Als je een spreekbeurt gaat doen met je druk met het voorbereiden en misschien vind je het wel een beetje spannend. Je zou je juf of meester bijna vergeten! Die gaat natuurlijk kijken hoe jij het doet. Maar waar let een juf of meester eigenlijk op als je een spreekbeurt geeft? En hoe zorg jij ervoor dat je een dikke voldoende krijgt?
Wat zeggie?
Het allereerste waar juf of meester naar kijkt, of eigenlijk luistert, is of jij goed te verstaan bent. Immers, als je veel te zacht praat, of veel te snel, dan weet niemand waar jouw spreekbeurt over gaat. Het is heel belangrijk dat je duidelijk praat en luid genoeg zodat iedereen in de klas je goed kan horen. Het is altijd slim om je spreekbeurt van tevoren goed te oefenen, maar vooral wanneer je dit lastig vindt, is het goed om veel te oefenen. Voor de spiegel, door een filmpje op te nemen, met familie als publiek. Zo leer je alvast wanneer je stem luid genoeg is en kun je oefenen met rustig praten.
Uit het hoofd
Moet je je hele spreekbeurt helemaal uit je hoofd kennen? Nee, dat is echt niet nodig. Al is het wel slim om voor het grootste deel goed in je hoofd te hebben wat je gaat vertellen. Maar je mag er een spiekbriefje bij houden en je kan ook je PowerPoint presentatie gebruiken om te onthouden waar je bent en wat je wilt vertellen. Jouw juf of meester kijkt namelijk wel of jij je spreekbeurt gewoon op leest van een briefje of dat je ook uit je hoofd kunt vertellen over je onderwerp.
Goed kijken
Je juf of meester kijkt ook hoe jij erbij staat en hoe je je spreekbeurt doet. Daarbij let de juf of meester bijvoorbeeld op je houding. Sta je erbij als een bang vogeltje? Of als een drukke dwerghamster? Of sta je gewoon rechtop en rustig maar enthousiast te vertellen?
Ook waar je naar kijkt is belangrijk. Je hoeft echt niet de hele tijd naar je publiek te kijken, maar als je vertelt is het wel de bedoeling dat je kijkt naar de mensen aan wie je het vertelt. Je klasgenootjes en de juf of meester dus! Niet naar het puntje van je schoenen, uit het raam, naar het plafond, of alleen maar op je briefje. Tip: vind je het lastig om dit te onthouden tijdens je spreekbeurt? Teken dan op je spiekbriefje ook wat ogen tussen je tekst om je eraan te herinneren.
Lekker logisch
Als je een spreekbeurt geeft dan vertel je eigenlijk een verhaal ergens over. En een verhaal begint eigenlijk nooit aan het einde, of zomaar ergens in het midden. Dat is met je spreekbeurt dus net zo. Je kunt je spreekbeurt in stukjes verdelen: een begin, een middenstuk en een eind. In het begin vertel je kort waar jij je spreekbeurt over gaat doen en wat je in je spreekbeurt gaat doen. Dan begin je te vertellen over jouw onderwerp, bijvoorbeeld door een stukje geschiedenis te delen, dan vertel je in een logische volgorde over jouw onderwerp en sluit je je spreekbeurt af. Bijvoorbeeld met een vragenrondje.
Waar gaat het over?
Juf of meester kijkt ook naar het onderwerp dat je gekozen hebt. Heb je een onderwerp gekozen dat interessant en leerzaam is? Is het origineel of niet zo? Is het een heel lastig onderwerp of misschien juist niet zo uitdagend? Het is dus slim om goed na te denken over welk onderwerp je kiest. Op de pagina over onderwerpen vind je heel veel verschillende thema’s om uit te kiezen.
Dat ziet er leuk uit!
Je kunt je spreekbeurt op verschillende manieren geven. Met een mooie zelfgemaakte poster met plaatjes, door stukjes uit een interview te laten horen of zien, door een filmpje of foto te gebruiken of iets mee te nemen. Dit soort dingen zorgen ervoor dat het voor je klasgenootjes leuker is om naar te kijken en te luisteren en dat ze het ook beter kunnen onthouden. Juf of meester zal dus goed kijken wat jij gebruikt om je spreekbeurt interessanter te maken.
Comments are closed.