Hoe geef je een goede spreekbeurt over beroepen

Wist je dat er in Nederland volgens het CBS wel bijna 500 verschillende beroepen zijn? Dat is nogal wat! Dat betekent dat er genoeg beroepen zijn om uit te kiezen waar jij je spreekbeurt over wilt houden. Maar hoe geef je nu een goede spreekbeurt over een beroep?

Kies een beroep dat je zelf leuk vindt

Misschien weet jij al sinds je heel klein bent wat jij later wilt worden. Dan weet je er vast een heleboel over te vertellen. Kies dan ook een beroep waar jij zelf blij en enthousiast van wordt. Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om je spreekbeurt te doen. Waarschijnlijk heb je er ook al veel vaker over gekletst, dus wordt je spreekbeurt een makkie.

Interview iemand met dat beroep

Ook al weet jij er zelf misschien al veel vanaf. Het mooiste is wanneer je iemand kunt vinden met het beroep waar jij het over wilt doen. Daar kun je dan een interview mee doen. Dat betekent dat je van tevoren allemaal vragen op papier zet die je dan kunt stellen. Op die manier kun je allemaal informatie verzamelen over het beroep. Misschien wil je het wel doen over het beroep van je vader of moeder. Dan is het helemaal makkelijk natuurlijk. Maar je kunt ook best een beetje verder kijken dan dat. Wellicht is er in je buurt of je familie wel iemand met een cool beroep? De antwoorden die je verzameld kun je gebruiken voor je spreekbeurt.

Een verkleedpartijtje

Vooral wanneer jij je spreekbeurt geeft over een beroep is het heel leuk om je te verkleden. Door je te verkleden voelt het ook een beetje alsof jij een rol speelt, waardoor het geven van je spreekbeurt minder eng wordt. Doe jij je spreekbeurt bijvoorbeeld over de politie, dokter, kapper, piloot? Dan kun je in de verkleedwinkel of in je eigen verkleedkist vast wel iets vinden dat je aan kunt trekken. Daarmee maak je de spreekbeurt ook gelijk interessanter voor het publiek, want zo is het een stuk leuker om naar te kijken. Bovendien kun je meteen iets vertellen over de spulletjes die je nodig hebt voor jouw beroep.

Goed oefenen

Het voelt misschien een beetje gek en eerst wordt je er wellicht een beetje melig van, maar het is een heel goed idee om je spreekbeurt te oefenen met je familie of vrienden. Ook wanneer je al heel veel weet over het beroep, is het slim om je hele spreekbeurt een keertje te oefenen. Want ook al weet je al heel veel, als je het ineens in een bepaalde volgorde en voor een publiek moet vertellen, kan dat toch best spannend zijn. Gewoon even oefenen dus! Als je het echt niet samen met iemand wilt oefenen, doe het dan in de spiegel.

Betrek je klasgenootjes erbij!

Als jij voor de klas staat en alleen maar een lang verhaal vertelt, is de kans groot dat jouw klasgenootjes na een tijdje een beetje afgeleid raken. Om je spreekbeurt wat spannender te maken is het goed om iedereen lekker mee te laten doen. Dat kun je doen door ze vragen te laten beantwoorden of een gokje te wagen.

Maak een goede PowerPoint of een filmpje!

Het worden ook wel audiovisuele middelen genoemd. Afbeeldingen en filmpjes, die jij gebruikt bij het geven van je spreekbeurt. Een PowerPoint presentatie is eigenlijk onmisbaar als jij een spreekbeurt gaat geven. Verzamel daarom lekker veel plaatjes en misschien ook een leuk filmpje over het beroep waar jouw spreekbeurt over gaat. Dat maakt je spreekbeurt ook leuker, omdat je jouw verhaal een beetje kunt onderbreken en ondersteunen met afbeeldingen. Dankzij de PowerPoint is het voor jezelf ook makkelijker om te onthouden wat je allemaal wilt vertellen.

 

Comments are closed.