Zonne-energie

Inleiding

De zon komt iedere ochtend op en gaat aan het einde van de dag weer onder. We staan er eigenlijk niet bij stil, maar zonder de zon kunnen mensen, dieren en planten niet leven. En de zon kan ook energie opwekken. Energie gebruiken we bijna voor alles. Bijvoorbeeld als je het licht aanzet in je slaapkamer, je mobiel oplaadt, of als je onder een warme douche staat. We gebruiken de energie die van de zon komt al duizenden jaren en nu kan diezelfde zon ook zorgen voor onze energie. Voordat ik hier op inga, zal ik jullie eerst wat meer over de zon zelf vertellen.

De zon

zonne-energie1De zon is misschien wel de grootste ster die er in het heelal is. De aarde is echt een heel stuk kleiner. De zon is zelfs zo’n miljoen keer groter. Naast dat de zon heel erg groot is, is de zon ook heel erg warm. De buitenkant van de zon is 5.500 graden. Wetenschappers denken dat de binnenkant zelfs 15 miljoen graden is. Gelukkig staat de zon ver weg van de aarde. Het zou ongeveer 26 jaar duren om de zon te bereiken met het vliegtuig. Ik denk dat wij anders niet zouden kunnen leven als de zon dichterbij zou staan, omdat het dan te warm zou zijn.

Grieken

De Grieken ontdekten als eerst hoe we de zon wel kunnen gebruiken als energiebron. Zonlicht wordt al eeuwen gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo bouwden de Grieken 2.500 jaar geleden huizen met extra dikke muren. Deze muren waren wit, omdat de Grieken wisten dat de zon dan weerkaatst en de woning overdag niet te warm zou worden. In de avonduren werd de warmte, die was opgenomen door de muren, omgezet in warmte. Als een soort verwarming die we tegenwoordig ook kennen. Deze methode wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt in warme landen. Deze bevinden zich over het algemeen rond de evenaar, het midden van de wereld.

Romeinen

Naast dat de Grieken de energie van de zon hadden ontdekt, deden de Romeinen dat later ook. Zij bouwden een door glas afgesloten ruimte, waardoor water opgewarmd kon worden door de zon. Dit werd een Heliocamini genoemd. De kennis over de werking van de zon, en vooral wat men ermee kon doen, werd in honderden jaren doorontwikkeld. Aan het einde van de 18e eeuw werd het eerste apparaatje dat met zonne-energie uitgevonden, namelijk een zonnecollector.

Zonnecollector

Een zonnecollector wordt gebruikt om het zonlicht om te zetten in warmte. Deze warmte kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verwarmen van water, zodat wij warm kunnen douchen. Daarnaast kan de warmte ook worden gebruikt als verwarming. Een zonnecollector is meestal een metalen apparaat waar een vloeistof doorheen gaat. Zo kan de warmte die is gemaakt met het zonlicht worden vervoerd.

Zonnepanelen

Om onze huizen te voorzien van elektriciteit zie je steeds vaker zonnepanelen op daken. Deze panelen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Doordat huishoudens dit zelf opwekken, hoeven ze minder elektriciteit te betalen aan energieleveranciers. Energieleveranciers zorgen dat jij thuis elektriciteit hebt als je geen zonnepanelen hebt. Tegenwoordig zijn er heel veel bedrijven met verschillende soorten elektriciteit. Daardoor moet je zorgvuldig energie vergelijken om te zien wat voor elektriciteit je thuis wilt. Niet alle elektriciteit van bedrijven is namelijk even goed voor het milieu.

energie-bewegende-animatie-0003

 

Duurzaam

Zonne-energie gaat nooit op. De zon zal altijd opkomen en aan het einde van de dag ondergaan. Daardoor wordt zonne-energie als een duurzame energiebron gezien. Energie uit water en wind horen ook tot deze groep. Soms wordt er ook energie opgewekt door kolencentrales. Dit is heel erg slecht voor het milieu. Hierdoor kunnen wij en dieren minder gezond leven. Duurzame energie vind ik daarom erg belangrijk.

Leuke feitjes

  • zonne-energie2De Sahara is de grootste woestijn in de wereld. Hier schijnt de zon ook heel erg veel. Als we 1 procent van de Sahara vol zetten met zonnepanelen, dan zouden we genoeg elektriciteit op kunnen wekken voor de hele wereld.
  • Sommige mensen moeten niezen als ze in de zon staan.
  • De zon is nu zo’n 4,6 miljard jaar oud.
  • Sommige mensen zijn allergisch voor de zon. Dit heet Erythroëtische Protoporphyrie (E.P.P). Hierdoor moeten ze veel binnen blijven. Dit is eigenlijk helemaal niet leuk natuurlijk.
 

Comments are closed.