Hoe je je zenuwen de baas bent tijdens een spreekbeurt

Zenuwen bij een spreekbeurt

Breekt het zweet je uit bij het idee om voor de klas te staan? Je bent niet de enige die het spannend vindt om een spreekbeurt te houden. Toch zijn er manieren om je minder zenuwachtig te voelen tijdens je spreekbeurt. We zetten er een aantal voor je op een rij:

Bereid je goed voor

Als je weet wat je wil zeggen, helpt dat om minder zenuwachtig te zijn. Oefen voor de spiegel of voor je ouders of broers of zussen. Hoe vaker je je spreekbeurt opzegt, hoe gemakkelijker het gaat.

Oefen ook met je vaardigheden als spreker. Heb je een zachte stem, probeer dan luid en duidelijk te spreken. Als je snel spreekt, probeer dan rustiger te praten. Vraag je familieleden om tips en tops, want dat versterkt je zelfvertrouwen en geeft je de mogelijkheid om je spreekbeurt te verbeteren.

Schrijf je spreekbeurt uit

Als je alles opschrijft wat je wil zeggen, helpt dat om je spreekbeurt beter te onthouden. Schrijf je spreekbeurt daarom een keer helemaal uit en lees hem door. Grote kans dat je veel beter weet wat je wil zeggen.

Als je meer oefent en je spreekbeurt steeds beter uit je hoofd weet, ga je vanzelf andere woorden en zinnen gebruiken dan die je hebt opgeschreven. Als je merkt dat je sommige zinnen niet goed in je hoofd krijgt, onderstreep ze dan en houd het briefje bij de hand tijdens je spreekbeurt. Dan kun je deze zinnen altijd nog oplezen als het nodig is.

Maak een PowerPoint met hoofdpunten

Een PowerPoint presentatie maken met de hoofpunten van je spreekbeurt, is niet alleen duidelijk voor je klasgenoten en docent. Ook geeft het je zelf houvast. Het is als een spiekbriefje, maar dan in het openbaar.

Als je weet dat je op het scherm kunt kijken om de volgorde en onderwerpen van je spreekbeurt te zien, geeft dat rust.

Oefen met in het openbaar spreken

Oefen eens met in het openbaar spreken, dan wordt dat steeds gemakkelijker. Bestel bijvoorbeeld iets door een bedrijf te bellen in plaats van de bestelling online te plaatsen.

Je kunt ook oefenen met spreken in het openbaar door je vinger in de klas vaker op te steken om iets te zeggen. Je kunt ook eens op een klasgenoot afstappen die je niet zo vaak spreekt of iets zeggen tegen een klasgenoot tegen wie je opkijkt.

Ga kijken in de ruimte waar je je spreekbeurt houdt

Misschien heb je je spreekbeurt in een klaslokaal dat je kent. Als dat niet het geval is, is het een goed idee om van tevoren in de ruimte te gaan kijken. Ben je er al eens geweest, dan voelt het minder vreemd en spannend dan wanneer je er pas op de dag van je spreekbeurt binnenkomt.

Kruiden die behulpzaam zijn

Misschien ken je het ontspannende effect van lavendel als thee of olie. Drink een kopje lavendelthee of wrijf wat lavendelolie op je polsen. Snuif het geurtje op en je bent vast wat minder gespannen.

Er zijn nog meer kruiden die je kunnen helpen om je relaxter te voelen voor een spreekbeurt. Zo zijn er veel goede Ashwagandha ervaringen en ook een kruid als kamille kan behulpzaam zijn.

Kijk naar je materiaal en naar een paar klasgenoten

Er zijn altijd kinderen in je klas die stil en geïnteresseerd zitten te luisteren tijdens spreekbeurten. Het kan helpen om vooral naar hen te kijken en je vrienden of vriendinnen en onruststokers links te laten liggen. Dan raak je niet afgeleid en dat helpt om minder zenuwachtig te zijn.

Ook helpt het om naar je presentatie te kijken en naar het materiaal dat je hebt meegenomen voor je spreekbeurt.

Gebruik je adem

Wist je dat je adem je kan helpen om de zenuwen de baas te zijn tijdens je spreekbeurt? Adem een paar keer diep in en uit als je merkt dat je zenuwachtig bent. Dat zal je helpen om minder zenuwachtig te zijn.

 

Comments are closed.