Horoscopen

Inleiding

In kranten en tijdschriften zie ik wel eens een horoscoop staan. Ik had er eerder nooit echt naar gekeken, maar toen ik het een keer zag werd ik er toch wel nieuwsgierig naar. Daarom houd ik deze spreekbeurt over horoscopen.

Wat is een horoscoop

Horoscopen zijn gebaseerd op astrologie. Hierbij wordt gekeken naar de stand van hemellichamen zoals de zon, maan en planeten op een bepaald moment en op een bepaalde plaats in ons sterrenstelsel. De standen worden in een kader gezet. Dit kader bestaat uit de twaalf tekens op aarde, de dierenriem. Er wordt aangenomen dat er een verband is tussen de plaats van deze hemellichamen en gebeurtenissen die plaatsvinden. Het kan zowel gaan om het verleden, het heden als de toekomst.

 

Verschillende soorten horoscopen

De meest bekende horoscoop is de geboortehoroscoop. De actuele standen van de zon, maan en planeten worden vergeleken met de globale stand van de zon in iemands geboortehoroscoop. Je sterrenbeeld is gemakkelijk vast te stellen, doordat ieder jaar rond je verjaardag de zon op dezelfde plaats in een bepaald teken van de dierenriem staat. Dit is wel een simpele manier van de analyse van iemand, omdat er vaak weinig of niet wordt gekeken naar andere hemellichamen dan de zon. Bij een uitgebreider onderzoek, zou je volgens een horoscoop iets kunnen zeggen over de eigenschappen die iemand heeft, het karakter, wat je gelukkig maakt, hoe je met geld omgaat en bijvoorbeeld hoe je relaties met andere mensen is.

Naast de geboortehoroscoop zijn er nog andere horoscopen, die zich zowel richten op persoonlijke gebeurtenissen als wereldwijze. Zo zijn er solaarhoroscopen om te voorspellen wat er komend jaar gaat gebeuren. Ook kun je een uurhoekhoroscoop laten berekenen, die voorspelt wat de uitkomst is van een bepaalde gebeurtenis. Nog weer een andere horoscoop is de electiehoroscoop, die je kan helpen bij het maken van een bepaalde keuze. Tot slot zijn er ook nog mundaanhoroscopen. Deze richten zich niet op een bepaalde persoon, maar op gebeurtenissen op wereldwijd niveau, zoals aardbevingen en het verloop van de financiële beurzen.

De basis van de horoscoop: astrologie

In Nederland worden horoscopen vooral gebaseerd op de westerse astrologie. De basis hiervan lag in Mesopotamië, dat tegenwoordig Irak heet. Er zijn kleitabletten gevonden die met astrologie te maken hadden van 2700 jaar oud. In de westerse astrologie gaan mensen uit van de twaalf bekendste sterrenbeelden van de tropische dierenriem, ook wel Zodiak genoemd.

De sterrenbeelden

 • Waterman         21 januari – 20 februari
 • Vissen                  21 februari – 20 maart
 • Ram                      21 maart – 20 april
 • Stier                      21 april – 20 mei
 • Tweelingen       21 mei – 20 juni
 • Kreeft                  21 juni – 20 juli
 • Leeuw                 21 juli – 20 augustus
 • Maagd                  21 augustus – 20 september
 • Weegschaal       21 september – 20 oktober
 • Schorpioen        21 oktober – 20 november
 • Boogschutter   21 november – 20 december
 • Steenbok            21 december – 20 januari

 

Wisten jullie trouwens dat deze sterrenbeelden eigenlijk niet meer kloppen? De aarde tolt om haar as, en verschuift daarbij een klein beetje. De sterrenbeelden verschuiven daarmee ook wat. Een keer per 2148 jaar schuift het beginpunt van een jaar (te beginnen in de lente met Ram) een sterrenbeeld op in de tropische dierenriem. Er zijn ook astrologen die daarom liever de Siderische dierenriem toepassen. De posities hiervan komen overeen met de actuele stand van de zon, maan en hemellichamen.

In China wordt uitgegaan van de Chinese astrologie. Daar hebben je andere dieren, namelijk de rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en het varken. Je sterrenbeeld wordt niet bepaald door de maand waarin je geboren bent, maar ook het jaar. Verder is er ook nog de Vedische astrologie, die vooral in India gebruikt wordt. Hierbij wordt niet gekeken in welke teken de zon stond of staat op een bepaald moment, maar de maan

Wat symboliseren de dierentekens?

De twaalf tekens symboliseren twaalf basispersoonlijkheden of karaktereigenschappen. De twaalf tekens zijn onderverdeeld in vier verschillende elementen: water, lucht, aarde en vuur. Aarde en water worden als vrouwelijk gezien, vuur en lucht als mannelijk.

De tekens kunnen ook onderverdeeld worden in hoofdtekens, vaste tekens en beweeglijke tekens. De hoofdtekens geven het begin van een nieuw seizoen aan, Ram voor de lente bijvoorbeeld. Als de zon hierin staat, geeft het aan dat er verandering zal komen. De vaste tekens markeren de zon die vast in het seizoen staat. Deze worden geassocieerd met vastberadenheid en stabiliteit. Als de zon in een beweeglijk teken staat, loopt een seizoen ten einde. Dit associëren mensen met aanpassingen, soepelheid en beweging.

 

Vragen voor de klas

 • Ik ben op 19 juni jarig. Wat is mijn sterrenbeeld?
 • Welk sterrenbeeld hebben jullie?
 • Op een website heb ik een analyse van ieder sterrenbeeld opgezocht. Willen jullie lezen wat er staat over je eigen sterrenbeeld, en dan vertellen of je vindt dat de beschrijving bij je past?

 

Bronnen

 

https://jouwmysterie.nl/sterrenbeelden/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Horoscoop

https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/hoe-zijn-sterrenbeelden-ontstaan

https://wikikids.nl/Sterrenbeeld

https://infobron.nl/Sterrenbeelden

 

Comments are closed.