Bijna iedereen vindt een spreekbeurt geven wel spannend. De een iets meer dan de ander. Maar wanneer er dingen misgaan, zorgt dat natuurlijk helemaal voor zweethanden! Toch kun je jezelf voorbereiden op dingen die fout kunnen gaan. Dat zorgt ervoor dat je rustiger bent tijdens je spreekbeurt. Omdat je al weet wat je eraan kunt doen!
In dit blog geven we vijf voorbeelden van dingen die mis kunnen gaan, en hoe jij daarop kunt reageren of je kunt voorbereiden.
Technische problemen
De kans is groot dat je voor je spreekbeurt gebruik maakt van het digibord en een PowerPoint Presentatie. Superhandig natuurlijk, die technische en digitale dingen. Maar het is altijd slim om er rekening mee te houden dat je er geen gebruik van kunt maken. En om dan iets achter de hand te hebben.
Print bijvoorbeeld je presentatie uit, zodat je hem in ieder geval bij de hand hebt, mocht het digibord het niet doen. Zit er een filmpje in je presentatie en werkt het niet? Zorg er dan voor dat jij zelf kunt vertellen wat je met het filmpje wilde vertellen. Vergeet ook niet dat je altijd om hulp mag vragen aan je juf of meester. Of misschien kan een van je klasgenoten je wel helpen!
Ik weet het niet meer!
Veel kinderen (en volwassenen!) zijn bang dat ze niet meer weten wat ze moeten zeggen tijdens een spreekbeurt. Dat is dus helemaal niet raar en het kan bovendien iedereen overkomen. Dat je ineens totaal de draad van je verhaal kwijt bent, of niet meer weet hoe je verder moet. En dat je dan stil valt, het zweet breekt je uit. Niet leuk. Maar ook niet het einde van de wereld!
Blijf vooral kalm en rustig. Want als je in paniek raakt kan je brein helemaal niet meer goed informatie terugvinden.
Om te voorkomen dat je vergeet wat je moet zeggen kun je natuurlijk je hele spreekbeurt woord voor woord opschrijven. Handig voor jou! Maar voor je klasgenoten is er niet zo veel aan als jij alles voorleest. Dat is ook niet echt wat een spreekbeurt is. Maar je kunt wel een spiekbriefje maken, waarop je steekwoorden schrijft, of kleine tekeningetjes maakt of plaatjes plakt. Wat jou maar helpt bij het onthouden van je verhaal. Als je het echt even niet meer weet mag je dat ook gerust even zeggen. Vaak helpt dat al om weer rustiger te worden en haalt het de spanning weg.
Trilhanden
Je staat voor de klas en je hebt je spiekbriefje in je handen. Maar die handen trillen zo erg dat je het bijna niet kunt lezen. En wat ziet dat er ook stom uit! Hoe meer je erover nadenkt hoe erger het trillen wordt en ineens weet je ook niet meer wat je moet zeggen. Paniek!
Allereerst, als je handen een beetje trillen merk je dat zelf vaak veel meer dan een ander. Als je het vervelend vind dat je trilhanden hebt, is rustig ademhalen heel belangrijk. Adem diep in door je neus en laat je buik daarbij bol worden en adem rustig weer uit.
Ze luisteren niet!
Je hebt je spreekbeurt supergoed voorbereid en je weet wat je wilt vertellen, maar als je daar staat lijkt het net alsof er niemand naar je luistert. Ten eerste: het lijkt soms of mensen niet luisteren, maar dan luisteren ze toch wel.
Bovendien heb je er geen controle over of iemand besluit naar jou te luisteren. Tenminste, niet helemaal. Je kunt het wel makkelijker maken om naar jou te luisteren.
Bijvoorbeeld door niet alles van een blaadje te lezen, maar het ook een beetje uit je hoofd te vertellen. Gebruik daarbij niet de hele tijd dezelfde stem en toon, maar wissel daar een beetje in af. Doe maar alsof je een acteur of actrice bent die een tekst opzegt in een film of serie. Dat voelt misschien een beetje overdreven, maar het is veel fijner om naar te luisteren.
Wissel ook je praatje af met een plaatje of iets anders. Dan hou je de aandacht beter vast.
Te weinig tijd of tijd over!
Een spreekbeurt duurt meestal zo’n tien minuten of een kwartiertje. Maar wat nou als je bezig bent en merkt dat je veel te langzaam bent geweest en te weinig tijd hebt? Dan is het handig als je er van tevoren over na hebt gedacht wat je kunt overslaan. Dan hoef je dat niet op het moment zelf te doen.
Andersom kan natuurlijk ook nog, je bent als een cheeta door je spreekbeurt heen gevlogen en bent al veel te snel klaar. Als je van tevoren iets bedenkt om nog toe te voegen aan je spreekbeurt, bijvoorbeeld een vraag en antwoord spelletje met het publiek, dan heb je altijd iets achter de hand.
Veel succes met je spreekbeurt!
Comments are closed.