Inleiding
Een vliegtuig is een voertuig dat in de lucht vliegt. Een passagiersvliegtuig is een vliegtuig die mensen vervoerd. Een gevechtsvliegtuig is een vliegtuig die oorlog voert. Een gevechtsvliegtuig is ook bedoeld om te kijken wat er op de grond gebeurd. Dus een gevechtsvliegtuig vecht niet altijd.
De geschiedenis van het vliegtuig
Op 17 december 1903, begint de geschiedenis van de Luchtmacht. Toen waren er een paar Amerikaanse broers die een vliegtuigje hadden gemaakt en daarmee konden vliegen.Dit waren de broeders Wright.
Nadat zij voor het eerst gevlogen hadden dachten de mensen in Nederland dat een vliegtuig wel eens heel handig konden zijn voor het leger. Daarom werd al snel de Luchtvaart Afdeling opgericht. Die hadden toen maar 1 vliegtuig, 5 mensen en 1 auto. In de eerste wereldoorlog, die duurde van 1914 tot en met 1918, deed Nederland niet mee. Wel was het zo dat er veel vliegtuigen van de Engelsen en de Duitsers noodlandingen moesten maken in Nederland. Al die vliegtuigen werden toen in beslag genomen. Zodoende had Nederland al snel een hoop vliegtuigen.
Tussen de eerste wereldoorlog en de tweede wereldoorlog vloog de Luchtmacht twintig jaar lang eigenlijk alleen met vliegtuigen van Anthonie Fokker. Jullie weten vast wel dat de fabriek van Fokker later heel groot geworden is. Ook in Papendrecht stond een grote fabriek van Fokker, je weet wel vlakbij het Slobbegors. Helaas bestaat Fokker nu niet meer, want een paar jaar geleden zijn ze ermee gestopt.
In de tijd tussen de eerste en de tweede wereldoorlog is ook het bekende embleem van de luchtmacht ontstaan. Jullie weten vast wel wat ik bedoel. Het staat op alle vliegtuigen en helikopters.
Vroeg in de ochtend van de 10e mei 1940 vielen er Duitse bommen op de Nederlandse vliegvelden. Het was de bedoeling van de Duitsers om de Nederlandse Luchtmacht in een klap uit te schakelen. Dit lukte niet helemaal. Van de 124 vliegtuigen werden er 15 op de grond vernield. De andere vliegtuigen haalden heel veel Duitse vliegtuigen neer. Onze Luchtmacht vernietigde ongeveer 300 van de 1000 Duitse vliegtuigen die in Nederland werden ingezet. Op 14 mei 1940 bombardeerden 84 Duitse bommenwerpers de binnenstad van Rotterdam. Toen besloot belangrijkste generaal in Nederland om niet meer te vechten. Van de 124 vliegtuigen die Nederland voor de oorlog had waren er nog maar 35 over. Helaas.
Na de oorlog werd de Koninklijke Luchtmacht steeds moderner gemaakt. In 1948 kwamen de eerste straaljagers naar Nederland. Alle vliegtuigen daarvoor vlogen met propellers, jullie weten wel hoe die er uit zien.
In 1960 kwamen ook de Fokker transportvliegtuigen. Dit was de F 27. Die vliegtuigen hebben we nog steeds.
In 1962 kregen we de Starfighter. Dit was een ontzettend snel straalvliegtuig. Dit vliegtuig kwam uit Amerika. Dit vliegtuig kon wel 2300 kilometer per uur vliegen. Dat is wel 20 keer zo snel als je vader of jij in de auto rijdt.
In 1975 kreeg onze Luchtmacht opnieuw nieuwe vliegtuigen. En die vliegtuigen vliegen nu nog steeds. Deze vliegtuigen heten F-16. Dezelfde vliegtuigen kwamen ook in België, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten. De F-16 is later nog heel wat keren in de fabriek terug geweest. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel eens nieuwe apparaten in het vliegtuig gezet, waarmee de piloten ook s’nachts konden vliegen. Dan hebben ze hun eigen ogen niet mee nodig maar kijken ze met een radar op een soort televisie in hun cockpit. De cockpit is de plaats waar de piloot in zit.
De cockpit van de piloot
De F-16
Weet je welke vliegtuigen wij in Nederland nog meer hebben? De Hercules. De Hercules is een heel groot transportvliegtuig, waar we alles mee kunnen vervoeren. In 1995, dat is zeven jaar geleden, is er zo’n Hercules verongelukt op de vliegbasis Eindhoven. Toen zijn er wel 20 of 30 mensen verbrand.
