Gids voor een spreekbeurt over de geschiedenis van herenondergoed 

Zoals de meeste dingen in het leven, is ondergoed een weerspiegeling van zijn tijd. Mannen dragen het al duizenden jaren en het is in die periode ingrijpend veranderd. Slips zijn van een bijzaak naar het hoofdevenement geworden, maar ze hebben niet altijd zo’n prominente plaats ingenomen in de herengarderobe. In dit artikel nemen we je mee door de geschiedenis van ondergoed heren en hoe technologie ze verandert in meer dan alleen maar simpele onderbroeken. Zo kun je optimaal een spreekbeurt geven over herenondergoed!

In het oude Egypte werden onderbroeken gedragen door de hogere klasse in de vorm van lendendoeken. Lendendoeken werden gemaakt van linnen of katoen en werden om het middel gedragen. Deze kledingstukken bedekten hun geslachtsdelen en hingen tussen hun benen in een enkele strook stof, ze waren dus flink anders dan de boxershorts heren die we tegenwoordig kennen.

In de 16e eeuw begonnen Europeanen onderbroeken te dragen. Ze waren gemaakt van linnen en in twee stukken gesneden: een voorstuk en een achterstuk. Ze werden gedragen onder lange overhemden die hun benen, armen en bovenlichaam bedekten. Het was ook in de 16e eeuw dat het codpiece een fashion statement werd. Het codpiece was een stoffen zak die aan de voorkant van herenondergoed hing. Het bedekte hun geslachtsdelen en was soms opgevuld of gevuld om ze groter te laten lijken.

In de 19e eeuw werden onderbroeken door mannen en vrouwen gedragen. Het waren wijde broeken die tot op de enkels reikten. Ze waren gemaakt van wol, zijde of flanel en hadden soms knopen aan de voorkant. Mannen droegen de eerste onderbroeken. Ze waren gemaakt van linnen en werden met een riem om het middel gebonden. Mannen droegen ze als ondergoed en onder hun lange broek. Vrouwen begonnen in deze periode ook onderbroeken te dragen, maar ze waren anders dan mannen omdat ze knopen aan de voorkant hadden in plaats van aan de taille vastgebonden te zijn.

Vrouwen droegen vooral deze onderbroeken. Dit is de reden waarom toen vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog fysiek werk begonnen te doen, losse broeken geleidelijk werden vervangen door onderbroeken die comfortabeler waren voor vrouwen om te dragen. In de jaren 1920 werd het korset vervangen door elastische gordels.

In de jaren dertig begonnen latex- en rubbergarens de weg vrij te maken voor de ontwikkeling van latexondergoed. In de jaren 40 werd nylon uitgevonden en werd het gebruikt in ondergoed. Rond 1945 werd een kortere versie van de onderbroek geïntroduceerd. In de eeuw na de jaren zestig werden onderbroeken korter en korter. Ze waren vrijwel naadloos en het ‘Y’-patroon voor herenonderbroeken werd verwijderd.

Door de technologische vooruitgang zijn slips ook comfortabeler geworden. Door het gebruik van elastische materialen, bijvoorbeeld, rekken ze beter uit en passen ze beter dan ooit tevoren. Dit is vooral belangrijk voor mannen die op zoek zijn naar comfort en ondersteuning. Slips zijn ook veranderd in grootte en vorm. Ze hebben nu een nauwsluitendere pasvorm, met een contourzakje dat helpt om steun en lift te geven. Het materiaal dat wordt gebruikt om slips te maken, is ook anders. Ze zijn meestal gemaakt van katoen of microvezel, waardoor ze comfortabeler zijn dan andere soorten kleding.

 

Comments are closed.