Vleermuizen

Vleermuizen: Zoogdieren

vleermuis

Vleermuizen kunnen vliegen net als vogels maar het zijn wel zoogdieren, net als alle zoogdieren hebben ze een harige vacht. Ze leggen geen eieren maar baren hun kinderen. Het vrouwtje heeft melkklieren om de jongen te zogen. Ook hebben ze eerst melktanden en krijgen pas later hun echte gebit. Het zijn dus zoogdieren en dat is dan ook het enige dat ze gemeen hebben met muizen.

De vleermuis is dus een zoogdier dat kan vliegen. Het is het enige zoogdier dat kan vliegen. Ze kunnen vliegen met behulp van vliezen tussen de vingers. Het geheel vormen de vleugels. De vleugel is een elastisch vel met spieren en bloedvaten.

De nek van een vleermuis is heel flexibel. Als de vleermuis hangt kan hij zijn kop zo draaien dat hij je kan aankijken.

Goede vliegers.

Vleermuizen kunnen niet zo goed vliegen als vogels en hebben andere vleugels. De vleugels van de vleermuis bestaan uit een dubbele laag vlieshuid met talrijke bloedvaten en zenuwen. De vleugels strekken zich uit van het ene kant van het lichaam en wordt ondersteund door de vingers en de poten. De botten van de vingers zijn lang en lijken op de baleinen van een paraplu.

Het vlies is kaal en is in drie stukken verdeeld:

  • Voorarmvlieghuid
  • Armvlieghuid
  • Staartvlies (niet bij alle soorten).

Sommige soorten vleermuizen hebben korte brede vleugels en vliegen niet erg snel maar kunnen wel heel goed draaien in de lucht. Andere soorten hebben grote brede vleugels en kunnen snel vliegen maar niet zo goed draaien.

Als vleermuizen niet vliegen dan hangen ze aan hun achterpoten met opgevouwen vleugels. Zo slapen ze. De poten van een vleermuis zijn uitgerust met een blokkeersysteem. De poten gaan automatisch op slot zodat ze niet kunnen vallen. De duim gebruikt de vleermuis om te klimmen.

Men denkt dat een vleermuis ondersteboven hangt zodat hij makkelijk weg kan vliegen. Een vleermuis kan namelijk niet zo goed lopen en opstijgen zo dan een probleem kunnen zijn. Op deze manier hoeft hij zich maar te laten vallen en z’n vleugels open te slaan om te kunnen vliegen.

vleermuizen zoogdieren

Superoren

Vleermuizen zijn nachtdieren. De meeste zien niet erg goed maar kunnen wel heel erg goed horen.

Als vleermuizen vliegen stoten ze ultrasone geluiden uit, die geluiden kaatsen tegen voorwerpen aan. De echo die terugkomt wordt opgevangen door de vleermuis. Daaraan kan hij precies horen waar de voorwerpen zijn, hoe groot ze zijn en wat het precies is. Dit heet echolocatie. Het voorwerp kan een huis of een persoon zijn maar ook een smakelijk mugje. Hij hoort dit pas op een paar meter afstand en moet dus snel reageren.

Een vleermuisjaar

Lente

De winterslaap is voorbij en op warme dagen in februari – maart kun je al vleermuizen zien vliegen. Ze blijven wel nog in de buurt van hun winterverblijf. In april- mei gaan ze naar hun zomerverblijf.

Zomer

Begin juni gaan de vrouwtjes samen naar een plek toe om kinderen te krijgen. Zo’n groep kan bestaan uit 20 tot honderden vrouwtjes vleermuizen. Ze krijgen meestal maar een kind en soms een tweeling. De mannetjes leven dan in kleine groepjes of alleen. Eind juni worden de jonge vleermuizen geboren en gaan alle vrouwtjes weer uit elkaar.

Herfst

In augustus gaan de mannetjes op zoek naar een leuk vrouwtje. De paartijd is begonnen. Het vrouwtje bewaart de zaadjes van het mannetje tot na de winterslaap. Ze bereiden zich ook voor op de winterslaap. Ze eten dan heel veel om lekker rond en vet te worden. Aan het eind van de herfst zoeken ze hun winterplaats op.

Winter

In de winter zijn er te weinig insecten om te eten daarom houden de vleermuizen een winterslaap. Deze rond.duurt minstens 4 maanden. Soms worden ze wakker en vliegen dan wat. Voor de winterslaap zoeken ze een koude plek maar wel een plek waar het niet vriest. Tijdens de winterslaap daalt hun temperatuur van 37 graden tot de temperatuur in hun omgeving zo’n 2-11 graden. Hun hartslag en ademhaling gaat dan heel langzaam. Vleermuizen in hun winterslaap bewegen niet meer en ze voelen koud aan, het lijkt wel of ze dood zijn.

Hoe wonen vleermuizen

Vleermuizen kunnen op verschillende op verschillende plekken wonen. Vleermuizen slapen overdag op vooral een rustige plek zoals grotten een verlaten huis in een bos enz.

De meeste vleermuizen leven in groepen, sommige groepen zijn groot andere klein. Je hebt ook soorten die alleen leven.
Bij sommige soorten leven de mannetjes en de vrouwtjes apart en komen ze alleen samen om te paren. Een kolonie van vleermuizen kan bestaan uit twintig maar ook uit miljoenen vleermuizen.

Soorten vleermuizen

Er zijn 925 soorten vleermuizen bekend. Je kunt ze verdelen in groothandvleugelige en kleinhandvleugelige vleermuizen.

Groothandvleugelig

 

Kleinhandvleugelig

 

166soorten

759
soorten

Groot

Klein

Grote
ogen

Kleine
ogen

Klauw
aan tweede vinger

Alleen
klauw aan de duim

Vruchteneter

Meestal
insecteneter

Komt
alleen voor in de warme gebieden

Komt
voor over de hele wereld

Minder
goede echolocatie

Zeer
goede echolocatie

Jongen
hebben bij de geboorte de ogen open en hebben een vacht.

Jongen
zijn bij de geboorte naakt en hebben de ogen dicht.

Meestal
een vooruitstekende snuit (hond)

Vaak
een extra huidplooi in het oor en hebben een vreemde neus (varken).

 
spreekbeurt

 

11 Responses to “Vleermuizen”

  1. Shalisha

    Ik hou heel erg van spreekbeurten daar kan ik van leren,maar ik wil ook graag vragen daar bij

  2. Cool, zeker een aanrader voor de mensen die dit lezen!

    • zoon leuke site ik ga mijn spreekbeurt meteen over de vleermuis doen het is echt een leuk onderwerp
      #duim omhoog#

  3. zoon leuke site ik ga mijn spreekbeurt meteen over de vleermuis doen het is echt een leuk onderwerp
    #duim omhoog#

  4. ik maak een spreekbeurt al over nachtdieren
    da,s echt leuk
    ik heb het op school over gepraat

  5. weet iemand een site waar ik een vleermuis kan lenen voor mijn spreekbeurt

    alvast thanks

  6. Super website ik ging mijn hoofdstuk over vleermuis houden en toen kwam ik hier veel informatie zech

  7. helloitsmedoravdb

    dit is egt super cooll!!!!!!!!!!!!!!!