Handige informatie voor een spreekbeurt over Bitcoin

foto van een bitcoin coin

Als je binnenkort een spreekbeurt moet geven, zijn er veel onderwerpen waarvoor je kunt kiezen. 5 jaar geleden was Bitcoin hier waarschijnlijk geen onderdeel geweest, maar tegenwoordig kent vrijwel iedereen deze cryptomunt. Deze cryptovaluta is dan een interessant onderwerp voor je spreekbeurt! In dit artikel geven we je handige informatie die je kunt gebruiken voor je spreekbeurt over Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta die de wereld stormenderhand heeft veroverd sinds de oprichting in 2009. Het is gemaakt door een onbekende persoon of groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Bitcoin is ontworpen als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem dat de noodzaak van een centrale autoriteit of tussenpersoon om transacties te verwerken overbodig maakt.

 

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Een van de belangrijkste voordelen van Bitcoin is het gedecentraliseerde karakter. Bitcoin-transacties vereisen geen centrale autoriteit of tussenpersoon om te verwerken, waardoor banken of andere financiële instellingen niet meer nodig zijn. Dit maakt Bitcoin-transacties sneller en goedkoper dan traditionele bankmethoden.

Bitcoin is ook veilig en transparant. De blockchain is openbaar, wat betekent dat iedereen alle Bitcoin transacties kan inzien. Dit maakt het moeilijk om met Bitcoin te frauderen of illegale activiteiten te ontplooien. Bovendien zijn Bitcoin-transacties onomkeerbaar, wat verkopers bescherming biedt en het risico op terugboekingen verkleint.

Bitcoin is ook een eindige hulpbron, met een maximale voorraad van 21 miljoen Bitcoin. Dit maakt het bestand tegen inflatie en zorgt ervoor dat het zijn waarde behoudt in de tijd. Bitcoin is ook deelbaar, wat betekent dat het gebruikt kan worden om kleine transacties te doen.

 

Hoe is Bitcoin ontstaan?

Bitcoin is ontstaan ​​uit de behoefte aan een gedecentraliseerde digitale valuta die kan worden gebruikt om geld over te maken zonder dat er een vertrouwde derde partij nodig is. Satoshi Nakamoto publiceerde in 2008 de Bitcoin-whitepaper, die de basisprincipes en mechanismen van de cryptocurrency schetste. In januari 2009 vond de eerste Bitcoin-transactie plaats tussen Satoshi Nakamoto en een programmeur genaamd Hal Finney.

Bitcoin werkt op een technologie genaamd blockchain, een gedecentraliseerd, gedistribueerd grootboek dat alle Bitcoin-transacties registreert. De blockchain wordt onderhouden door een netwerk van computers die samenwerken om transacties te verifiëren en dubbele uitgaven te voorkomen.

 

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta die werkt op een peer-to-peer-netwerk. Wanneer iemand Bitcoin naar een andere persoon wil sturen, starten ze een transactie op het netwerk. De transactie wordt uitgezonden naar het netwerk en wordt geverifieerd door andere knooppunten in het netwerk. Zodra de transactie is geverifieerd, wordt deze toegevoegd aan een transactieblok, dat vervolgens wordt toegevoegd aan de blockchain.

De blockchain is een openbaar grootboek waarin alle Bitcoin-transacties staan. Elk blok in de blockchain bevat een unieke hash die wordt gegenereerd door het vorige blok in de keten. Dit creëert een keten van blokken die niet kan worden gewijzigd zonder de hele blockchain te veranderen. Dit maakt de blockchain onveranderlijk en bestand tegen manipulatie.

Bitcoin wordt opgeslagen in digitale portemonnees, die vergelijkbaar zijn met bankrekeningen. Elke portemonnee heeft een uniek adres dat wordt gebruikt om Bitcoin te verzenden en te ontvangen. Wanneer iemand Bitcoin naar een portemonnee stuurt, voert hij het adres van de portemonnee in het Bitcoin-netwerk in. Het netwerk verifieert vervolgens de transactie en voegt deze toe aan de blockchain. Veel Nederlanders investeren dan ook in Bitcoin. Wil je de huidige prijzen weten? Kijk dan naar de huidige bitcoin koers.

Ethereum

Naast Bitcoin heb je misschien ook weleens gehoord van Ethereum. Deze crypto munt is naast Bitcoin de meest populaire crypto munt. Ethereum werkt net iets anders dan Bitcoin. Terwijl Bitcoin wereldwijd wordt gezien als dé digitale valuta werkt Ethereum met Digitale Toepassingen (Dapps) die op het Ethereum-netwerk draaien. De ethereum koers is dus ook altijd anders dan die van Bitcoin.

 

Wat is het minen van Bitcoin?

Bitcoin-mining is het proces waarbij nieuwe blokken aan de blockchain worden toegevoegd. Dit wordt gedaan door complexe wiskundige problemen op te lossen met behulp van gespecialiseerde computerhardware. Miners strijden om het oplossen van deze problemen en de eerste die het probleem oplost, ontvangt een beloning in Bitcoin.

De beloning voor het minen van een blok Bitcoin is momenteel 6,25 Bitcoin, wat op het moment van schrijven ongeveer $365.000 waard is. De beloning voor het minen van een blok wordt elke 210.000 blokken gehalveerd, wat ongeveer elke vier jaar gebeurt. Dit staat bekend als de Bitcoin-halving en is ontworpen om de levering van Bitcoin te beperken en de inflatie onder controle te houden.

Bitcoin-mining vereist een aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht, wat heeft geleid tot bezorgdheid over de milieu-impact van Bitcoin-mining. De elektriciteit die wordt gebruikt om Bitcoin te minen, is naar schatting gelijk aan het energieverbruik van het hele land Argentinië.

 

Comments are closed.