Jullie weten vast nog wel dat Nederland, samen met de Amerikanen, de Duitsers, de Belgen en de Duitsers pas nog oorlog heeft gevoerd in Kosovo. In Kosovo heeft onze Luchtmacht veel bruggen, fabrieken, tanks, treinen en wegen vernietigd van de Serviërs. Wij hebben deze oorlog gewonnen, zodat de Serviërs nu al die arme mensen in Kosovo niet meer kunnen vermoorden en uithongeren.
Gevechtsvliegtuigen
Het bekendste gevechtsvliegtuig van Nederland is de F-16. De F-16 is een jachtvliegtuig en bedoeld om met andere Vliegtuigen te vechten. Maar hij kan nog veel meer. De Wendbare F-16 is ook geschikt voor het aanvallen van Doelen op de grond. Op 12 km hoogte kan de F-16 2172 km per uur halen, ongeveer tweemaal de geluid’s- Snelheid. De F-16 heet officieel de Fighting Falcon (Vechtvalk), maar alle piloten noemen hem liever de Viper (Ader). In de F16 is een tweezits lestoestel. Voorin de leerling en achter hem de instructeur. Piloten dragen een G-pak. Als ze een scherpe bocht draaien, loopt het bloed vanuit hun hoofd naar hun benen en kunnen ze bewusteloos raken. Een G-pak blaast zichzelf bij zo’n bocht automatisch op. Het perst tegen het onderlichaam een houdt het omlaag stromende bloed tegen. En voordat de piloot gaat vliegen. Wordt is het hele vliegtuig nagekeken. Zo’n inspectie kan wel 3 kwartier duren.
Nieuw vliegtuig
Nederland heeft een nieuw gevechtsvliegtuig gekocht. Hij het de J.S.F. ( Joint Strike Fighter ) Hij heeft een gewicht als hij leeg is van 11.000 kg En van zijn wapenlast 6.500 kg. En zijn brandstof 7.500 kg. Zijn lengte is 15.4 meter. En zijn spanwijdte van de vleugels 9/12 meter. En zijn maximale snelheid is 2.000 km per uur Hij kost 40.000.000 euro En Nederland wil er 80 a 100 Amerika maakt er 3.000 tot 6.000 Hij is vanaf 2008 beschikbaar.
Nog wat gevechtsvliegtuigen:
Tunderbolt
Hornet
Passagiersvliegtuigen
Hoe leer je vliegen
Je begint altijd in een sportvliegtuigje als je gaat leren vliegen, omdat dat goedkoop is, ook als je als piloot in een boeing 747 of een ander soort verkeersvliegtuig wilt leren vliegen moet hij dat ook eerst in een sportvliegtuigje leren. Daarna ga je verder leren vliegen in de simulator. Een simulator is net een echt vliegtuig maar dan blijft hij op de grond staan, maar dan lijkt het net of je echt vliegt. Ook is een simulator erg handig voor gevaarlijke oefeningen, zoals wat je doen moet als je neerstort en wat je doen moet als je vliegtuig in de brand vliegt
De Jumbojet
De 747 Jumbojet
De 747 jumbojet is het grootste lijn- vliegtuig ter wereld. Hij kan meer dam 400 personen vervoeren. De jumbo heeft vier enorme straalmotoren voor de voort stuwing. Hij vliegt het beste op een hoogte van 10.500 meter, 20 keer zo hoog als de hoogste wolkenkrabbers. De jumbojet is 64 meter breed tussen de vleugeltips, net zo breed al 35 auto’s naast elkaar de jumbojet vliegt met een snelheid van 930 kilometer per uur
Het opstijgen en het landen van het vliegtuig
Na het oké signaal worden de vleugelneuskleppen en de landingskleppen uitgeschoven.Hierdoor word de oppervlakte van de vleugels vergroot, zodat er meer stijgkracht ontstaat De piloot opent daarna de gashendels waardoor de motoren het vliegtuig voort stuwen over de landingsbaan. Het vliegtuig maakt snelheid. Nu stroomt de lucht sneller over de vleugels en ontstaat er meer stijgkracht.Bij opstijgsnelheid gaat de hoogte roeren omhoog, zodat de neus omhoog komt.
