Elektrische fietsen

Fietsen kennen we allemaal. Je ziet ze in Nederland overal waar je kijkt: op het fietspad, in de fietsenstallingen en soms zelfs achterop de auto. Waarschijnlijk heb je zelf ook een fijne fiets, waarmee je kan fietsen naar school, naar je sportclub of naar opa en oma. Je hebt vast wel eens gemerkt dat het hartstikke druk is op de fietspaden als je naar school fietsts. Zeker als je in de stad woont heb je je vast wel eens verbaasd over het aantal fietsen die je op een dag ziet, en dat is niet zo vreemd. Wist je dat er in Nederland meer fietsen zijn dan mensen? Nederland telt 22,9 miljoen fietsen. Dat zijn ruim 1,3 fietsen per inwoner!

Wat is een e-bike eigenlijk?

Er is nog meer aan de hand. In Nederland worden steeds meer e-bikes, ofwel elektrische fietsen verkocht. Nederland telt er al 2,6 miljoen, maar hoe werkt een e-bike eigenlijk? Je hebt ze misschien zelf al eens gespot: supersnelle fietsen met een raar blok in de bagagedrager. De mensen die erop fietsen halen je met gemak in, maar het ziet er helemaal niet uit alsof het ze veel moeite kost. Dit zijn e-bikes. Dat blok in de bagagedrager is een accu. Samen met de motor tussen de trappers, of in het voor- of achterwiel, zorgt de accu voor elektrische trapondersteuning. Dit voelt als een constant duwtje in de rug. Hierdoor fiets je harder zonder dat je er zelf heel hard voor hoeft te werken!

De verschillende fietstypen

Nog niet zo lang geleden was de elektrische fiets nog helemaal niet zo populair in Nederland. Veel mensen zagen de e-bike als iets voor oude mensen. Zij kunnen dat ‘duwtje in de rug’ tijdens het fietsen tenslotte goed gebruiken. Ook komt dit door de fietsen die een paar jaar geleden te koop waren. Deze waren vaak ook echt gemaakt voor de wat oudere mensen, waardoor de fietsen er niet echt hip uitzagen. Dat is nu wel anders. De keuze is reuze! Er zijn e-bikes in alle soorten en maten, dus voor iedereen. Zo heb je elektrische stadsfietsen voor dames en heren. Deze zien er vaak hip uit in mooie kleurtjes en modellen. soms zelfs met een mand aan het stuur. Je hebt ook een e-bike speciaal voor moeders. Hier kunnen de kinderzitjes op. Voor stoere mannen is er ook de elektrische mountainbike. Hiermee kun je crossen door de modder in bijvoorbeeld het bos zonder snel moe te worden. Er bestaan zelfs elektrische vouwfietsen!

Hier moet je op letten als je een ebike gaat kopen

Veel meer mensen kiezen in plaats van een gewone fiets voor een elektrische fiets, zodat ze ver kunnen fietsen zonder moe te worden. Maar die keuze is niet zo makkelijk. Zoals gezegd zijn er ontzettend veel soorten fietsen waaruit je kan kiezen. Maar ook nadat je een type e-bike hebt gekozen, zijn er nog meer keuzes te maken. De accu bijvoorbeeld. deze komen in verschillende groottes. Wil je heel ver kunnen fietsen zonder opladen? Dan is een accu met veel capaciteit handig. Ook is het type motor heel belangrijk. Deze kan geplaatst zijn tussen de trappers, in het achterwiel of in het voorwiel. Een motor in het voorwiel voelt alsof je voort wordt getrokken, terwijl een motor in het achterwiel voelt als een duwtje in de rug. Een motor in het midden fietst het natuurlijkst.

Ook valt er veel te kiezen qua merken. Een heleboel fietsmerken zoals Stella fietsen, bieden mooie e-bikes aan. Welke je kiest is dus afhankelijk van het doel waarvoor je hem gaat gebruiken, het type fiets, hoe ver je met je fiets wil fietsen totdat je weer moet laden en welk accu type je fijn vindt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *