Amsterdam

Amsterdam is een stad waar je nooit over uitgepraat raakt. Het bruist van de energie, heeft een rijke geschiedenis en zit vol verrassingen. Ben je er weleens geweest? Dan heb je vast door de smalle straatjes geslenterd, de geur van verse stroopwafels opgesnoven en de talloze fietsen ontweken. Als je nog nooit in Amsterdam bent geweest, dan is dit zeker de moeite waard. Hoe leuk is het om samen een rondvaart Amsterdam te doen, zodat je vanaf de Amsterdamse grachten alles kunt zien.

Waar komt de naam Amsterdam vandaan

Ooit nagedacht over waar de naam Amsterdam vandaan komt? Het antwoord is eigenlijk best logisch. De stad ligt aan de rivier de Amstel en kreeg zijn naam van een dam die daar werd gebouwd om overstromingen te voorkomen. Slimme zet toch? Vroeger heette de stad zelfs Amstelredamme, maar laten we eerlijk zijn, dat bekt niet zo lekker als Amsterdam.

Hoe is Amsterdam ontstaan

Stel je eens voor dat Amsterdam ooit een moeras was waar niemand wilde wonen. Klinkt raar toch? Maar dat was echt zo. Het gebied overstroomde continu en leek totaal onbewoonbaar. Toch zagen handelaren er wel brood in en bouwden ze dijken en een dam. En dat werkte. Met een haven op de perfecte locatie groeide Amsterdam razendsnel. Voor je het wist, was het een bruisend handelscentrum vol pakhuizen, schepen en koopwaar. Amsterdam was dé plek om te zijn!

Waarom is Amsterdam de hoofdstad

Je zou denken dat de hoofdstad van een land de plek is waar de regering zit, toch? Nou, in Nederland niet. Sinds 1795 is Amsterdam officieel de hoofdstad, maar de regering doet lekker zijn eigen ding in Den Haag. Waarom? Omdat koningen en koninginnen hier gekroond worden, zoals koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Willem-Alexander. Handig? Niet echt. Bijzonder? Zeker wel. En laten we eerlijk zijn, Amsterdam klinkt als hoofdstad toch een stuk beter dan Den Haag.

Hoeveel mensen wonen er in Amsterdam

Amsterdam is door de eeuwen heen gigantisch gegroeid. Rond 1200 woonde er bijna niemand, en in 1860 waren dat er al zo’n 510.000. In 2012 waren het er bijna 800.000 en tegenwoordig zijn dat er nog veel meer. De stad is een magneet voor mensen van over de hele wereld. Je hoort er elke taal en ruikt eten uit alle windstreken.

Bekende plekken in Amsterdam

Als je in Amsterdam bent, zijn er plekken die je gewoon niet mag missen. De Dam is het kloppende hart van de stad en altijd een drukte van belang. De Kalverstraat is perfect als je van shoppen houdt, al moet je wel van drukte en lange rijen bij de paskamers houden. En de grachten? Die geven Amsterdam dat schilderachtige gevoel. Musea zijn er ook genoeg, van het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis tot het indrukwekkende Rijksmuseum. Wil je alles op een rustige manier kunnen bekijken? Boek dan een canal tour Amsterdam, zodat je vanaf het water langs alle bijzondere plekken kunt varen.

Leuke weetjes over Amsterdam

Amsterdam zit vol grappige feitjes. Wist je dat Amsterdammers hun stad ook Mokum noemen? Of dat New York ooit Nieuw-Amsterdam heette? Blijkbaar wilden de Nederlanders hun sporen achterlaten aan de andere kant van de oceaan. En wat dacht je van het lied ‘Geef mij maar Amsterdam’ van Johnny Jordaan? Vraag het aan een Amsterdammer en hij zingt het zonder twijfel mee. Oh, en als je hier woont, moet je eigenlijk een fiets hebben. Met meer fietsen dan inwoners is het dé manier om je door de stad te bewegen, al is het soms een wonder dat er niet dagelijks botsingen plaatsvinden.

 

Comments are closed.