Hoe geef je een top spreekbeurt?

Een spreekbeurt geven lijkt misschien een beetje eng, maar met de juiste tips en trucs wordt het een superleuke ervaring. Stel je voor: je staat voor de klas, en iedereen kijkt naar jou. Hoe begin je dan? Geen zorgen, wij hebben een heleboel tips die je gaan helpen!

Kies een boeiend onderwerp 

Het onderwerp van je spreekbeurt moet niet alleen interessant voor jou zijn, maar ook voor je klasgenoten. Vraag vrienden en familie of jouw idee leuk is voor anderen. Het is handig wanneer je zelf ook enthousiast bent over het onderwerp. Als jij supergeïnteresseerd bent, wordt je spreekbeurt automatisch heel leuk om naar te luisteren.

Start met een leuke inleiding 

Vertel iets grappigs, interessants, of stel een vraag aan je klasgenootjes. Zo heb je meteen hun aandacht. Misschien kan je starten met een feitje, een raadsel of laat direct een afbeelding zien. Een video is ook een goed idee om direct de aandacht van iedereen te krijgen.

Vertel de kern van je verhaal 

Het belangrijkste gedeelte van je spreekbeurt is de kern van het verhaal. Bedenk van te voren goed wat je wilt vertellen en verdeel het vervolgens in stukjes. Elk stukje heeft vervolgens zijn eigen hoofdpunt. Leg alles duidelijk uit en gebruik leuke plaatjes of tekeningen om je verhaal nog interessanter te maken. Zorg ervoor dat je klasgenoten goed snappen wat je vertelt.

Let op je spreektempo 

Praat niet te snel, want dan is je verhaal misschien niet altijd goed te volgen. Te langzaam is ook niet goed, want dan beginnen je klasgenoten te gapen. Oefen daarom thuis voor de spiegel. Kijk naar je gezicht en oefen met duidelijk praten. Maak gebruik van pauzes. Soms is het fijn om eventjes na te denken, ook voor je klasgenoten is een pauze niet verkeerd.

Maak het interactief 

Je kan je spreekbeurt minder saai maken door het interactief te maken. Stel vragen aan de klas. Wellicht weten je klasgenoten het antwoord. Wanneer ze het niet weten kan je ze helpen door informatie te geven. Vertel een persoonlijke anekdote waar iedereen om kan lachen. Of laat iets zien wat met het onderwerp te maken heeft. Zorg ervoor dat je niet alleen een lange lap tekst op staat te lezen, want dan weet je zeker dat je klasgenoten het saai gaan vinden.

Zorg voor een knallend einde 

Wanneer je aan het einde van je spreekbeurt bent gekomen, zeg dan niet: ‘dit was mijn spreekbeurt.’ Dat is absoluut geen spetterend einde. Eindig met een krachtige uitspraak, een inspirerend citaat, of een interessante conclusie die aansluit bij je onderwerp. Dit laat een blijvende indruk achter. Of daag je klasgenoten uit met een vraag die hen aan het denken zet. Wie weet ontstaat er nog een leuke discussie. Sluit je spreekbeurt af door je klasgenoten de mogelijkheid te geven vragen te stellen. Tenslotte kan je je klasgenoten bedankten voor hun aandacht. Een positieve afsluiting laat een goede indruk achter. Niet alleen bij je klasgenoten, maar ook bij je leraar die je moet beoordelen.

 

Comments are closed.