te kleine kooien. In het wild kunnen ze grote afstanden vliegen want ze hebben de ruimte. Papegaaien planten zich gemakkelijk voort, maar papegaaien in gevangenschap kunnen zich niet of vrijwel bijna niet voort planten. Veel papegaaien sterven als ze in gevangenschap zitten. Veel papegaaien worden naar andere landen gebracht. Sommige sterven al tijdens deze lange reis. Hierdoor kan de papegaai uitsterven. Er is al een soort uitgestorven. Dat is de Carolina-parkiet.

Een naprater

Een papegaai is een echte naprater. ”De papegaai weet wat hij zegt”,denken sommige mensen. Maar ze weten helemaal niet wat ze zeggen. De kaketoe zegt het snelste mensen na, daarom word deze ook vaak als huisdier gehouden.

Allen samen

In het wild leven de meeste papegaaien met soorten in luidruchtige groepen. Ze doen alles samen.

De jongen

Papegaaien legen 2 a 4 eieren. Dat doen ze meestal in een holle boom, met houdschilfers. Het mannetje en het vrouwtje broeden om de beurt. De eieren komen na 8 a12 weken uit. De kuikentjes zijn nog kaal en blind. De ouders voeren de jongen uit de krop. Dat is een soort zakje in de slokdarm. Daarin bewaren ze het eten. Hierdoor word het een soort papje. Door het braken komt het eruit, en heeft het jong eten. Na 2a 3 maanden kunnen de jongen vliegen en zelf eten zoeken. Dan verlaten ze ook het nest.

Afkomst

afkomst papegaai

De papegaai komt oorspronkelijk uit de tropen en bossen. Maar de parkiet soorten komen meestal van steppe en savannegebieden.

Soorten

Over bijna de hele wereld leven papegaaien. Er zijn ongeveer 360 verschillende soorten. De bekendste soorten zijn: de parkieten, de ara’s en de kaketoe. De grootste papegaai soort is de Hyacint – ara. Hij kan een lengte van ongeveer 90cm hebben. De meeste papegaaien leven in groepen van 20 tot70 dezelfde vogels.

Tam maken

Het tam maken van een papegaai houdt in:

  • Het kost veel tijd.
  • Je moet er elke dag mee spelen en trainen (doet hij het goed beloon dan de papegaai).
  • Je moet goede spullen voor ze hebben, grote kooi en speeltjes.
  • Zorg dat ze het naar hun zin hebben dan luisteren ze beter.
  • Leer ze ook dat ze zelf kunnen spelen met speeltjes om verveling tegen te gaan.

Trainen

  • “op en af “stappen op commando ( op de stok of op je hand )
  • Leren dat ze niet mogen bijten/pikken.
  • Leren dat ze naar je toe komen als je ze roept knuffelen als beloning.
  • Bepaal zelf een tijd dat papegaaien moge roepen en gillen of krijsen.
  • Leer ze meteen een handdoek leuk te vinden, zo kun je er verstoppertje mee spelen.
  • Leer ze ook van een lepeltje te eten en drinken, dat is makkelijk als ze medicijnen moeten innemen.
  • Leer ze uit je hand eten.
  • Een hele belangrijke les is, een teken van gevaarlijke situatie’s te leren

bijvoorbeeld:

  • Ventilatoren, kookfornuizen, gootsteen,en baden vol met water.
  • Leer ze door een geluid bijvoorbeeld een klap met een stok.
  • een hard geluid waar hij van schrikt zodat hij weet dat er gevaar is.
  • Beloon hem meteen als hij hiernaar geluisterd heeft.
  • Het is belangrijk dat je serieus blijft.

Voeding

Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, want met goede voeding kan een papagaai wel 60 tot 80 jaar worden. Bij veel overleden papagaaien die onderzocht zijn is er vaak uit gekomen, dat de papagaaien last hebben van overgewicht door verkeerde voeding, en te weinig beweging . Er zit meestal teveel witte pitten in de voeding waarvan bekend is, dat er veel vet in zit. En dat is dan een van de grote oorzaak van overgewicht.

