Autosloperij

De auto is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Jongeren willen op steeds jongere leeftijd hun rijbewijs halen, en een eigen auto aanschaffen. Het spreekt voor zich dat zij niet de hoofdprijs kunnen betalen voor hun auto. Daarom is er een steeds grotere handel in gebruikte auto’s, maar ook in gebruikte auto-onderdelen. Deze auto-onderdelen kunnen worden gekocht bij de autosloperij. Een autosloperij is zoveel meer dan het eindstation van onze heilige koe. Tegenwoordig zijn er ook autosloperijen die actief zijn als auto-onderdelen winkel of als bergingsbedrijf. Wanneer de auto total loss is verklaard na een ongeluk, of niet meer te repareren of herstellen is om door de APK keuring heen te komen heeft hij nog slechts een zogeheten sloopwaarde of schrootwaarde. Een auto wordt op dat moment opgehaald door een medewerker van de autosloperij. Daar wordt alles wat nog bruikbaar is verwijderd uit de auto. Bij de onderdelen van een auto mag je ongeveer denken aan de volgende percentages; het percentage metaal in een auto bedraagt 74 procent. Rubber is 5 procent. Je mag dan denken aan onder andere de banden. 11 Procent is kunststof. Je mag dan denken aan het interieur en de bumpers. 3 Procent van de auto is glas. De autoruiten in dit geval. De laatste 7 procent is vloeistof. Denk dan aan onder andere koelvloeistof.

Wat gebeurt er met een auto op leeftijd

Een auto is doorgaans helemaal ‘op’ bij een leeftijd van gemiddeld 14,6 jaar. Wanneer de auto aan het eind van zijn levensduur is wil dat echter nog niet zeggen dat alle onderdelen versleten zijn. Daarom gaat een auto, wanneer je er nog slechts een ‘sloopwaarde’ voor krijgt naar de autosloperij. Hier zit ook altijd nog wel wat onderhandelingsruimte in. Het loont om zelf te kijken of er nog onderdelen in je auto zitten die de moeite waard zijn, en wat de waarde van die onderdelen is. Oftewel het auto demontagebedrijf. Hier wordt je auto volledig gedemonteerd. Alle onderdelen die nog bruikbaar zijn worden apart gehouden. Hier bestaat namelijk een levendige handel in. De auto onderdelen die uit de auto worden gehaald en die nog verkoopwaarde hebben worden verhandeld via het inname en verwerkingssysteem van Auto Recycling Nederland. Plusminus 85 procent van alle auto onderdelen wordt op die manier hergebruikt. Er zijn ook auto onderdelen die niet meer als onderdeel worden verkocht, maar die functioneren als grondstof van andere producten. Zo wordt metaal omgesmolten en hergebruikt voor andere artikelen en van rubber banden worden schokdempende tegels voor in onder andere speeltuinen gemaakt.

Een online markt met auto-onderdelen

Wanneer je een auto-onderdeel voor een auto nodig hebt, ook een onderdeel voor een al wat oudere auto of een niet zo heel gangbaar type, loont het dan ook om te kijken op het internet. Hier is een aantal aanbieders van auto-onderdelen, dat losse auto onderdelen te koop aanbiedt. Je kan op die manier op een heel schappelijke prijs aan een voor jou interessant auto onderdeel komen voor een prijs die ver beneden de nieuwwaarde ligt. Bovendien draag je op deze manier bij aan het milieu. Er hoeft immers geen nieuw auto onderdeel te worden geproduceerd wanneer je een gebruikt auto onderdeel koopt. Je spreekt dus van een win-win situatie.

Bronvermelding

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *