Hoelang duurt een spreekbeurt?

Als jij het spannend vindt om een spreekbeurt te geven dan lijkt hij misschien wel eindeloos te duren, of misschien ben jij juist een geboren spreker en vind je juist dat het veel te kort is. Maar hoelang duurt een spreekbeurt nou echt? En hoe zorg jij ervoor dat je je ook daadwerkelijk aan die tijd houdt of binnen die tijd blijft? Dat ontdek je hier.

Een vooraf afgesproken tijdsduur

Vrijwel altijd wordt er door de meester of juf of je docent van tevoren aangegeven hoeveel tijd je krijgt voor je spreekbeurt. Hoeveel tijd dat is kan verschillend zijn. Meestal ligt het ergens tussen de vijf en vijftien minuten. Vaak is dat ook afhankelijk van je leeftijd. Hoe dan ook. Je weet dus vaak vooraf hoeveel tijd je moet of mag invullen. Vijf minuten lijkt misschien al heel lang wanneer je het eng vindt, maar in werkelijkheid vliegt dat voorbij. En in een kwartier kun je heel veel vertellen, maar kan je toch nog in tijdnood komen. Toch zijn er handige dingen die jij kunt doen om dit te voorkomen.

Verdeel je spreekbeurt in stukjes

Voor je je spreekbeurt geeft, ga je hem eerst in elkaar zetten. Je verzamelt al je informatie, schrijft dingen op of maakt een mooie presentatie. Pas daarna ga je het uitvoeren. Dat maakt het vaak wat lastig om in te schatten hoe lang je spreekbeurt zal duren.
Een goede manier om hier het overzicht in te bewaren, is door je spreekbeurt op te delen in stukjes en van die stukjes in te schatten hoelang je erover denkt te doen. Dat klinkt misschien lastig, maar dat valt erg mee.

Want je maakt je spreekbeurt toch in stukjes. Je begint namelijk meestal met een introductie, dat is je begin. Hierin vertel je meestal in het kort waar je het over gaat hebben en waarom je voor dat onderwerp hebt gekozen. Daarna komt de inhoud van je spreekbeurt. Dit kun je eventueel opdelen in verschillende hoofdstukjes zoals geschiedenis, kenmerken, of wat dan ook maar toepasselijk is bij jouw onderwerp. Dan kun je nog een korte samenvatting geven en ga je naar de afsluiting. Door de tijd steeds in te schatten en bij elkaar op te tellen, houd je mooi bij of je nog tijd over hebt of juist misschien wat moet inkorten.

Probeer het uit

Als je een inschatting hebt gemaakt, ga je kijken of het ook klopt. Heb je goed berekend hoeveel tijd het kost? Hou er rekening mee dat je misschien vragen kunt krijgen uit het publiek, of wanneer je een interactie met het publiek hebt gepland, dat dit wat kan uitlopen. Maar je kunt in ieder geval vast uitproberen hoeveel tijd het kost om alle informatie op te lezen.

Heb je geen zin om dat te doen, dan kun je je tekst ook invoeren in een online programma dat het voor jou berekent. Maar het allerbeste kun je het gewoon proberen, want daardoor oefen je gelijk je spreekbeurt, waardoor hij straks alleen maar beter zal gaan.

Help, mijn spreekbeurt is te kort!

Als je bang bent dat je spreekbeurt te kort is, dan kun je altijd iets verzinnen om het wat langer te laten duren. Bijvoorbeeld door een vragenrondje te doen in de klas, of je klasgenoten een kleine opdracht te geven die iets met je onderwerp te maken heeft. Op die manier rek je je spreekbeurt wat uit, en hoef je zelf minder te vertellen. En doordat je het interactief maakt, vinden anderen het vaak leuker om naar te luisteren. Bereid dus voor de zekerheid altijd zoiets voor, zodat je er niet om verlegen zit, als het moment daar is.

Help, mijn spreekbeurt is te lang

Wanneer je merkt dat je uitloopt met je spreekbeurt is dat wat lastiger. Maar ook dit kun je voorbereiden, door van tevoren te bedenken welk stukje je eventueel zou kunnen schrappen. Check ook goed of je geen dingen dubbel vertelt, want dat kost natuurlijk extra tijd.

Als je het heel lastig vindt om zelf de tijd in de gaten te houden, kun je ook aan je juf of meester vragen of ze jou een seintje geven als de tijd bijna voorbij is.

 

Comments are closed.