Glasvezel internet

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel internet is razendsnel internet waarbij de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn. Het is een vervanger van ADSL en VDSL, waardoor het steeds vaker gekozen wordt in huishoudens indien mogelijk. Voor glasvezel internet dient er namelijk een verbinding te zijn aangelegd, dus niet iedereen in Nederland heeft momenteel al toegang tot deze internet verbinding. Wel wordt er druk gewerkt aan het glasvezelnetwerk, zodat steeds meer huishoudens er gebruik van kunnen maken.

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is een super dunne vezel (vergelijkbaar met de dikte van een haar) die gemaakt is van glas, zoals de naam al aangeeft. Met behulp van laserlicht wordt informatie via die vezel op een snelle manier verplaatst en verzonden. Hoe sneller het laserlicht knippert, hoe sneller de gegevens heen en weer worden gestuurd. De signalen worden vervolgens omgezet in een digitaal signaal, waardoor je upload- en download informatie kunt decoderen en je dus de boodschappen kunt binnenhalen en verzenden.

Voordelen van glasvezel

Het grootste voordeel is dus dat je razendsnel internet hebt waarbij upload- en downloadsnelheid aan elkaar gelijk zijn. Dat niet alleen, het internet is ook nog eens erg stabiel, wat je vooral merkt als je via meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik maakt van internet. Het glasvezelnetwerk is daarnaast een open netwerk, wat betekent dat er meerdere aanbieders zijn, wat interessant is voor de concurrentie en waardoor de prijzen gedrukt worden met interessante aanbiedingen.

Sneller internet vaker gewenst

Tegenwoordig wordt glasvezel vaker geprefereerd ten opzichte van een alternatief tv en internet abonnement. Dat komt omdat we steeds meer behoefte hebben aan sneller internet. Het heeft onder meer te maken met dat we met steeds meer apparaten online gaan en actiever gebruik maken van internet. Denk aan videobellen, streamen via meerdere apparaten, maar ook smart home systemen zoals gekoppelde speakers, slimme alarmsystemen en deurbellen, alsook slimme verlichting.

Aanbieders van glasvezel internet

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van glasvezel internet. Voorbeelden zijn T-Mobile, Caiway, KPN, Budget Alles-in-1, Youfone en Online.nl. Om te kijken of een van deze aanbieders glasvezel aanbiedt op jouw adres kun je gebruik maken van een vergelijkingswebsite zoals ProviderCheck.nl. Hier kun je door middel van het invullen van je postcode direct zien welke aanbieders er zijn op jouw adres.

De aanleg van het netwerk

De aanbieders van glasvezel internet zijn overigens niet de beheerders van het netwerk. In Nederland beheert KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber) het grootste deel van het glasvezelnetwerk. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud. Andere beheerders zijn onder meer Delta Fiber Netwerk, E-Fiber, Glaspoort. Ook lokale aanbieders kunnen glasvezel voorzien in bepaalde gemeenten. Zo zijn er diverse burgerinitiatieven door heel Nederland. Vaak zal je een brief in de brievenbus krijgen met daarop de uitleg en vraag of je je voor een bepaalde datum wil intekenen. Bij genoeg aanmeldingen gaat de aanleg van start.

Wat kost glasvezel?

Als de glasvezel verbinding nog niet beschikbaar is op jouw adres dan zijn de kosten afhankelijk van het specifieke project, waarbij de aanleg tegenwoordig in veel gevallen gratis is. Ook de maandelijkse kosten kunnen variëren en zijn afhankelijk van de gekozen provider. Denk aan een bedrag van €25 tot €45 per maand waarmee je al van dit razendsnelle internet kunt genieten. Check aan de hand van je postcode via ProviderCheck.nl alle aanbiedingen op jouw adres. Providers bieden je veelal een welkomstkorting, waardoor je in de eerste maanden tot een jaar tot wel 50% korting pakt op je glasvezel abonnement.

 

glasvezel internet – https://www.providercheck.nl/glasvezel-internet tv en internet – https://www.providercheck.nl/tv-en-internet-vergelijken

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *