Doe dit liever niet tijdens een spreekbeurt

Het is handig om te weten wat je allemaal moet doen tijdens een spreekbeurt, maar het is ook goed om te weten wat je beter niet kunt doen. Door onderstaande dingen te voorkomen, word jouw spreekbeurt namelijk een stuk beter!

Niemand aankijken

Hoe jij je spreekbeurt presenteert is misschien nog wel belangrijker dan wat je precies vertelt. Om van je spreekbeurt een succes te maken is het belangrijk dat je op een zelfverzekerde manier overkomt (zelfs als je dat van binnen eigenlijk helemaal niet zo voelt!).

Als jij je spreekbeurt van een papiertje voorleest terwijl je met niemand oogcontact maakt, met een zacht, bibberend stemmetje, dan is de kans groot dat je publiek al snel afgeleid is. En dat wil je natuurlijk niet!
Het is belangrijk dat iedereen aandachtig naar je luistert. Dat doe je door duidelijk te praten, en regelmatig even naar je publiek te kijken. Ook is het belangrijk dat je niet de hele tijd op dezelfde toon praat, maar dat je jouw verhaal een beetje boeiend maakt om naar te luisteren.

Vind je het heel spannend om een spreekbeurt te geven, dan kan dit best lastig zijn. Het kan helpen om te doen alsof je een rol speelt. Alsof het eigenlijk een soort toneelstukje is. Jij bent tijdens je spreekbeurt niet langer jezelf, maar je bent een presentator, bijvoorbeeld zoals Freek Vonk of je bent een van je favoriete YouTube- influencers. Hoe vertellen zij iets? Probeer dat gewoon na te doen, met je eigen twist eraan. Zodat het toch je eigen ding wordt.

Alleen maar praten

Als jouw klasgenoten een hele spreekbeurt lang alleen maar moeten luisteren naar jouw gepraat, is dat misschien een beetje saai en gaan ze zitten kletsen of klieren. Dat moet natuurlijk niet. Hoewel het een spreekbeurt heet, is het niet slim om alleen maar te praten.

Door je spreekbeurt te onderbreken met andere elementen, zoals een filmpje, vragen aan het publiek of een demonstratie, maak je het veel interessanter. Niet alleen voor je publiek, maar ook voor jezelf.

Al je tekst in de Powerpoint zetten

Tijdens een spreekbeurt kun je gebruikmaken van allerlei dingen, zoals een mooie poster of een hippe Powerpoint. Als je het lastig vindt om te onthouden wat je allemaal moet zeggen, heb je misschien de neiging om al je tekst dan maar in de Powerpoint te zetten. Dan kun je het immers gewoon voorlezen!
Maar dat is niet de bedoeling en bovendien voor je publiek niet zo interessant. Zet daarom steekwoorden in je Powerpoint, zodat jij precies weet waar je bent in je verhaal en het voor je publiek duidelijk is wat er nog gaat komen. De Powerpoint is ook perfect om filmpjes en plaatjes in te verwerken.

Een onderwerp kiezen dat jij niet interessant vindt

Misschien had je vader een heel goed idee, of lag er nog een kant en klare spreekbeurt van je oudere broer of zus, of heb je gewoon iets van internet geplukt, maar is het eigenlijk niet iets wat jij nou zo interessant vindt. Kies het dan niet als jouw spreekbeurt onderwerp!

Het is heel belangrijk dat jij het een interessant en leuk onderwerp vindt, want alleen dan kun jij er écht met enthousiasme over vertellen. Het is dan ook veel makkelijker om alle informatie erover te verzamelen. Kies dus altijd een onderwerp waar jij blij van wordt. Dat maakt alles een stuk makkelijker.

Levende dieren

Als je een spreekbeurt houdt over een dier, is het natuurlijk helemaal geweldig als je dat dier ook kunt meenemen naar je spreekbeurt. Maar, als je dat doet is het wel belangrijk dat je het goed doet. Ten eerste moet je er goed over nadenken of het voor het beestje wel zo fijn is om in een klaslokaal of op een schoolplein te zijn, met allemaal kinderen die geluiden maken.

Als dat geen probleem is, is het belangrijk dat je eerst je spreekbeurt doet en dan pas het dier erbij haalt. Doe je dat andersom, dan luistert er namelijk niemand meer naar wat jij te vertellen hebt, maar steelt het dier de show! Bewaar het dier dan ook als de klapper van je spreekbeurt op het einde.

 

 

Comments are closed.