Waarom, maakt de fabriek dan deze grote fout?

Witte pitten zijn goedkoop en daarom aantrekkelijk als opvulling in het voer. Een andere reden van de fabriek is, papagaaien vinden het erg lekker. Het is ook zo dat de papagaaien die pitten als eerste opeten! Maar wij vinden friet ook lekker, maar elke dag mogen wij dat ook niet. Ook zit er in het voer vaak apenootjes. Het advies is geef nooit apenootjes. Omdat in deze nootjes vaak een schimmel kan zitten, daardoor kan een papagaai ineens heel ziek worden zodat hij opeens dood in de kooi ligt. Maar het is nog niet duidelijk waarom er toch nog apenootjes in het voer wordt gedaan. Er is voer te koop waar alles in zit voor de papagaai wat onderzocht is door de universiteit in Utrecht. Daar zit echt alles in om gezond te blijven.

Krachtvoer

Er is krachtvoer voor de vogels, waar je heel gemakkelijk vitaminen en medicijnen doorkunt mengen. Het is belangrijk dat we de papegaai niet zelf verpesten met snoepjes en koekjes en zelfs koffie en bier. We horen steeds van mensen hoe leuk dat het is dat hun papegaai zo gezellig s’avonds chips en drinken en andere dingen mee eet. Dit kan je gewoon pure dierenmishandeling noemen. Want de dieren zullen zo zeker niet oud worden.

Maagkiezel

Een papegaai heeft 2 magen, de kliermaag en de spiermaag. Het eten komt eerst in de kliermaag waar het vermengd word met maagsappen die het eten zacht maken. Omdat een groot gedeelte van het eten uit harde deeltjes bestaat, moet het fijn gemaald worden, dit gebeurd door de spiermaag. Het fijnmalen word door een soort kleine steentjes gedaan, de maagkiezel. Krijgen ze geen maagkiezel dan word het eten niet verteerd en krijgen ze geen vitaminen, omdat vogel het voer niet klein kan krijgen zodat de darmen het niet kunne verteren. Daarom is het heel belangrijk dat de papegaai maagkiezel in zijn kooi heeft.

Ontworming

Ieder half jaar moeten we de vogel ontwormen de kuur moet ook echt afgemaakt worden. Vooral als ze fruit krijgen is het heel belangrijk.

Krachtvoer en vitamines

Elke vogel heeft niet alleen voedsel en maagkiezel nodig ook krachtvoer en vitamines. Medicijnen doe je in het eten of drinken, krachtvoer doe je als extra bakje in de kooi erbij zetten.

Nagelstok

Met de nagelstok voorkom je dat de nagels van de papegaai doorgroeien en te scherp worden. Ze mogen in geen enkele kooi ontbreken.

Enkele Ziektes

Kouvatten

Niest een vogel, vloeit er vocht uit zijn neus en ademt hij moeilijk dan heeft hij kou gevat. Door bijvoorbeeld : door verschil van temperatuur.

Voedsel tekort

Medicijnen en warmte zullen dan helpen bij de genezing. Daarna moet je de temperatuur langzaam weer normaal krijgen.

Diarree

Dunne ontlasting die aan de veren blijft kleven, kan komen door: Kou gevat heeft , bedorven voeding of infectie opgelopen. Je moet de veren schoon maken met lauw water. De groen voer mag je dan even niet geven. Wel goed tegen de diarree is rijstwater en maanzaad.

Constipatie Dit wil zeggen dat de vogel niet kan poepen. Het heeft wel het gevoel maak kan niet. Hipt daardoor steeds door de kooi. Verkeerde voeding is daar de oorzaak van. Levertraan door het zaad, Oliehoudende zaden, Groenvoer, en melk kan je geven . Zeker nu even geen eivoer.

