Autoverzekeringen

Stel je voor je haalt later je rijbewijs en na even sparen kan je eindelijk jouw eigen auto kopen. Nu moet je naast de auto die je koopt, ook een autoverzekering aanschaffen. Wil je weten wat dat betekent en waarvoor je dit zeker moet doen? Je leest er alles over in deze spreekbeurt.

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is een verzameling van allerlei verzekeringen die bedoeld zijn om de schade aan je auto of schade door je eigen auto te verzekeren. Bijvoorbeeld als je aangereden wordt door een auto die van links komt en daardoor schade is aan jouw auto, zal de verzekering een groot deel terugbetalen voor de reparaties die je auto zal moeten ondergaan. Maar ook wanneer jijzelf gewond bent geraakt in een auto-ongeval. Als je nog nooit het woord verzekering hebt gehoord, leg ik dit even uit. Een verzekering is een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij of beter gezegd bedrijf en diegene die een verzekering nodig heeft. Bijvoorbeeld je ouders hebben een verzekering nodig en zullen dat dan aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij. Een verzekering zorgt er vooral voor dat je niet in geldproblemen geraakt bij risico’s die je kan oplopen zoals bijvoorbeeld een autoaccident en heel je auto is verwoest. Dan komt de verzekering met het geld om je financieel te steunen.

Is een autoverzekering verplicht?

Een autoverzekering is zeker verplicht en dit in de hele Europese Unie. Stel je voor dat je een zwaar auto ongeluk meemaakt waarbij je aangereden wordt en zeer zware letsels van overhoud. Dan zou je zelf uit je eigen zak al de ziekenhuiskosten moeten betalen, wat veel geld zou kosten en bijna niet haalbaar is voor je portemonnee. Daarom hebben ze een autoverzekering verplicht gemaakt, voor je eigen veiligheid en portemonnee.

Autoverzekeraars

Nederlandse autobezitters kunnen hun autoverzekering afsluiten via een autoverzekeraar. Dit is een bedrijf wat verzekeringen aanbiedt. Zodra je een schade hebt kun je het laten vergoeden door de verzekeraar. Vooraf autoverzekeringen vergelijken is handig, omdat er in Nederland tientallen autoverzekeraars zijn, die allemaal anders premies hanteren. Zo vind je snel de beste autoverzekering.

Welke verzekeringen zitten in een autoverzekering?

Een typische standaard autoverzekering bestaat uit drie verschillende verzekeringen namelijk een aansprakelijkheidsdekking, beperkte cascodekking en een volledige cascodekking. Deze woorden klinken heel ingewikkeld maar zijn makkelijk uit te leggen. Een aansprakelijksheidsdekking is heel handig wanneer jij bijvoorbeeld iemand per ongeluk hebt aangereden en daardoor iemand zijn auto hebt kapot gemaakt. Moest je het uit je eigen portemonnee moeten betalen, kan je al snel duizenden euro’s kwijt zijn. Met een aansprakelijkheidsdekking niet want dan zal deze verzekering je helpen bij het betalen van die schade door een bepaalde som geld mee te betalen.

Dan de beperkte cascodekking zal schade terugbetalen die je niet hebt voorgehad op de openbare weg door een botsing of aanrijding, maar wel op andere manieren. Bijvoorbeeld als iemand je ruit heeft ingeslagen of wanneer je auto geraakt is door bliksem zal deze verzekering je schade terugbetalen, als je het kan bewijzen. De laatste is de volledige cascodekking. Deze zal schade terugbetalen wanneer je met je auto gebotst, geslipt of van de weg bent gereden. Dit is dus wel allemaal op de openbare weg.

Ziezo, nu weet je hoe een autoverzekering in elkaar zit en zal je later zeker veilig en verzekerd op de baan terechtkomen.

 

 

Comments are closed.