Spreekbeurt over wat er gebeurt bij een auto-ongeluk

Oei! Er is een ongeluk gebeurd. Dat gebeurt heel vaak. Elk jaar krijgen 430.000 mensen te maken met een ongeluk. Soms raken mensen daarbij gewond, en soms is er alleen maar schade aan de auto. In deze spreekbeurt vertel ik je wat er gebeurt bij een auto-ongeluk.

De politie bellen

Als er een auto-ongeluk is geweest en er gewonden zijn, bel je de politie. De politie kan dan de weg afzetten en de mensen die in de auto hebben gezeten helpen. Als er mensen gewond zijn, moet er misschien ook een ambulance komen. Het is heel belangrijk dat de mensen die in de auto zaten, op een veilige plek gaan staan. Bijvoorbeeld in de berm of bij een vangrail. Ze moeten dan ook een veiligheidshesje aan. Als er geen gewonden zijn en het ongeluk niet zo groot was, kunnen de mensen ook zelf problemen oplossen.

Ze kunnen bijvoorbeeld zelf telefoonnummers uitwisselen, zodat de kapotte auto’s weer gemaakt kunnen worden. Ze vullen ook een papier in waar op staat wat er is gebeurd. Bij een auto-ongeluk mag je nooit wegrijden, want dan kun je straf krijgen.

De auto wordt misschien weggesleept

Als de auto niet meer wil rijden, moet de auto worden weggesleept. De eigenaar van de auto belt dan naar de verzekering. De verzekering kan dan helpen met een sleper vinden en de auto naar een garage te brengen, waar de verzekeraar een contract mee heeft. Misschien krijgt de eigenaar dan een auto om te lenen, zodat deze wel gewoon op zijn werk kan komen, naar de dokter kan of naar het ziekenhuis kan.

De auto gaat dan naar de hersteller. Dat is iemand die probeert de auto weer te maken. Soms kan de auto niet meer gemaakt worden. Dat heet dan ‘total loss’. Dat is Engels voor ‘helemaal verloren’.

De eigenaar belt met de verzekering

Bij een ongeluk belt de eigenaar met de verzekering. In Nederland moet iedereen met een auto een autoverzekering hebben. Dat moet op z’n minst een verzekering zijn die de schade aan andere mensen dekt. Dat is de WA-verzekering. Je hebt ook de WA+ beperkt casco verzekering. Die verzekering dekt de schade aan anderen, en sommige soorten schade aan je eigen auto. Dergelijke verzekeringen kun je bijvoorbeeld bij Univé afsluiten.

De grootste verzekering is de allriskverzekering. Daarmee ben je verzekerd voor bijna alle soorten schade aan je eigen auto en aan de auto van anderen, als je een ongeluk veroorzaakt. Wat de verzekering voor je kan doen, heeft te maken met wat voor verzekering je hebt.

Geld krijgen om de auto te repareren of een nieuwe auto te kopen

Soms krijg je van de verzekering geld om de auto te repareren. Misschien is de auto helemaal niet meer te repareren. Dan moet je een nieuwe auto kopen. Daar krijg je dan geld voor van de verzekeraar. Dat is niet zo veel geld als wat je moest betalen om de auto nieuw te kopen.

Je krijgt wat de auto waard was voor het ongeluk. Dat noem je de dagwaarde. Met dat geld kun je dan een auto kopen die lijkt op de oude auto.

 

 

Comments are closed.