Kalkpoten

Als de papegaai kalkpoten heeft, heeft hij: dikke poten en jeuk. Dit kan gebeuren door de mijt Om het weg te laten gaan,de schubben van de poten natmaken met slaolie. De kalkpoten insmeren met zalf.

Parasieten

Parasieten zijn Luizen en Mijten. Heeft de vogel parasieten dan heeft hij kale plekken of plekken met minder veren. Bestrooi de veren met parasietdodende middelen.Er zijn verstuivers in de winkel, om parasieten te voorkomen. Als je vogels hebt moet je er voor zorgen dat je geen last hebt van muggen.

Te lange nagels

Een papegaai kan te langen nagels krijgen door een dunnen zitstok. Papegaaien bijten de nagels korter, niet te kort! Te dunnen zitstokken zijn niet goed.

Vijanden

De vijanden van de papegaaien zijn: De kat, eekhoorn, bunzing, hermelijn, wezel, marter, rat en de muis. Zij horen niet thuis in de volière. Violierenbodems wanden en daken moet je helemaal gat vrij maken.

Veren plukken

Als papegaaien niks te doen hebben plukken ze zichzelf kaal. Hij plukt zijn hele lijf kaal als dat kan, overal waar hij bij kan.

Er zijn verschillende oorzaken

  • Te weinig ruimte.
  • Als hij zich verveelt.
  • Huidziekte die te veel jeuk veroorzaken.
  • Als ze te weinig in bad gaan.
  • Het missen van een geliefd persoon.( baasje )
  • Het verlangen naar zijn soort genoot.
  • Het hebben van bijv. bloedluizen die veel jeuk geven.

Oplossing van veren plukken.

  • Zorg voor veel speelruimte met speeltjes.
  • Laat hem voldoende uit de kooi, zodat hij zich vrij voelt.
  • Geef hem veel aandacht.
  • Besproei hem minimaal 3 maal per week.
  • Zorg voor een goede voeding.
  • Wil dit allemaal niet helpen is een 2de papegaai misschien een oplossing.
  • De papegaai moet genoeg afleiding hebben om veren plukken te voorkomen.
spreekbeurt
 

26 Responses to “Papegaai”

  1. karen

    het is heel goed voor mijn spreekbeurt dank jullie allemaal

  2. super ik zal deze site zekers veel meer gebruiken….toppie joppie
    mvg jolanda

  3. bedankt zeg nu heb lekker veel informatie voor mn spreekbeurt

  4. Dank veel informatie voor mijn spreekbeurt

  5. wat een leuk onderwerp!
    ik heb mijn spreekbeurt hier over gehouden en ik kreeg een dikke 10+
    ik gebruik deze website altijd als ik een spreekbeurt heb, deze website krijgt van mij een dikke vette 10+

    XXX lol ( ik heet natuurlijk niet echt lol hoor )

  6. Wow te veel maar ik kan altijd weer kijken goede dit top

  7. echt een hele goede website ik ga het over dit houden hopelijk een 10

  8. natasha

    ik ga deze website ook gebruiken. super goede informatie krijg je ervan. hopelijk krijg ik een 10.

  9. echt top ik gebruikte deze site voor mijn papegaai spreekbeurt.

  10. echt super goed! ik gebruik deze informatie voor mijn werkstuk!
    mvg Lisa <3

  11. Hamza

    ik heb een 10 met deze info gehaald echt supper tof

  12. Hele goeie website het heeft super veel geholpen met mijn presentatie.
    En het is gewoon een hele goeie website

  13. Tamana

    Ik heb me spreekbeurt over papegaaien. Ik vind papegaaien ook leuk.

  14. Dit is een fantastische website.Ik hoop dat ik een dikke 10+ krijg (mijn naam is niet sara)

  15. parmin adriaan

    Her is heel goes voor myn spreekbeurt
    dank jullie allemaal