Wandelende tak

Wat is een wandelende tak?

wandelende takEen wandelende tak is het grootste insect ter wereld. Hij kan wel 40 cm lang worden. Hij heeft een schutkleur waardoor hij niet goed te zien is tussen de takken en bladeren. Ze vormen samen de orde van Phasmida ( zeg: fasmida). Dit komt van het woord Phasma en dat betekent ‘ spook’ Er zijn heel erg veel ( wel 4000) soorten, waarvan de meeste in de tropen leven. De meest soorten vind je in Zuidoostazie en Zuidamerika.

Een paar soorten zijn:

  • De groene reuzen tak
  • De stekeltak
  • De borneo tak
  • De vietnamese wandelende tak

Ook wandelende bladeren horen tot deze familie. In Afrika zijn vooral grastakken te vinden. ( dit zijn sprietvormige graseters) De bekendste soort is de Indische wandelende tak die veel mensen als huisdier hebben. De andere soorten zijn wat minder bekend. ‘s Nachts gaan wandelende takken op zoek naar eten, zodat niemand hen kan zien. Overdag blijft hij doodstil zitten als een echte tak. Als hij aangeraakt wordt, laat hij zich plotseling vallen en is niet meer te zien tussen de blaadjes. In Artis kan je veel wandelende takken en ook wandelende bladeren zien. Wandelende takken zijn ook bekend in Hollywood, in de film “Luizenleven”. Veel soorten hebben vleugels en kunnen dus vliegen, anderen niet.

Kleine wandelende takjes noem je nimfen.

Hoe oud kan een wandelende tak worden? :

Als je een wandelende tak goed verzorgd kan hij wel anderhalf jaar oud worden. Maar hij kan natuurlijk altijd dood gaan, bijv als hij klem komt te zitten, verdrinkt of ziek wordt.

Verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes:

wandelende takkenVerschillen tussen een mannetje en een vrouwtje: vaak is het vrouwtje sterker gebouwd dan het mannetje en kan ook langer worden dan het mannetje. Bijv. bij de Borneo Tak: de vrouwtjes worden 8 tot 9 cm lang, terwijl de mannetjes niet groter worden dan 6cm en een stuk minder fors zijn gebouwd. Bij de Groene Reuzen Tak zit er zelfs 7cm verschil tussen! Bij elke soort kan het vrouwtje zichzelf bevruchten, en heeft dus geen mannetje nodig.





Verzorging:

Hoewel de wandelende tak vrij onbekend is bij de meeste mensen is hij erg makkelijk te houden. Makkelijker dan een hond of een kat. Het enige wat je moet doen is ongeveer 1 a 2 maal per maand het terrarium schoonmaken en alle oude bladeren verwijderen.

Je moet dus eerst een terrarium kopen. Er moeten wel gaatjes in de bovenkant zitten, anders krijgt je wandelende tak geen lucht. Hij kan daar doorheen kruipen, dus doe er plastic folie tussen met kleine, maar wel zichtbare gaatjes. Op de bodem kan je zowel aarde als zand strooien. Voor de meeste wandelende takken maakt het niet zo veel uit, omdat ze de meeste tijd doorbrengen in de takken. Ten slotte moet je buiten takjes en blaadjes zoeken. Klimop is het makkelijkst te vinden, dat geef ik ze zelf ook. De braamplant, heesters en verschillende soorten fruit vinden ze ook lekker. Zoek twee kleine potjes op en doe er een beetje water in. Nu kan je de twijgjes erin zetten. Maar pas op!!! Als het potje te groot is kan je wandelende tak erin vallen en verdrinken. De takjes zet je tegen de zijkant aan en tegen de potjes, zodat de wandelende tak zich thuis voelt en overal heen kan lopen. Je houd het terrarium vochtig door het 1 a 2 keer per week te besproeien met een waterstuiver. Verschoon elke maand het terrarium, en zoek nieuwe takjes, twijgjes en bladeren. Dan moet je natuurlijk wel de wandelende takken in een apart bakje doen.

