Autoverzekering

In Nederland rijden meer dan 8 miljoen auto’s rond. Als jij later een auto wilt aanschaffen, ben je dus niet alleen op de weg. Hoewel je natuurlijk hoopt nooit een ongeluk te krijgen, is dit niet altijd te voorkomen. Je zult je auto dus moeten verzekeren. Wat is een autoverzekering en is zo’n verzekering verplicht of niet? Hoeveel ben je daar maandelijks aan kwijt en hoe vind je de goedkoopste autoverzekering?

Is een autoverzekering verplicht?

Ja, in Nederland is het hebben van een autoverzekering verplicht. Er zijn verschillende verzekeringen waar je uit kunt kiezen, maar je moet minimaal WA-verzekerd zijn. WA staat voor wettelijk aansprakelijk. Met deze verzekering ben jij dus verzekerd wanneer je schade veroorzaakt aan een andere auto. Stel je voor dat deze verzekering niet verplicht zou zijn. Een andere automobilist kan een fout maken waarbij jouw auto beschadigd raakt, maar deze automobilist heeft geen verzekering en kan niet betalen voor de schade aan jouw auto. Dat zou voor grote problemen zorgen.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat jij degene bent die de botsing veroorzaakt in het verkeer. Nu is het niet alleen de auto van de onschuldige automobilist die schade heeft opgelopen, maar ook jouw eigen auto. Met een WA-autoverzekering zal je geen geld krijgen van de verzekering om je eigen wagen te repareren. Er zijn gelukkig verzekeringen waarbij dit wel mogelijk is.

De WA + beperkt incasso

Met dit type verzekering is ook jouw auto verzekerd. Welke kosten precies gedekt zijn met zo’n verzekering is afhankelijk van welke verzekeraar je kiest, maar je moet hierbij denken aan schade die ontstaan is door:

–           Brand

–           Een botsing met een dier

–           Storm

–           Diefstal

–           Ruitbreuk

WA + volledig casco

Een WA+ volledig casco wordt ook wel een allrisk-autoverzekering genoemd. Deze zal je auto in nog meer gevallen verzekeren. Heb je een ongeluk veroorzaakt en jouw auto heeft ten gevolge hiervan ook autoproblemen? Dan heb je een allriskverzekering nodig als je deze schade vergoed wilt krijgen. Soms is schade niet te verhalen bij de verzekering. Als je bijvoorbeeld dronken achter het stuur gaat zitten en je krijgt een ongeluk, zal de verzekering je niet helpen.

Hoe bepaalt een verzekeraar de autopremie?

Iedere verzekeraar heeft zo zijn eigen berekeningen om te bepalen hoeveel premie jij moet gaan betalen. Ze houden met deze berekening rekening met verschillende factoren, zoals:

–           Het gewicht van je auto

–           Waar je woont

–           De waarde van je auto

–           Het aantal schadevrije jaren

–           Je leeftijd

–           Hoeveel kilometers je rijdt per jaar

Wanneer je jong bent, vraagt een verzekeraar veel premie. Als je 24 bent, kun je voor een bedrag van 50 euro per maand al een goedkope autoverzekering hebben, terwijl jongeren van 18 al snel moeten uitgaan van 100 euro per maand. Hetzelfde type verzekering zou bij een andere verzekeraar zelfs 150 euro kunnen kosten. Online de autoverzekering vergelijken is dus heel belangrijk. Het kan je jaarlijks honderden euro’s besparen.

 

Comments are closed.