Zodra het vliegtuig omhoog klimt gaat de hoogteroeren weer terug. En worden de wielen terug getrokken. Als het vliegtuig genoeg vaart heeft. Worden de vleugelneuskleppen en de landingskleppen ingetrokken. Het vliegtuig vliegt vervolgens naar een kruishoogte van 10.000 meter. Om te gaan dalen verandert de piloot de hoogte roeren. Er kan gas worden terug genomen. Op aanvlieghoogte brengt de pilloot het vliegtuig met hoogteroeren weer een horizontale vlucht.
Voor de landing worden de landingskleppen uitgeschoven. Zodat de vleugels een grotere kromming krijgen. Hierdoor ontstaat er meer lucht weerstand. Waardoor door het vliegtuig wordt afgeremd. Terwijl het licht groter word. Ook de vleugelneus kleppen worden uitgeschoven. Er word zo namelijk meer licht bij hun lagere snelheid bereikt. Om voldoende snelheid te houden, moet er gas bij worden gegeven. Het ladingsgestel word uitgeklapt. Door de hoogteroeren eventjes te gebruiken. Wordt het toestel recht getrokken. Bij het raken van de grond, worden de grondspoilers omhoog gezet. Zodat de stijgkracht word afgebroken. De luchtstroom wordt hier afgebogen. Hierdoor wordt het vliegtuig omlaag geduwd. De piloot gebruikt de wielremmer om af te remmen. De luchtstroom van de motoren worden naar voren gericht. Zodat er sneller wordt afgeremd. En dan gaat hij de passagiers uitladen. En dan naar de naar zijn plaats waar hij moet staan.
Radarvliegtuig
Altijd handig! Een compleet radarstadion aan boord van een vliegtuig. Zo kunnen straaljager piloten snel geïnformeerd worden over naderende straaljagers of bommenwerpers.
KLM
In 1919 werd ook een Nederlandse luchtvaartmaatschappij opgericht, de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij). De eerst passagiersvlucht werd door de KLM gemaakt op 17 mei 1920, van Londen naar Amsterdam. Op deze vlucht werden twee passagiers vervoerd.
Schiphol in het begin
Met de eerste KLM-vlucht in 1920, werd Schiphol ook onze nationale burgerluchthaven. Voor die tijd, vanaf 1916 werd het tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militaire luchthaven. Vanaf 1920 werd het de thuishaven van KLM. Hierdoor groeide Schiphol snel.
De zwarte doos
De zwarte doos is geen zwarte doos. Maar het is een doos in het vliegtuig Als het vliegtuig eventueel neerstort. Gaan ze gelijk opzoek naar de zwarte doos Want met de zwarte doos kan je alles horen wat de piloot zij. Bij voorbeeld als hij gekaapt is. Maar als het vliegtuig in het water neer is gestort. Is het moeilijker om de zwarte doos te vinden. Maar de zwarte doos kan toch de oorzaak meestal wel vinden.
ik wil er meer over weten want we hebben een groepsspreekbeurt en dan wil im meer wten over vliegtuigs
.,mnmnnnnnn
je kan niet typeeeeeennnnn
Ik vind dit wel fijn om te weten
hij is heel goed met andere vliegtuig spreekbeurten die ik heb gehoord… :-)
Lijkt me een leuk onderwerp voor mijn werkstuk
ik ga dit deels gebruiken voor mijn spreekbeurt
mooie spreekbeurt
b,,m,bn,
dit is zo zo zo slecht
echt cool
sorry dat ik dit tppye
want ik hebhet nodig en sommige wweet ik al door mijn boek
Goeie site maar er is geen bronvermelding geen slot wel foto’s maar die bewegen daar kan je niets mee
Het is heel boeiend en we hebben net een stasijr . Voor WO moeten we iets maken over het vliegtuig.
leuke site
jazeker
Dit is handig voor mijn zoon
Maar wel leuke foto’s
Ik ben hard aan het leren maar dankjewel want dit wordt een leuke spreekbeurt
goede spreekbeurt
handig om te weten
goede spreekbeurt.
Ik vind het leuk, omdat het interessant is. En de foto’s zijn leuk.
dit is echt leuk om te weten
ha ha dit is leuke website
grappig en leerzaam
dis informatief echt
volgens mij kan degene die dit typte niet spellen
best wel goed hoor
leuk onderwerp
leuk
wel leuk
leuk
ik vind het fijn dat jullie zo veel info geven
super ik hou van vliegtuigen