De wandelende takken hebben in ieder geval een klimmogelijkheid in de bak hebben. Dit heeft hij nodig om te kunnen vervellen. Hij klimt dan omhoog langs een lange tak en laat zijn oude vel dan achter.

De temperatuur in het terrarium moet constant zijn en tussen de 18 en 30 graden. Deze ideale temperatuur kun je bereiken met kunstlicht of een warmtelamp, maar als je in een goed geïsoleerd huis woont is het meestal nooit kouder dan 18 graden en hoef je dus niets te doen.

Wanneer een wandelende tak volwassen wordt heeft te maken met de ruimte en de temperatuur. Bij goede omstandigheden duurt het ongeveer 3 a 4 maanden en zijn ze inmiddels 5 tot 7 keer verveld.

Eitjes:

Wanneer je wandelende tak eitjes krijgt, betekent dat, dat je wandelende tak het goed naar zijn zin heeft in hun terrarium. De Groene Reuzen Tak legt haar 1cm grote eitjes en boort ze met haar legboor gelijk 4cm diep in de grond. Na een paar maanden komen ze uit. Een Stekel Tak legt 2,5 mm grote eieren die na 5 tot 6 maanden uitkomen. Bij elk soort is dat weer anders. Vaak worden de eitjes van en wandelende tak door mieren verspreid.

Je kan de eitjes apart in een glazen pot doen met hele kleine gaatjes. Maar je kan ze ook gewoon in het terrarium laten zitten. Als je het terrarium schoon gaat maken, haal je de eitjes er natuurlijk even uit. Je moet goed kijken of ze niet op blaadjes zitten die je weg gaat gooien. Het kan 3 maanden duren voordat de eitjes uitkomen.

Camouflage:

Wandelende takken zijn echte kunstenaars van camouflage. Naast dat de dieren op een takje of twijgje lijken, hebben ze ook een schutkleur, van donkerbruin tot felgroen. Als de temperatuur, het licht en de vochtigheid een beetje meehelpen, zijn ze echt volledig verdwenen in hun omgeving. Het is ook vooral een kwestie van goed stilzitten. Wandelende takken vervellen ook. Als hij anderhalf jaar oud wordt kan hij zo n 5 tot 6 keer vervellen. Dus schrik niet als je wandelende tak onderste boven hangt en langzaam openscheurt; Dit hoort bij het verloop van de vervelling.

Wil je zelf een wandelende tak? :

Er zijn veel mensen die eitjes en wandelende takken verkopen. Je kunt ze op internet bestellen en als het goed is krijg je ze na een paar dagen in een enveloppe thuisgestuurd.

spreekbeurt
 

12 Responses to “Wandelende tak”

  1. nienke mantel

    echt super goede informatie ik heb zo mijn spreekbeurt in elkaar gekregen

    • het is echt kei goede info.
      we hebben zelf ook een wandelende takken gehad.
      een wandelende tak is heel handing en leuk want je hoeft hem niet te voeren, want het zijn hele SLIMMEN insecten.
      shit voor mensen die niet van wandelende takken houden.
      we love them.

  2. nienke mantel

    echt super goede informatie

  3. Hallo,

    Welke klimop eten ze precies, je heb ze ook als kamerplantje, het lijkt mij wel leuk om ze in een grote glazen bak te doen met een kamerklimop er in. Wie weet of dit kan ?

  4. chinook120

    ik heb zelf ook wandelendetakken dat is erg leuk maar ik heb een vraag wat voor fruit eten ze ik heb het antwood voor zondag nodig en is voor mijn kring

  5. Yolosnoetje

    Ik heb een vraagje voor mijn spreekbeurt. Veel kinderen uit mijn klas willen weten hoe het hart van een wandelende tak eruit ziet. Ik heb heel veel sites gecheckd, maar ik kon niks vinden. Heeft iemand enig idee?

    • hey yolosnoetje wandelende takken hebben geen hart!

  6. lollllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

    doe ook wandelend blad