Hoe krijg je de aandacht van je klas?

Leerlingen zijn snel afgeleid: door elkaar, mobiele telefoons of er loopt buiten iemand voorbij met een opvallende outfit. Daarom is het zo belangrijk dat je tijdens het houden van je spreekbeurt de aandacht van je klas krijgt. Maar hoe doe je dat? In deze blog geven we je een aantal tips.

Begin met een pakkende opening

Start je verhaal met een interessant weetje, een leuke vraag of een kort verhaaltje om de nieuwsgierigheid van je klas te wekken. Je kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring delen. Hierdoor maak je het interessanter voor je klasgenoten. Je spreekbeurt wordt dan niet alleen maar informatief, maar ook persoonlijk en hierdoor voelen je klasgenoten zich meer betrokken bij jouw verhaal.

Gebruik visuele hulpmiddelen

Afbeeldingen, video’s of slides kunnen je presentatie opleuken waardoor je de aandacht van je klas beter vast kan houden. Kijk altijd goed naar de afbeeldingen die je kiest. Deze moeten je verhaal ondersteunen of verduidelijken. Soms kan een korte video heel handig zijn om een onderwerp uit te leggen. Slides zijn ideaal om de belangrijkste punten van je spreekbeurt te laten zien. Door visuele hulpmiddelen in te zetten maak je de spreekbeurt levendiger.

Varieer je stem en tempo

Houd de aandacht van je klas vast door variatie toe te voegen aan je stemgebruik en spreektempo. Een monotone toon kan je spreekbeurt al snel saai maken, dus experimenteer met verschillende intonaties, volumes en snelheden om je presentatie sprekender te maken. Gebruik bijvoorbeeld een wat snellere spreektempo bij spannende of opwindende onderwerpen, en vertraag wanneer je belangrijke informatie deelt. Voeg expressie toe aan je stem, bijvoorbeeld enthousiasme bij leuke informatie of ernst bij minder leuke informatie. Door bewust te spelen met je stem, maak je jouw spreekbeurt aantrekkelijk voor je klasgenoten. Een levendige presentatie maakt indruk!

Gebruik humor en interactie 

Maak af en toe een grapje. Door humor te gebruiken kan je je klas enthousiast maken voor je verhaal. Vergeet ook niet om je klas bij je presentatie te betrekken door vragen te stellen. Of je kan een discussie aangaan, zelfs een korte quiz is mogelijk. Interactie zorgt voor betrokkenheid waardoor je klasgenoten makkelijker de aandacht erbij kunnen houden.

Hou een duidelijk verhaal

Zorg ervoor dat je verhaal helder en beknopt is. Vermijd te veel details. Kies voor een duidelijke structuur, met een inleiding, kern en slot. Een gestructureerd verhaal is makkelijker te volgen. Hierdoor is de kans kleiner dat je klasgenoten afdwalen.

Oefen vooraf je spreekbeurt

Door je spreekbeurt meerdere keren te oefenen kom je zelfverzekerder over en spreek je vloeiender. Hierdoor hou je de aandacht van je klas beter vast. Door te oefenen weet je ook hoe lang je spreekbeurt ongeveer gaat duren. Is het te lang, dan is het nodig om hem in te korten. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde is de spreekbeurt te kort, dan zal je nog wat dingen toe moeten voegen. Nog een voordeel van oefenen: je komt erachter over welke woorden je nog struikelt. Dus waar wacht je nog op? Oefen je spreekbeurt thuis met je vader, moeder, broer of zus en zorg ervoor dat alles soepel verloopt wanneer het echt zover is.

 

Comments are closed.