Vulkanen

Hoofdstuk 1 : wat zijn vulkanen

Vulkaan

Vulkanen zien er vaak uit als flinke bergen. Soms stroomt er vuur of lava uit ,met veel wolkeneromheen . Op de top van de berg is een gat , de krater , en daar komt lava uit bij een uitbarsting . Dan is dat een werkende vulkaan. Maar vulkanen hoeven lang niet altijd mooie bergen te zijn . Ze kunnen er ook heel anders uitzien :als gewone scheuren in de grond of als ronde meertjes met helder water . Eigenlijk is een vulkaan alleen maar een gat of een scheur in de grond ,waar gloeiend vloeibaar gesteente en gas uitkomt . dit vloeibare gesteente heet de lava In de wolken die bij een vulkaanuitbarsting te zien zijn , zitten as en losse stenen die tot heel hoog in de lucht geschoten kunnen worden . Alle lava , as en stenen die uit een vulkaan komen liggen om het eigenlijke kratergat heen en stapelen steeds hoger op . Zo groeit na een tijd een echte berg omhoog . Vroeger deelde men vulkanen in drie soorten in : werkende vulkanen , slapende vulkanen en uitgebluste vulkanen .

Hoofdstuk 2 : wat komt er uit vulkanen ?

vulkanen

Als een vulkaan uitbarst , borrelt en vliegt er vanuit de krater alles omhoog : lava gloeiende stenen en gloeiende gassen .Na zo ’n uitbarsting zie je dat materiaal op verschillende plekken rond een vulkaan weer terug .Gloeiende stenen vliegen vanuit een krater omhoog en vallen meestal vlak bij de krater weer op de grond.Bij een goede vulkaanuitbarsting kan de lava wel 15 tot 18 kilometer de lucht ingeschoten worden .Weggestroomd materiaal kan lava zijn, maar ook as en kleinere steentjes. De lava stroomt van een vulkaanhelling en koelt af. Soms liggen ze er als gestolde rivieren bij, wel kilometers lang. As en kleinere steentjes vliegen bij een uitbarsting hoog de lucht in. Vulkaanas is erg vruchtbaar, daarom liggen er vaak vlak onder een vulkaan velden waar de boeren allerlei groenten / granen op verbouwen.

Hoofdstuk 3 : Hoe werkt nu een vulkaan ?

vulkaanuitbarsting

Bij een uitbarsting dringt de magma ( dit is vloeibaar gesteente)vanuit de aarde naar boven, dwars door de aardkorst heen. Doordat de aarde er nog op drukt word de kracht onder de grond erg groot, daardoor vermengt zich ook gas met de vloeibare magma .Op een moment is de kracht zo groot dat de aarde het niet meer houd en barst dan open. Dit noemen we een vulkaan uitbarsting. De magma (wat nu dan lava heet) ,de as en kleinere en grotere stenen worden met zeer grote kracht eigenlijk uit de aarde gespuugt. De lava loopt dan uit de vulkaan naar beneden en verbrand alles wat hij tegen het lijf loopt. Lava is eigenlijk gesmolten gesteente en dus zeer heet. Het verwoest huizen bomen alsof ze er niet staan. Soms kan zo’n uitbarsting wel weken duren en loopt de lava dus ver het land over.En is de schade door de vulkaan ook enorm groot.

Hoofdstuk 4: soorten vulkanen

Uit werkende vulkanen komt vaak nog lava en as omhoog .Deze zijn vaak al van verre te zien omdat er een grote rookwolk uit komt. Slapende vulkanen houden zich al jaren of soms wel eeuwenlang rustig. Deze vulkanen hebben in onze geschiedenis al eens of meerdere keren een uitbarsting gehad. Uitgebluste vulkanen hebben in de ons bekende geschiedenis nog geen uitbarsting gehad . Alleen aan de vorm van de berg en het materiaal om de berg weten we dat het een vulkaan is geweest. De meeste vulkanen liggen trouwens heel diep in de oceanen en zijn dan meestal plat en breed van vorm. De grootste nog werkende vulkaan ter wereld ligt in Ecuador (zuid Amerika ) Deze is maar liefst 5897 meter hoog.

Hoofdstuk 5: De bekendste uitbarsting:

De beroemdste uitbarsting aller tijden is waarschijnlijk de Vesuvius, bij Napels in Italië, in 79 na Christus.Toen de altijd zo rustige berg opeens begon te schudden. De bewoners van het stadje Pompeji werden volledig verrast. Urenlang regende hete as op het stadje neer ,tot de stad onder een meters dikke as laag bedolven was en er meer dan 2000 mensen om het leven kwamen. Deze vulkaan in Italië worde nog steeds veel bezocht door toeristen omdat er een schat aan spullen onder de lava ligt en nog steeds opgegraven word. Verder kan men daar naar boven op de top klimmen en in de nog dampende krater kijken.
spreekbeurt

 

49 Responses to “Vulkanen”

  1. monika

    ik vind het een leuk onderwerp en het is duidelijk vertelt ik snap alles helemaal.
    en de plaatjes zijn goed.

    • leuk ik doe mijn spreekbeurt ook over de vulkaan ik ga met mijn vader een vulkaan bouwen van hout

    • leuk allemaal hoor, maar je zegt niks over lava!

  2. Clarabella Dora Lucy Morgan

    ik vind dit echt goed maar ik heb wat verandert zodat het niet opvallend is dat ik van een website heb gekopieerd want dan kan iemand het gaan opzoeken en er achter komen dat ik van een website heb
    maar dit is echt goed dankje wel hoor!!!!!!!!!!

  3. gaat je niks aan

    ik klip er stukjes uit maar niet helemaal
    wel handig

  4. gaat je niks aan

    ik moet altijd de website er bij schrijven

  5. Milla

    Ik vond het wel een goede werkstuk. Maar ik moet 6 hoofdstukken maken;( Alleen vind ik het wel weinig informatie. Ieder een eigen mening.

  6. lolololol

    wow best goed voor je wrkstuk of sp.

  7. ik heb er veel van geleerd met mijn spreek beurt dank

  8. ik zou volgende keer iets meer informatie vertellen

  9. vulkanen

    super goed geholpen ik ga een vulkaan samen met mijn ouders bouwen en ik hoop op een 10

  10. Shefana

    ik moet dit voor school zit in groep 5 maar ben slimste dus ik mag soms groep 6 sommen doen ♥♥

    • super opschepper natuurlijk ja hoor je bent zo slim
      Shefana

  11. Waarom staat er niet bij hoe oud een vulkaan kan worden. Ik zou dat namelijk heel handig vinden en wat meer info graag verder gaat het wel een BEETJE

  12. ik vind het supergoed maar ik heb het niet natuurlijk alles letterlijk geschreven want dan weet mijn juffrouw dat ik het via internet heb maar ik heb toch niet alles alleen maar paar dingen.

  13. ik vind het supergoed maar ik heb het niet natuurlijk alles letterlijk geschreven allen maar paar dingen.

  14. anoniempjuuh

    ik vind het een korte spreekbeurt!!!